اشعار آیینی در سایه بی‌توجهی‌ها خاک می‌خورد

به گزارش خبرگزاری تاریخ ما، در طول تاریخ، نسبت به هنرمندان نامهربانی‌های بسیاری صورت گرفته که دود این نامهربانی در چشم خود حاکمان نیز  رفته است، اما در هر صورت، نگاه ویژه حاکمان به مقوله هنر، جای تامل دارد، در کشور ایران از دیرباز گاهی به برخی از زمینه‌های هنری توجهی خاص و به برخی دیگر بی‌توجهی صورت می‌گیرد، این امر در هر برهه تاریخی متغیر و همیشه مربوط به یک یا چند رشته خاص نبوده، یکی از رشته‌هایی که همواره که نسبت به آن  بی‌توجهی صورت می‌گرفته، شعر آیینی است.

شعر مذهبی نوعی معامله و داد و ستد با پروردگار محسوب می‌شود، محرک اصلی شاعران مذهبی برای سرودن این اشعار در اکثر موارد کسب ثواب و پاداش الهی است، شعر مذهبی محصول نوعی حسابگری دینی بوده که شاعر بر اساس همین حسابگری‌ها برای اهل بیت شعر می‌سراید،  برای مثال شاعر  برای سروردن یک بیت شعر، اجر معنوی آن را در آخرت از خداوند طلب می‌کند و  یا قصیده‌ای می‌سراید و قصری در درازای این شعر از خداوند می‌خواهد.

در استان شاعرپرور و ادب‌دوست چهارمحال و بختیاری، شعر آیینی همواره از جایگاه بالایی دربین مردم برخوردار بوده است و بسیاری از شعرای معاصر استان در شهرها و استان‌های دیگر دارای محبوبیت هستند و طرفداران خاص خود را دارند، اما این‌که چه اتفاقی منجر به این مسئله می‌شود، جای بحث و گفت‌وگو دارد.

شاعران آئینی چهارمحال و بختیاری فاقد کارت شناسایی معتبر هستد

همایون علیدوستی یکی از شاعران آیینی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه شعر آیینی در کشور جایگاه مناسبی پیدا کرده است، اظهار کرد: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، سروردن شعر آیینی تنها در مصائب اهل بیت خلاصه می‌شد، اما پس از  پیروزی انقلاب اسلامی دیدگاه‌های جدیدی در رابطه با دیگر ویژگی‌های ائمه اطهار از جمله نحوه رفتارشان با مردم، کمک به دیگران و … در اشعار شاعران آیینی ورود پیدا کرد.

وی افزود: این موضوعات برای سرودن شعر آئینی مناسب است، اما کافی نیست و لازم است مسائل دیگری از جمله تاکید بر فضیلت‌ها، افتخارات، تاثیرات ائمه اطهار در مسائل سیاسی و حکومتی در کشور در قالب شعر بیان شود.

این شاعر آیینی تشکیل یک نهاد ویژه شاعران آیینی در چهارمحال و بختیاری را از ضرورت‌ها عنوان کرد و ادامه داد: به‌صورت اسمی، مجمعی ویژه شاعران و مداحان در استان وجود دارد، اما جلسات خاصی در این مجموعه برگزار نمی‌شود و نیاز است که کارشناسان کشوری نیز در این محفل گردهم بیایند و پیرامون موضوعاتی مانند اینکه در شرایط حاضر و در هر برهه‌ای باید چه مضامینی در اشعار آئینی گنجانده شود به بحث و تبادل نظر بپردازند.

علیدوستی تاکید کرد: حمایتی در خصوص  انتشار کتب آیینی از سوی مسئولان صورت نمی‌گیرد، علاوه بر این شاعران آیینی چهارمحال و بختیاری فاقد شناسنامه کاری هستند و باید برایشان کارت شناسایی معتبر صادر شود.

وی در پایان بیان کرد: استفاده از ظرفیت زبان‌های ترکی و گویش لری در چهارمحال و بختیاری فرصت مناسبی در راستای ارتقای اشعار آیینی در استان است، اما تاکنون به این موقعیت توجهی صورت نگرفته است.

از شاعران ولایی حمایت خاصی صورت نمی‌گیرد

مرتضی کریمی یکی از شاعر آیینی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه در بین شاعران آیینی استان، انسجام وجود ندارد، اظهار کرد: شعرای آیینی استان در گوشه‌ای تکلیف شاعری خود را در آستان مقدس اهل بیت (ع) انجام می‌دهند، ناگفته نماند که برخی از انجمن‌های ادبی رسمی استان، نسبت به شعر آیینی نگاه روشنفکرانه‌ای دارند و بسیاری از شعرای هم‌استانی را به خاطر این طرز تفکر از جمع خود طرد کرده‌اند.

وی افزود: اغلب کسانی که شعر آیینی می‌نویسند، انسان‌های محجوب و اهل صلحی هستند و همواره به‌جای ایجاد بحث و مجادله، گاهی جدایی از جمع راترجیح میدهند.

این شاعر آیینی با بیان اینکه خلاء انجمنی فعال مختص به شعر آیینی در چهارمحال و بختیاری احساس می‌شود، گفت: نبود حمایت از شعر و شاعران ولایی، مختص ارگان خاصی نیست و در مجموع کم‌کاری نسبت به شعر آیینی از سوی ارگان‌های دولتی و غیردولتی وجود دارد.

کریمی با بیان اینکه اخیرا حلقه ادبی “زفرات” به‌دنبال ساماندهی شاعران آیینی چهارمحال و بختیاری است، یادآور شد: هدف این مجموعه تربیت شعرای شاخص ولایی و نقد ادبی و محتوایی است، اما متاسفانه تاکنون از این محفل حمایتی چندانی صورت نگرفته و باید حمایت‌ها افزایش پیدا کند.

وی ادامه داد: بی‌توجهی نسبت به شاعران آیینی سبب به وجودآمدن ناامیدی دراین قشر شده است، پس طبیعی است که شاعران مستعد چهارمحال و بختتاری برای رشد و پیشرفت در حوزه کاری خود و همچنین فعالیت  در مجموعه‌هایی که به توانمندی‌های آن‌ها توجه کنند، مهاجرت به استان‌های دیگر را ترجیح دهند.

نشست‌های هم‌اندیشی شاعران در ایام کرونا برگزار نمی‌شود

حجت‌الله شیروانی رئیس حوزه هنری چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه تا قبل از شیوع ویروس کرونا، نشست‌های هم‌اندیشی شعر در استان برگزار می‌شد، اظهار کرد: در این شرایط اغلب برنامه‌ها لغو شده است و شاعران استان باید این مسئله را نیز در نظر بگیرند.

وی در خصوص تشویق شاعران در حوزه شعر آیینی در چهارمحال و بختیاری، بیان کرد: در وهله نخست، شاعران آیینی باید خود نسبت به قرارگیری در فضای آیینی میل و رغبت داشته باشند، در این خصوص دو فراخوان شعر آیینی در حوزه هنری برگزار شد و افرادی نیز در این فراخوان‌ها شرکت کردند، به‌علاوه انجمن شعر رضوی نیز در گردآوردن شاعران آیینی گام‌های مثبتی برداشته است.

رئیس حوزه هنری چهارمحال و بختیاری ادامه داد: شاعران آیینی باید مجموعه‌ای برای ارائه دادن، داشته باشند تا حوزه هنری از آنان حمایت کند و این مجموعه از هیچ حمایتی نسبت به شاعران آیینی دریغ نمی‌کند.

شیروانی در خصوص حمایت‌های صورت گرفته از شاعران آیینی چهارمحال و بختیاری، اظهار کرد: تقویت شعر آیینی در استان نیازمند حمایت است تا این‌گونه اشعار در استان قوت بیشتری پیدا کنند، به‌همین منظور دو دوره فراخوان جایزه ادبی تحت عنوان «بر شانه‌های نی» برگزار و اشخاص برتر معرفی و آثار آنان به چاپ رسید.

رئیس حوزه هنری چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: قطعا اگر فراخوان‌های شعر آیینی همه‌ساله برگزار شوند، در حمایت ازشاعران موثر خواهد بود و اگر شاعران آیینی به سراغ اداره‌کل فرهنگ و ارشاد و حوزه هنری بروند این دو ارگان از آنان حمایت می‌کنند.

وی درخصوص حمایت از شاعران آیینی چهارمحال و بختیاری، تصریح کرد: هنرمندانی که در دستگاهای دولتی شاغل نیستند، تحت پوشش بیمه هنرمندان قرار می‌گیرند، البته شخص باید اثری از او به چاپ رسیده باشد و دستگاه‌هاه اجرایی مرتبط او را معرفی کند، همچنین صندوق حمایت از هنرمندان نیز دایر است و تسهیلاتی به آنان ارائه داده می‌شود.

شیروانی در ادامه اضافه کرد: چاپ مجموعه‌های شعر، برگزاری نشست‌ و جلسات نقد و گفت‌وگو، برگزاری کارگاه‌های آموزشی از دیگر برنامه‌های حوزه هنری در حمایت از شعر آیینی است، علاوه بر این هر شاعری که مجموعه شعرش تایید شده باشد، هزینه چاپ کتابش به‌صورت کامل از طریق این نهاد پرداخت می‌شود.

رئیس حوزه هنری چهارمحال و بختیاری در پایان با بیان اینکه شاعران آیینی و مداحان باید با یکدیگر در ارتباط باشند، گفت: مداح باید به دنبال اشعار ناب باشد و خود بتواند فرصت‌ها را خلق کند و کسی می‌تواند بیشترین حمایت‌ها را به سوی خود جلب کند تابتواند برترین هنر را ارائه دهد.

پایان خبر / تاریخ ما

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.