آتش بس آمریکا و اتحادیه اروپا در مناقشه ۱۷ ساله ایرباس-بوئینگ

به گزارش خبرگزاری تاریخ ما، دو طرف از سال ۲۰۰۴ وارد مناقشه شده و پرونده های موازی را در سازمان جهانی تجارت علیه یارانه های دولتی فراهم شده برای شرکت هواپیماسازی بوئینگ و شرکت اروپایی ایرباس به جریان انداخته و هر کدام مدعی بودند طرف مقابل دیگری را در معرض رقابت غیرمنصفانه قرار داده است.

آمریکا و اتحادیه اروپا در مارس با تعلیق چهار ماه تعرفه روی واردات کالاهای اتحادیه اروپا به ارزش ۱۱.۵ میلیارد دلار که از سوی سازمان جهانی تجارت تعیین شده بود، موافقت کردند. شرکتها تاکنون بیش از ۳.۳ میلیارد دلار تعرفه پرداخته کرده اند.

دو طرف اکنون اعلام کرده اند تعرفه ها را به مدت پنج سال معلق می کنند و تلاش می کنند به توافق کاملتری در خصوص یارانه ها دست پیدا کنند.

پس از نشست میان اتحادیه اروپا و آمریکا که با حضور جو بایدن، رییس جمهور آمریکا برگزار شد، والدیس دومبروفسکیس، رییس تجارت اتحادیه اروپا در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد کنار گذاشتن اختلاف ایرباس-بوئینگ تقویت کننده مهم اعتماد به روابط میان اتحادیه اروپا و آمریکاست.

کاترین تای، نماینده تجاری آمریکا گفت: دو طرف موافقت کرده اند اظهاراتشان را درباره این که چه حمایتی می تواند برای سازندگان هواپیماهای غیرنظامی فراهم شود، شفاف کنند. وی با اشاره به خصوص به چین، گفت: همچنین برای مقابله با سرمایه گذاری در هواپیما از سوی عوامل غیربازار همکاری خواهند کرد. دیگران صنایع خودشان را راه اندازی کردند در حالی که آمریکا و اتحادیه اروپا سرگرم مبارزه با یکدیگر بودند و از این امر غافل شدند. این توافق شامل تعهد برای همکاری مشترک به منظور مقابله با تهدید بلندپروازیهای چین برای ایجاد یک بخش هواپیمایی با شیوه های غیربازار است.

هر دو طرف اعلام کردند مطمئن هستند مناقشه ایرباس-بوئینگ در مدت پنج سال آینده خاتمه پیدا خواهد کرد.

آمریکا و اتحادیه اروپا موافقت کردند یک گروه کاری در این خصوص تشکیل دهند و فاینانس بر اساس شرایط بازار فراهم کرده، درباره تامین مالی تحقیقات و توسعه شفاف باشند، از حمایتی که به طرف دیگر صدمه وارد کند اجتناب کنند و برای پرداختن به شیوه های غیربازار در نقاط دیگر همکاری کنند.

شرکتهای ایرباس و بوئینگ و همچنین رییس جمهور آمریکا و وزیران فرانسه و آلمان از این توافق مهم استقبال کردند. انگوزی اوکونجو، مدیرکل سازمان جهانی تجارت هم اظهار کرد از این که دو طرف نشان دادند مشکلات دشوار قابل حل شدن هستند، خوشحال است.

ارزش سهام ایرباس و بوئینگ پس از انتشار این خبر در روز سه شنبه، با اندکی افزایش معامله شد.

انگلیس که عضو سابق اتحادیه اروپاست به دلیل این که ایرباس در این کشور تولید دارد، در این مناقشه حضور دارد و امیدوار است توافق مشابهی تا چند روز آینده داشته باشد. نماینده تجاری آمریکا قرار است روز چهارشنبه با لیز تروس، همتای انگلیسی خود دیدار کند.

توافق اخیر یکی از دو مانع تجاری مهم یادگار دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ را حذف می کند. مانع دیگر تعرفه هایی است که با استناد به امنیت ملی علیه واردات فولاد و آلومینیوم اتحادیه اروپا به آمریکا وضع شدند.

کمیسیون اروپا ماه گذشته تهدید برای دو برابر کردن تعرفه تلافی جویانه برای واردات موتورسیکلتهای هارلی دیویدسون، ویسکی و قایقهای موتوری آمریکایی را به مدت شش ماه معلق کرد و از وضع تعرفه بیشتر برای کالاهای آمریکایی خودداری کرد.

بروکسل و آمریکا اعلام کردند به مسئله ظرفیت تولید مازاد فولاد جهانی که عمدتا در چین متمرکز است، رسیدگی خواهند کرد.

حذف تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم که برای کشورهای دیگری مانند چین هم وضع شده، ممکن است برای دولت آمریکا دشوار باشد زیرا این تعرفه ها مورد حمایت بسیاری از تولیدکنندگان فلزات و کارگران آمریکایی قرار دارد.

یک مقام اتحادیه اروپا گفت: دو طرف مذاکرات خوبی درباره فلزات داشتند و اتحادیه اروپا امیدوار است این مسئله را تا دسامبر حل کند.

اتحادیه اروپا همچنین به دنبال یک برنامه مثبت جدید در زمینه تجارت با واشنگتن است که شامل تشکیل یک اتحاد برای پیشبرد اصلاحات در سازمان جهانی تجارت است.

بر اساس گزارش رویترز، دو طرف برای همکاری در زمینه تجارت و فناوری مانند تعیین استانداردهای سازگار و تسهیل تجارت در هوش مصنوعی توافق کردند.

پایان خبر / تاریخ ما

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.