کولبری در بانه به دلیل عوامل اقتصادی و ساختاری شکل گرفته است

علی احمدی در گفت و گو با خبرگزاری تاریخ ما با بیان اینکە واژه قاچاق به معنای فعل یا ترک فعلی بود که منجر به نادیده انگاشتن عوارض گمرکی می شد، اظهار کرد: به مرور زمان این واژه و تعریف آن تغییر کرد و به قاچاق گمرکی و ورود و خروج غیرقانونی کالا و ارز از کشور اتلاق می شود.

وی افزود: در ایران تعریف چندان دقیقی از نظر حقوقی از این مفهوم نشده است، همین نامشخص بودن تعریف قاچاق رویه قضایی ایران را به این مسیر سوق داده که کالای قاچاق مشمول کالایی است که در مرز کشف شود و شامل کالاهایی که در داخل کشور کشف شوند نمی شود که البته این رویکرد هم تغییراتی پیدا کرده است.

این استاد دانشگاه در رابطه با چگونگی شکل گیری پدیده قاچاق بیان کرد: در این راستا باید به مسئله ریشەیابی قاچاق پرداخت و این مسئله صرفاً شامل خود قاچاق نمی شود، بلکه عواملی را در برمی گیرد که در پاره‌ای اوقات بسیار بی ارتباط با مسئله قاچاق به نظر می آیند.

وی در خصوص پدیدە قاچاق در استان کردستان به ویژه در شهرستان مرزی بانە گفت که این پدیده در واقع به صورت های مختلفی در این منطقه وجود دارد و شایعترین آن کولبری است.

احمدی بیان کرد: اگر شهرستان مرزی بانه به عنوان یک شبکه در نظر گرفته شود، اکنون پیوندهایی دوسویە پویایی میان اجزای این شبکه محلی تحت تأثیر جریان های مختلف بین المللی و منطقه ای برقرار شده است؛ جریان کالا، سرمایه، انسان و ساخت و ساز ناشی از اقتصاد میان مرزی، منجر به پویایی و رونق این شبکه شده است؛ به نحوی که شهر و روستا و اجزای آنها شامل ساکنین، اقتصاد، کالبد، فعالیت و فضا در پیوند متقابلی که با یکدیگر برقرار کرده اند؛ با منافعی مشترک در مسیر رشد قرار گرفته اند.

وی ادامه داد: مسئله مهم چگونگی حفظ و ادامة پویایی و رشد این شبکه محلی است که معلول عوامل و کنش های ناپایدار و نامشخص محلی، ملی و بین المللی است، عوامل و کنش های مختلف ناپایدار کننده‌ای که ممکن است در آینده، پویایی کنونی این شبکه را با سکون و رکود مواجه سازد.

به گفته این استاد دانشگاه، براساس نظر(بورسینک) هستی شهرهای مرزی به دلیل دوری از سرزمین اصلی و بخش مرکزی کشور به مرز وابسته است، در واقع این شهرهای مرزی خود را در یک موقعیت پیرامونی می بینند که بر اقتصاد شهر تأثیر منفی می‌گذارد.

وی بیان کرد: یکی از مسائل سکونتگاه های مرزی(شاید بیشتر در مناطق مرزی خاص) موقعیت پیرامونی و حاشیه ای آنهاست که نسبتاً از مناطق مرکزی کشور و شهرهای اصلی آن دور هستند، مناطق مرزی در مقایسه با مناطق مرکزی سطح موفقیت و توسعه یافتگی کمتری دارند و در نتیجه شهرها و مناطق مرزی غالباً دارای جذابیت کمی هستند.

احمدی در ادامە با اشارە بە اینکە کولبری در بانه تحت تأثیر زمینه های اقتصادی، عوامل ساختاری و زمینه ای می باشد عنوان کرد: با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر شهرستان بانه و عواملی از جمله عوامل ساختاری و زمینه ای همچنین زمینه اقتصادی منطقه، بخش نسبتاً زیادی از مردم نسبت به مرز و مراودات مرزی قاچاق، دیدگاه بدبینانه ای ندارند و آن را همچون راه امرار معاش می نگرند که در نبود سایر فرصت های شغلی این بخش از اقتصاد وضعیت اقتصادی آنها را بهبود بخشیده است؛ هرچند به صورت موقت و یا ناپایدار.

به گفته این استاددانشگاه، این نگاه در میان تمام اقشار مختلف مردم وجود ندارد و بخشی آن را به ضرر فعالیت های عادی منطقه مانند دامداری می دانند، همچنین برخی نیز آن را باعث تغییرات بزرگ اجتماعی و فرهنگی می دانند که مشکلات و پیامدهای ناگواری برای شهر بانه به وجود آورده است.

وی خاطرنشان کرد: در شرایط مناسب اقتصادی و مهیا بودن تمامی فرصت های اقتصادی ـ قاچاق تنها راه معیشت نیست؛ کە در یک اقتصاد سالم و پویا و با وجود فرصت های برابر اقتصادی و درآمدهای مناسب قاچاق نمی تواند به یک فرصت اقتصادی تبدیل شود.

پایان خبر / تاریخ ما

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.