آیا وقوع خورشید گرفتگی کهکشانی صحت دارد؟

در فایل صوتی که هویت گوینده آن مشخص نیست، در خصوص وقوع خورشید گرفتگی کهکشانی در اول تیرماه ۱۴۰۰ خبر داده و عنوان شد که «این خورشید گرفتگی کهکشانی با انرژی بسیار که هر ۲۶ هزار سال رخ می‌دهد، در ساعت ۸ تا ۱۱ روز سه شنبه- اول تیرماه به وقوع می‌پیوندد»

در این فایل با درخواستی مبنی براینکه در این روز نباید هیچ کاری انجام شود، توصیه شد «برای خود چیزی نخواهید، هیچ تصمیمی نگیرید، زیاد نخوابید، زیر نور آفتاب نباشید و این روز را فقط به مراقبه بگذرانید.»

در این فایل ادعا شده که «روح کیهانی ما از خورشیدی که در وسط کهکشان قرار دارد تغذیه می‌شود و این خورشیدگرفتگی بر ابعاد وجودی انسان اثرگذار است.» در توضیح علت وقوع این خورشیدگرفتگی گفته شده که سیاهچاله وسط کهکشان از خورشیدی که در مرکز کهکشان قرار دارد عبور می‌کند و خورشیدگرفتگی روی می‌دهد.

به گفته این شخص، این روز آغاز عصری جدید و گذر از دوران کنونی است و ادامه فایل صوتی می‌گوید: «این خورشیدگرفتگی راه عبور ما به عصر “گلدن ایج” است و بُعد جدیدی از زندگی انسان گشوده می‌شود. روح‌هایی که آمادگی ورود به این عصر جدید را دارند، می‌توانند گذر کنند. باید مراقب باشیم و دچار وسوسه نشویم.»

این شخص ادعا کرده که «از این روز به بعد، همه چیز در این عصر جدید عوض می‌شود، ثروت‌ها یکسان و هر شخصی که آگاه‌تر است، ثروتمندتر می‌شود.»

خورشیدگرفتگی چیست؟

خورشیدگرفتگی یا کُسوف پدیده‌ای نجومی است و هنگامی رخ می‌دهد که سایه ماه بر بخشی از زمین بیفتد و در نتیجه در قسمت‌هایی از کره زمین، قرص ماه قسمتی از قرص خورشید یا تمامی آن را از دید ناظر زمینی بپوشاند.

بر اساس این تعاریف نجومی، هرگاه ماه از میان زمین و خورشید عبور کند و سایه ماه روی قسمتی از زمین بیفتد هم اختفاء خورشید توسط ماه و هم گرفت زمین توسط ماه رخ داده‌است. با وجود این، چنان‌که از قدیم به رخ دادن این پدیده خورشیدگرفتگی گفته می‌شده‌است، هنوز هم از این نام استفاده می‌شود.

سه نوع خورشیدگرفتگی وجود دارد که شامل، کلی، حلقوی و جزئی است. اگر ماه کل قرص خورشید را بپوشاند کسوف کامل است و در این شرایط کل نور خورشید حذف و تاج خورشید مشخص می‌شود.

نوع دیگر خورشید گرفتگی حلقوی است که در این حالت، ماه در اوج مداری خود یعنی بیشترین فاصله با زمین قرار دارد و به دلیل اینکه دور شده و قرص ظاهری ماه نسبت به قرص ظاهری خورشید کوچکتر می‌شود، کل سطح خورشید را نمی‌پوشاند و تنها وسط خورشید تاریک و حلقه نورانی اطراف آن ایجاد می‌شود و نوع سوم خورشیدگرفتگی که جزئی نام دارد، گاهی اصلا سایه ماه به طور کامل نیست و بخشی از خورشید را می‌پوشاند که این خورشید گرفتگی جزیی است.

نگاه کردن به خورشیدگرفتگی با چشم غیر مسلح، خسارت‌های جبران‌ناپذیری به چشم انسان وارد می‌کند و برای تماشای خورشیدگرفتگی می‌توان از عینک‌های ویژه‌ای که به این منظور ساخته شده‌اند استفاده کرد.

خسرو جعفری زاده- پژوهشگر نجوم با بیان اینکه این فایل صوتی اساس علمی درستی ندارد، به خبرگزاری تاریخ ما گفت: این گفته ها صحت ندارد.

صفات متافیزیکی که به آسمان نسبت داده می‌شود، جنبه علمی ندارد

عمران مرادی- پژوهشگر و مدرس نجوم و عضو شورای علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان نیز در گفت و گو با خبرگزاری تاریخ ما، با اشاره به این فایل صوتی، آن را بی اساس دانست و اظهار کرد: در این فایل صوتی از خورشیدگرفتگی کهکشانی و اثرات متافیزیکی عجیب و غریب آن سخن گفته می‌شود که تاکنون نشنیده‌ایم.

وی با تاکید براینکه این گفته‌ها ریشه علمی ندارند، گفت: صفات متافیزیکی که به آسمان نسبت داده می‌شود، جنبه علمی ندارد و از نظر علم رد می‌شود.

این پژوهشگر نجوم اظهار کرد: برخی مسایل مربوط به آسمان همچون قمر در عقرب و یا پدیده‌های نجومی خاص و اثرات آن بر زندگی بشر نسبت داده می‌شود که باید تاکید کنیم اینها به تفکرات انسان در دوران باستان که انسان‌ها در جهل مطلق بودند، باز می‌گردد.

مرادی با تاکید براینکه در آن دوران انسان‌ها هیچ شناختی از آسمان و اجرام آسمانی نداشتند، خاطرنشان کرد: مردم باستان تصور می‌کردند که ستارگان و اجرام آسمانی خدایان انسان‌ها هستند و در سرنوشت آنها اثرگذارند.

اجرام آسمانی هیچ اثری در سرنوشت ما ندارند

وی افزود: بعدها، ستاره شناسان و منجمان دریافتند که اجرام آسمانی هیچ اثری در سرنوشت ما ندارند، اما متاسفانه باور اینکه اجرام در سرنوشت انسان تاثیر دارد، از طریق طالع بین‌ها در بین عامه مردم جریان پیداکرد.

به گفته این پژوهشگر نجوم، در دوران باستان مردم هیچ شناختی از آسمان نداشتند و طالع بین ها با کلاهبرداری این خرافه ها را رواج دادند.

مرادی گفت: امروز می‌دانیم که ستارگان در فاصله بسیار زیادی از زمین قرار دارند و کنار هم قرار گرفتن آنها از دید ما زمینیان، شبیه تصاویری خاص است و آنها را به نام صورت فلکی که از زمین می‌بینیم، می نامیم.

عضو شورای علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان تاکید کرد: ستارگان و دیگر اجرام آسمانی هیچ تاثیر و نقشی بر روی زندگی ما در زمین ندارند.

وی معتقد است که این تفکرات خرافی در طول تاریخ تغییر ماهیت داده و هر زمان بسته به شرایط جامعه رنگ و لعاب آنها تغییر کرده است.

مرادی با بیان اینکه امروز با پدیده‌ای به نام شبه علم مواجه هستیم، تصریح کرد: شرایط امروز به گونه‌ای است که مردم خرافه‌ها را می‌شناسند و از این رو برای خوراندن این گونه مطالب به انسان از رنگ و بوی علمی استفاده می شود.

مرادی ادامه داد: این فایل صوتی نیز اینگونه است و با بیانی کلاسیک و علمی عنوان می شود که در این بین مردم نباید این مطالب را باور کنند و اجازه انتشار این مطالب را نیز نباید بدهند.

 با منتشر کنندگان این مطالب برخورد شود

وی تاکید کرد: مسئولان نیز باید  با این افراد برخورد قضایی و حقوقی کنند. در این میان رسانه‌ها نیز نقش مهمی دارند که باید با روشنگری جامعه و از طریق پیوند با اهل علم با مخابره مطالب صحیح، جلوی نشر این خرافات را بگیرند.

مرادی گفت: امروزه مسایل متافیزیکی نادرست را تحت عناوین علمی به جامعه معرفی می‌کنند، مسائلی مانند عرفان حلقه، خورشیدگرفتگی هایی که انرژی بالایی دارند و مواردی از این دست هیچ پایه و اساس علمی درستی ندارند.

این پژوهشگر نجوم در پاسخ به این پرسش که برای تشخیص درست و نادرست چه باید کرد؟ خاطرنشان کرد: باید بدانیم که خرافه‌ها هیچ پایه و اساس علمی ندارند و مربوط به دوران جهالت انسان ها است که طالع بین ها به قصد فریب مردم آن را در میان جامعه گسترش داده اند.

وی ادامه داد: در دوران حال حاضر همان افراد کلاهبردار به اسم طالع بین با بیان علمی قصد ترویج همان خرافه ها را دارند و مردم باید آگاه باشند که فریب این گفته ها را نخورند. برای این منظور در فضای مجازی که با این مطالب روبرو می شویم، باید از منبع موثق، صحت آنها را تایید کنیم، در غیر این صورت بدانیم که اساس علمی ندارد.

به گفته مرادی، باید بدانیم خبر از سوی چه کسی با چه سمت و مرتبه علمی عنوان می شود و صرفا به نوع بیان گوینده توجه نکنیم. در فضای مجازی همه نوع خبری منتقل می شود، اما منشا و منبع خبر بسیار حایز اهمیت است. البته گاهی اخبار جعلی منتسب به منابع معتبر منتشر می شود که برای تشخیص صحت آنها باید به سایت رسمی آن منابع رجوع کنیم و یا از طریق افراد شناخته شده و متخصص صحت و سقم مطالب را جویا شویم.

وی گفته های این فایل صوتی را به طور کامل رد کرد و گفت: اگر مطلبی علمی باشد، منبع آن مشخص است و در حالیکه این پدیده (خورشیدگرفتگی کهکشانی)، از سوی هیچ منبع علمی عنوان نشده است.

پایان خبر / تاریخ ما

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.