معایب و مزایای بومیگزینی معلمان
فرحناز قائدامینی در گفتوگو با خبرگزاری تاریخ ما در خصوص موضوع بومیگزینی معلمان، اظهار کرد: یکی از محاسن انتخاب معلم بر این اساس بومیگزینی این است که ماندگاری نیرو در منطقه محل خدمت زیاد میشود و از تقاضاهای مکرر برای انتقال نیرو به مناطق دیگر جلوگیری بهعمل میآید.
وی افزود: حُسن دیگر بومیگزینی این بوده که نیروی تربیت شده در آن منطقه، قطعا به شرایط فرهنگی، زبان و آداب و رسوم مردم آگاه است و در نتیجه درک بهتری از دانشآموزان آن منطقه دارد، همین مسئله باعث میشود تعامل بهتری با اولیا و دانشآموزان داشته باشد.
مدیرکل آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه تمامی نیروها با عنوان معلم استخدام آموزش و پرورش میشوند، گفت: انتخاب مدیر و معاون از بین این افراد صورت میگیرد، سقف کارکرد یک معلم در هفته ۲۴ ساعت است، در حالی که یک مدیر باید ۳۶ ساعت و یا حتی بیشتر در هفته فعالیت کند.
قائدامینی ادامه داد: بنابراین اگر نیرو بومی باشد، بهتر میتواند در بحث مدیریت عمل کند، زیرا نیروی غیربومی در حال تردد است و امکان دارد کارایی لازم را نداشته باشد، بنابراین آنچنان تمایلی به رستههای مدیریت و معاونت ندارد، البته توان و شایستگی افراد برای اینگونه پستها نیز درنظر گرفته میشود، اما معمولا برای تصدی این پستها، نیروهای بومی همکاری بهتری دارند.
وی اضافه کرد: از آنجا که آموزش و پرورش با کمبود نیرو مواجه است، میتوان از نیروی بومی برای جبران کمبود نیرو بهمنظور اضافهکار بیشتر استفاده کرد، کما اینکه راههای دیگری نیز برای جبران کمبود نیرو در مناطق وجود دارد.
مدیرکل آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری در خصوص سایر مزایای بومیگزینی، تصریح کرد: یکی از مخاطرات برای نیروهای غیربومی، مسئله خطرات ایاب و ذهاب و خستگی راه بهخصوص برای نقاط صعبالعبور استان است، بنابراین هر چقدر بتوان از نیروهای بومی استفاده کرد، میتوان این مشکل را مرتفع ساخت.
قائدامینی ادامه داد: اگر معلمان بر اساس فاکتور بومیگزینی انتخاب نشوند، سطح رقابت علمی پایین میآید و در حق برخی از داوطلبان اجحاف صورت میگیرد و نمیتوان نخبگان علمی را در این آزمون شرکت داد، در حالی که اگر استخدام آموزش و پرورش در سطح کلانتر صورت بگیرد، نخبگان بیشتری حرفه معلمی را انتخاب میکنند.
وی گفت: بهعلاوه اگر بومیگزینی صورت نگیرد، عدالت استخدامی از بین میرود، ممکن است یک نیرو تمایل داشته باشد که به نقاط محروم رفته و خدمت کند، مسئله دیگر این است که در برخی از رشتهها ممکن است نیروی متخصص وجود نداشته باشد و باید این نکته نیز لحاظ شود.
مدیرکل آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری درخصوص حل مشکلات مسئله بومیگزینی توضیح داد: برای حل مشکل بومیگزینی، پیشنهاد شده که بومیگزینی قطبی شود و امتیازبندی صورت بگیرد، بهعنوان مثال داوطلبان قطب فارسان و کوهرنگ در آزمون شرکت کنند و ضریب برایشان درنظر گرفته شود، بدین معنا که برای جبران محرومیت کوهرنگ، ضریب بیشتری برای ساکنان این خطه در نظر گرفته شود.
قائدامینی در پایان به مسئله انتقالی معلمان از نقاط محروم اشاره و بیان کرد: پاسخ به درخواست انتقالی معلمان از مناطق محروم بهصورت پلکانی شده است، یعنی یک معلم سریعا از کوهرنگ به شهرکرد منتقل نمیشود و مسیر رفت و آمد وی آرام آرام کوتاه میشود، به این شیوه به همه همکاران خدمات ارائه شود.
پایان خبر / تاریخ ما