جنگ هشت ساله عراق با ایران، اینگونه مقدس شد!
ایثار، فداکار و مبارزه با ظلم و ستم در همه فرهنگها امر مقدس و پسندیدهای است و این امر به واسطه اسلام و فرهنگ عاشورایی در بین مردم این کشور جایگاه ویژهای دارد؛ اما اینکه امروزه نام شهدا کمتر یاد میشود و یا به فراموشی سپرده شدهاند، عوامل مختلفی دارد شاید یکی از علل آن سیاستهای شوم برخی کشورهای استکباری باشد که با ایجاد چند قطبیهایی نادرست صفوف متفاوتی ایجاد کردند و سبب شدن مردم از استکبار ستیزی دور شوند اما درست نیست که همه تقصیر را هم به گردن دشمنان بیندازیم؛ زیرا برخی از خاکریز نشینان قدیم و پشت میز نشینان فعلی نیز در این ماجرا سهیم هستند.
عدهای با غرق شدن در زندگی تجملاتی و ارجحیت دادن منافع شخصی به جای منافع ملی و گاهی طلبکار بودن از مردم و سفره انقلاب باعث شدند که مردم نسبت به همه این خاکریز نشینان جبهه بگیرند و عدهای دیگرشان هم شهدا و مرام و فرهنگشان را در صندوقچه خاطرات شان مخفی کردند و از معرفی آنان سرباز زدند و کسی هم برای در آوردن این خاطرات از صندوقچه به سراغ آنان نرفت.
سردار حسین کاجی، راوی دفاع مقدس، در گفتوگو با خبرگزاری تاریخ ما بابیان اینکه هیچ جامعهای نمیتواند بدون الگو روزگارش را بگذراند، عنوان کرد: همه تحولات جامعه به واسطه الگوهای جامعه رخ میدهد مانند تحولی که در شعر بهواسطه حافظ ایجاد شد.
وی با اشاره به اینکه پویایی یک جامعه به واسطه الگوهای جامعه است و با الگوسازی میتوان در جامعه تحول ایجاد کرد، اظهار کرد: الگوها هر بار تکثیر شدند در جامعه تحول ایجادشده است مثلاً پاسداران در کردستان ایستادگی کردند و سر دادند و باعث شدند چهار دهه بعد شهید حججی هزاران کیلومتر آن طرفتر سر بدهد.
وی بابیان اینکه دفاع مقدس مانند انسان دارای دو بُعد روح و جسم است، تصریح کرد: روح دفاع مقدس گمشده فعالیتهای فرهنگی اثربخش در جامعه امروزی است که باید به آن پرداخته شود.
وی با اشاره به اینکه بیشتر قضاوتها در این حوزه پیرامون پوسته ظاهری دفاع مقدس است، بیان کرد: جسم جنگ خاکریزهای طلاییه، کانال پر مین و… هستند که اکنون از بین رفتهاند؛ اما روح حماسی شهدا هنوز است.
وی افزود: برخی از آموزشها باید از کودکی و سنین پایهای شروع شود اما برخی با آن مخالفت میکنند مثلاً روانشناسان مدرن مانع از صحبت کردن درباره جنگ با کودکان میشوند و بیان میکنند که نباید از جنگ و خشونت با کودکان صحبت کرد.
راوی دفاع مقدس با اشاره به اینکه برای درس دادن نباید از جنگ، خونریزی و تفنگ صحبت بلکه باید از روح جنگ صحبت کرد، ادامه داد: همواره در بیان مسائل جنگ از روح جنگ سخن گفته شده است و حتی بسیاری از افرادی هم که در جنگ حضور داشتند علاقهای به صحبت درباره جنگ، آتش، خون و… ندارند.
وی بابیان اینکه گمشده جامعه ایرانیان اخلاق است و شهدا نیز بااخلاقترین هستند، بیان کرد: در روح جنگ از ایثار، گذشت، اخلاص و اخلاق شهدا و از روح بلند همتیها و خرازیها گفته میشود.
کاجی با بیا اینکه هیچکسی در هیچ کشوری نمیتواند ادعا کند که ایثارگران جز اسطورهها نیستند، گفت: در همه دنیا برای کشتهشدگان جنگ احترام قائل هستند و از آنها به عنوان کشتهشدگان ملی یاد میکنند.
وی ادامه داد: در بسیاری از کشورها در زمینه فرهنگسازی در زمینه حفظ این الگوها، فعالیتهایی انجام میدهند که بسیاری از آنها در ایران دیده نمیشود.
وی افزود: مثلاً خانههای کشتهشدگان ملی پلاک ویژه دارد و قیمتشان نیز با سایر خانهها متفاوت است و یا برای هر کشته ملی باید ده اثر مانند کتاب، نام خیابان، مرکز علمی و… وجود داشته باشد همچنین در مراکز علمیشان، یادمان کشتگان ملی دارند و در مناسبهای مختلف در کنار آنها برنامه برگزار میکنند تا به صورت مستقیم و غیرمستقیم الگودهی کنند.
راوی دفاع مقدس بابیان اینکه در سیره پیامبر (ص) نیز به شهدا توجه شده است، اظهار کرد: پیامبر اسلام (ص) برای ایجاد مدینه فاضله، صفات شهدا را بیان کردند همچنین وقتی بهترین ذکر را به حضرت زهرا(س) آموزش دادند توصیه کردند تسبیحی باتربیت شهدا درست کنند.
وی گفت: حضرت زهرا (س) نیز زمانی که در مدینه مظلوم واقع شدند برای آرامش خاطر به کنار قبر شهدا میرفتند و امروزه نیز اگر در جامعه غصهای هست باید به سمت شهدا و اولیای الهی رفت.
کاجی با اشاره به اینکه در قرآن ۲۰۰ مرتبه از کلمه ذکر (یاد کردن) استفاده شده است که یکی از آنها «ذَکِّرْهُمْ بِأَیَّامِ اللَّه» است، ادامه داد: امام خمینی (ره) ۱۵ خرداد، ۱۷ شهریور و دهه فجر را ایامالله نامیدند و تأکید کردند که برای من از ایامالله بگویید و نیز فرمود با این ستارهها (شهدا) میتوان راه را پیدا کرد
وی با تأکید بر اینکه الگوها نقش مهمی در تربیت اجتماعی هر جامعه دارند و همه جوامع سعی میکنند از این الگوها برای ساختار سازی فرهنگی نسلهای جوان استفاده کنند، بیان کرد: هرکسی الگوی بهتری معرفی کند سرعت موفقیتش بیشتر است و امروز نیز اگر موفق نیستیم به خاطر عدم معرفی الگو است.
وی با اشاره به اینکه حتی امام خمینی (ره) نیز به عنوان یک الگو به درستی معرفی نشده است، بیان کرد: امام خمینی (ره) حافظ گلستان و بوستان بودند و از ۹ سالگی شعر میگفتند در حالی که بسیاری از افراد اطلاع ندارند و حتی بسیاری نیز نمیدانسنند امام خمینی (ره) فرزند شهید است.
راوی دفاع مقدس افزود: برای تأثیر بهتر الگوهایی که معرفی میشوند باید از ظرفیت همان قشر استفاده شود مثلاً در حوزه علمیه شهدا حوزوی معرفی شوند و یا برای دانش آموزان از شهدای دانش آموزان گفته شود، زیرا به خاطر نقاط مشترکی که دارند ارتباط بهتری برقرار میکنند.
وی یادآور شد: تفاوتی که در جنگها وجود دارد به خاطر انسانها است و دفاع مقدس نیز به واسطه جوانانی که در آن حضور داشتند مقدس شده است.
پایان خبر / تاریخ ما