مرکز خراسانشناسی محصور به مرزهای جغرافیایی نخواهد بود
محمد کافی در افتتاحیه مرکز خراسانشناسی در مشهد با بیان اینکه تفاوت دانشگاه فردوسی مشهد با سایر دانشگاههای کشور در حضور این دانشگاه در خراسان است، اظهار کرد: این دانشگاه باید در تراز نام امام هشتم(ع)، خراسان و فردوسی بزرگ انجام وظیفه کند.
وی ادامه داد: بر این اساس به این نتیجه رسیدیم که در حوزه مسئولیتپذیری اجتماعی پا را از چارچوب دانشگاه فراتر گذاشته و در جامعه حضور پیدا کرده و تلاش کنیم خراسان -این میراث فرهنگ بشری و ایرانی- را بشناسیم و بتوانیم راهی که اجداد و پیشینیان ما به خوبی طی کردهاند، ادامه دهیم.
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد خاطرنشان کرد: مرکز خراسانشناسی به این دلیل در پردیس دانشگاه ایجاد نشد که تمام خراساندوستان، اندیشمندان و افرادی که دل در گرو خراسان دارند دست به دست هم دهند و تلاش کنند این مرکز میراث را پاس داشته و برای آیندگان خراسانپژوهان موثری پرورش دهد.
کافی اضافه کرد: محدوده فعالیت این مرکز محصور به مرزهای خراسان جغرافیایی و سیاسی نخواهد بود، بلکه خراسان فرهنگی، خراسانی است که در این مرکز مورد شناسایی و پژوهش قرار خواهد گرفت. امیدوارم که با کمک تک تک استادان، مدیران استان و کشور مرکز خراسانشناسی دانشگاه فردوسی بتواند به اهداف بالایی که در اساس نامهاش ذکر شده است دست پیدا کند.
وی عنوان کرد: من نیز به نوبه خود این کار را نماد همگرایی، همافزایی و همکاری دانشگاه با مدیران شهری به ویژه شورای شهر و شهرداری، ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، ادارهکل میراث فرهنگی و تمام دستاندرکاران حوزه فرهنگ استان میدانم و امیدوارم بتوانیم در ادامه راه هم این همدلی و همکاری را ادامه دهیم.
خراسان قلب ایران فرهنگی است
سلمان ساکت، رئیس مرکز خراسانشناسی نیز در این مراسم، گفت: خراسان قلب ایران فرهنگی است. در دوره ساسانیان خراسان یکی از چهار بخش ایران، بزرگترین و چه بسا پرنعمتترین آنها بوده است. این سرزمین زرخیز در هر دوره تاریخی در بازیابی هویت ایران زمین نقش اساسی ایفا کرده است.
وی ادامه داد: پس از حمله اسکندر به ایران، اشکانیان از سرزمینهای شمالی خراسان برآمدند و بار دیگر فرهنگ و تمدن ایران را احیاء کردند. پس از یورش تازیان نخستین قیامهای استقلالطلبانه از سرزمین خراسان آغاز شد و به دیگر مناطق ایران گسترش یافت. طاهریان که نخستین سلسلهها بودند بعد از اسلام از خراسان برآمدند و قلمرو حکمرانی آنان در این سرزمین بود.
ساکت خاطرنشان کرد: فرهنگ مدارترین حکومت ایرانی یعنی سامانیان در همین سرزمین حکومت میکردند و در همین سرزمین به زبان فارسی و فرهنگ ایرانی خدمت میکردند، خواستگاه زبان فارسی خراسان است. زبانی که اگرچه از خراسان برآمده، اما در زمانی کوتاه از آسیای صغیر و قلب اروپا تا شبه قاره هندوستان و حتی مرزهای غربی چین را در بر گرفت و در بستر این زبان فرهنگ و تمدن ایران و اسلام گسترش یافت.
وی عنوان کرد: آمدن امام هشتم(ع) امام مهر، علم و گفتوگو به خراسان و بعدها وجود مضجع شریف آن امام رونق این سرزمین را دو چندان کرد. امروز مرزهای سیاسی و جغرافیایی این سرزمین گوهربار را به تکههای از هم گسسته بدل کرده است، حتی در ایران به سه استان مجزا تقسیم شده، اما پیوستگی تاریخی و فرهنگی، مردمان این سرزمین را به یکدیگر پیوند داده است. این سرزمین در ادوار مختلف تاریخی پناهگاه ایران دوستان، ادبپروران و فرهنگمداران بوده است.
رئیس مرکز خراسانشناسی بیان کرد: شعر سیدحسن غزنوی که آن را سرآغاز سخن خود قرار دادم در دل این سرزمین نسیم خراسان را روحافزا و جانبخش توصیف کرده است و خاقانی در غرب ایران آرزوی رسیدن به خراسان دارد، گمشده خود را در خراسان میطلبد و این سرزمین را دروازه بهشت میداند.
ساکت ادامه داد: مرکز خراسانشناسی با همکاری مدیریت شهری تشکیل شده است تا با اتکا به زبان و ادبیات فارسی و پیوندهای مستحکم علمی، فرهنگی و هنری پیشگام دیپلماسی علمی و فرهنگی در حوزه تمدنی خراسان کهن باشد. این مرکز بر آن است که مرجعیت علمی لازم را در خصوص حوزههای مختلف تاریخی، جغرافیایی، ادبی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در حوزه خراسان فرهنگی به دست آورد و با تکیه بر همراهی و همیاری اعضاء هیات علمی دانشگاهها، نهادها و ارگانهای مربوط، سازمانهای مردم نهاد مرتبط و نیز تمام علاقهمندان، دانشوران و خراسانپژوهان مسائل حوزه خراسان را از زوایای مختلف و به گونه بینا رشتهای مورد توجه قرار دهد.
وی تصریح کرد: نام خراسانشناسی به دقت بر پیشانی این مرکز نقش بسته است و نمیخواهیم این مرکز تنها به خراسانپژوهی بپردازد، بلکه بنا به مسئولیت اجتماعی دانشگاه میخواهیم این مرکز علاوه بر پژوهشهای بنیادین و کاربردی در حوزه آموزش عمومی و ترویج مسائل مختلف با شناخت خراسان نیز فعالیتهای گسترده و همه جانبهای داشته باشد.
رئیس مرکز خراسانشناسی ادامه داد: از این روست که دست یاری به سوی مدیریت شهری دراز کردیم تا محل استقرار مرکز خراسانشناسی در مرکز شهر باشد تا ارتباط آن با جامعه بهتر و کاراتر برقرار شود، بنابراین بر آنیم که این مرکز بتواند پیشتاز ارتباط دانشگاه با جامعه به ویژه در حوزههای مختلف علومانسانی باشد.
ساکت اضافه کرد: همچنین مرکز خراسانشناسی میتواند به برندینگ شهری و استانی کمک کند و امیدوارم که این مرکز بتواند با همراهی تمام افرادی که دل در گرو زبان و ادب فارسی دارند و بالندگی خراسان این سرزمین افسانهای را خواستارند به اهداف خود دست یابند و امید داریم که این مرکز نه تنها برای دانشگاه فردوسی مشهد، شهر و استان که برای منطقه افتخار باشد.
پایان خبر / تاریخ ما