برنامههای کتابخانه مجلس تشریح شد
به گزارش خبرگزاری تاریخ ما، مراسم رونمایی کتابخانه مجازی مجلس با عنوان «باغ میراث بهارستان» و «تور مجازی موزه» و رونمایی از ۱۰ عنوان کتاب پژوهشی و دو نشریه کتابخانه با حضور آیتالله محمود مرعشی، رئیس کتابخانه مرعشی قم، اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، و غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در تالار شهید مدرس موزه و کتابخانه مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
در ابتدای مراسم کلیپی در معرفی کتابخانه مجلس شامل تاریخچه، بخشهای مختلف کتابخانه، موزه و اسناد مجلس برای حاضران پخش شد.
سپس حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا قاسمیان، رئیس کتابخانه مجلس در سخنانی اظهار کرد: از زمانی که به اینجا آمدیم چند محور را سرلوحه کار خود قرار دادیم؛ یکی اسناد بالادستی کتابخانه بود و دوم فرمایشات ریاست جدید مجلس، آقای قالیباف که در حکم بنده تاکید بر هوشمندسازی، کادرسازی، مردمسازی و شفافسازی کتابخانه مجلس داشت. همچنین در این حکم خواسته بود که کتابخانه مجلس محور اندیشمندان شده و آنها در این مکان آمد و شد داشته باشند.
او در ادامه با یادکرد و تشکر از از ارباب کیخسرو و حائری و دیگر روسای مجلس، گفت: یکی از مشکلاتی که در حوزه کتاب و سند پیشرویمان بود، این بود که داشتههایمان را نمیدانستیم. از سال ۱۳۹۲ در حوزه کتاب و اسناد آشفتگیهایی وجود داشت و این آشفتگی برای اسناد بعد از انقلاب بیشتر بود. بسیاری از کارتنها درشان باز نشده بود و نمیدانستیم چند سند داریم حتی شمارش اسناد هم صورت نگرفته بود. در حوزه مرمت هم تعداد آثار مرمتنشده به نحوی بود که مرمت آثار حدود ۳۰ سال زمان نیاز داشت. در حوزه سند هم فقط پنج درصد اسناد، دیجیتال شده بود. این شعار که امروزه اگر سند یا متنی در کلیک نیاید فایدهای ندارد و میشود گنجینه بی استخراج، ما را به سمت و سوهایی برد؛ یکی از کارهایی که در اینجا انجام دادیم این بود که اسناد مرتب و وجین شد تا کارهای دیجیتال آن انجام شود. با این سرعتی که پیش میرویم، فکر میکنم تا نیمه سال آینده همه اسنادمان دیجیتال شده و وارد سامانه خواهد شده و دسترسی اسناد طبقهبندیشده در «باغ میراث بهارستان» وجود خواهد داشت. حدود ۲۸ هزار نسخه و سند وجود دارد که همینطور مانده و کارهای دیجیتال آنها را انجام خواهیم داد.
قاسمیان سپس بیان کرد: در حوزه مرمت نیز ۳۰ سال را به چهار سال تقلیل دادیم و تمام کتابها و اسناد در حال مرمت هستند. بسیاری از این اسناد و کتابها در شرایط خوبی نگهداری نشده بودند، همانطور که گفتم برخی از کارتنها درشان باز نشده بود و گاه اسناد مهمی در میان آنها وجود داشت. تحول دیگر در حوزه موزه بود. موزه اینجا گنجینه بزرگی است و به تاریخ مشروطه در اینجا سند داریم، هدایایی که به روسای مجلس در ادوار مختلف داده شده، اسناد وضع قوانین، تابلو نقاشی کمالالملک و شاگردانش، و…. شیء موزهای بسیار زیادی داریم که فقط ۵۰۰ تای آنها به نمایش گذاشته شده و بیش از دوهزار شیء موزهای هم داریم که نمیشود به نمایش گذاشته شود. مسئله دیگری که وجود دارد این است که عموم مردم به دلیل مسائل امنیتی نمیتوانند از موزه ما دیدن کنند. کاری که کردیم این بود این فضا را به صورت مجازی درآوردیم، اگر موزه مجازی لوور را دیده باشید، موزه ما دستکمی از آن ندارد و حیف است که از این موزه دیدن نشود. موزه مجازی ما از موزه حقیقیمان قشنگتر است زیرا زوایایی را در آن جا میبینید که در حالت عادی نمیتوانید ببینید. اسنادی را که استنتاخ شده و در دیوار نصب شده، نمیتوانید به صورت دقیق بخوانید اما در موزه به صورت متن هم ارائه شده و با دقت بیشتری میتوانید این اسناد را بخوانید. در آینده نیز سعی خواهیم کرد سایت موزه به چند زبان بارگذاری شود تا یک موزه زنده قلمداد شود.
او خاطرنشان کرد: اتفاق دیگری که در کتابخانه مجلس رخ داد تحول در حوزه پژوهش بود، علیرغم تمام زحماتی که در دورههای قبلی کشیده بودند، بیشتر فعالیتهای پژوهشی در حوزه تصحیح نسخ بود. اینجا یکی از کتابخانههای بزرگ ایرانشناسی را دارد. ما سعی کردیم با رویکرد متفاوت این شاخه احیا شود. ما کارها را متوقف نکردهایم، مطالعات پارلمانی انجام شده، تصحیحهای خوبی به انجام رسیده ودر حوزه ایرانشناسی چند کتاب منتشر شده که رونمایی آنها امروز انجام میپذیرد.
رئیس کتابخانه مجلس تصریح کرد: امروز کتابخانه مجلس به جایی رسیده که میتوانیم بگویم امروز میدانیم چه داریم و چه کاری خواهیم کرد، این جمله من از پس هزاران ساعات تجربه است. در «باغ میراث بهارستان» کار تولید متادیتا برای زنده کردن کتابها صورت گرفته تا اطلاعات به صورت متن هم در دسترس قرار بگیرد، اسناد پیش از انقلاب هم در باغموزه بهارستان قابل مشاهده است، قبلا این اسناد به صورت عکس بود که حالا به متن تبدیل شده است.
او در پایان سخنان خود گفت: کتابخانه مجلس را به پاتوغ اندیشمندان تبدیل کردیم، علیرغم حفاظت حیاتی که در اینجا انجام میشود ما از حضور اندیشمندان بهرهمند میشویم و از قبل به خاطر این شرایط از آنها عذرخواهی میکنیم. در مدت یک سال حدود ۴۰ نشست تخصصی اندیشگانی با حضور نمایندگان و پژوهشگران برگزار شده است. کارها به جدت دنبال خواهد شد. اگر مسئله قانونگذاری براساس اندیشه و فکر باشد اتفاقات خوبی رخ میدهد. مشکل سیاستمداران این است که کتاب نمیخوانند و حرفهایی که گاه میزنند به این دلیل است. هر صحبتی که بگویند در امان نیست. ما میخواهیم اینجا را پاتوغ اندیشمندان کنیم و خروجیهای خوبی خواهیم گرفت.
این خبر در حال بهروزرسانی است.