بهبود باروری گاوهای هلشتاین با تغذیه نمک کلسیم و روغن ماهی
محققان کشور به نتیجه رسیدند که خصوصیات باروری گاوهای هلشتاین با تغذیه دو مرحلهای نمک کلسیم و روغن ماهی بهبود می یابد.
به گزارش خبرگزاری تاریخ ما ، تحقیقات نشان داده که استفاده از اسیدهای چرب غیراشباع در رژیم غذایی گاو در مقایسه با اسیدهای چرب اشباعشده، اثر مثبتی بر توان تولیدمثلی آنها دارد. مطالعات تکمیلی مشخص کردهاند که اسیدهای چرب امگا باعث بهبود وضعیت باروری و افزایش زندهمانی جنین میشود.
با این وجود زیرردههای گوناگون امگا اثرات متفاوتی بر توان تولیدمثلی دارند. در همین راستا، محققان کشور با هدف بررسی اثر نمک کلسیم روغن ماهی بر توان تولیدمثلی گاوهای شیرده پس از ۱۵۰ روز تغذیه منظم، طی پژوهشی ۱۴۰ راس گاو شیری هلشتاین را در دوران آبستنی به دو گروه مساوی تقسیم کردند و به رژیم غذایی یک گروه اسید چرب اشباع (حاوی ۸۰ درصد پالمیتیک اسید) و به رژیم غذایی گروه دیگر نمک کلسیم روغن ماهی (حاوی ایکوساپنتائونیک اسید، دکوساهگزائونیک اسید و اسیدهای چرب امگا ۳ و۶ ) به میزان ۲۴۰ گرم از روز ۰ تا ۲۱ و ۱۲۰ گرم از روز ۲۲ تا ۱۵۰ اضافه کردند.
نتایج این پژوهش که در مجله بینالمللی Spanish Journal of Agricultural Research به چاپ رسیده است، نشان داد، استفاده از نمک روغن ماهی میزان تولید شیر یا ترکیب آن را تغییر نداد اما در برخی روزها موج کاهش سلولهای سوماتیک موجود در شیر شد.
میزان پالمیتیک اسید و اسید چرب امگا ۳ در پلاسمای خون و غلظت ایکوساپنتائونیک اسید و دکوساهگزائونیک اسید در شیر گاوهای تغذیهشده با نمک ماهی بیشتر بود. تغذیه با نمک کلسیم روغن ماهی باعث کاهش فاصله زمانی زایمان تا بارداری بعدی گاوها از ۱۱۹ به ۱۰۰ روز شد و نسبت بارداری را افزایش داد.
نتایج این پژوهش نشان میدهد استفاده از برنامه تغذیه دومرحلهای با امگا ۳ در گاو شرایط باروری را بهبود میبخشد و همچنین باعث کاهش شمار سلولهای سوماتیک در شیر آنها میشود.
این پژوهش توسط دکتر علی الموتی، مجتبی حدادی، دکتر علیرضا علیزاده و همکارانشان در دانشگاه تهران و پژوهشگاه رویان، به انجام رسید.