ترس بورس های جهان از تورم
به گزارش خبرگزاری تاریخ ما به نقل از بلومبرگ، متوسط نرخ تورم در ۱۹ کشور عضو منطقه یورو در ۱۲ ماه منتهی به اکتبر با ۰.۳ درصد افزایش نسبت به رقم مشابه منتهی به ماه قبل به ۴.۴ درصد رسید تا نرخ تورم مجددا از سطح دو درصدی هدفگذاری شده توسط بانک مرکزی این منطقه فاصله گیرد.
در سطح اتحادیه اروپا این نرخ به طور متوسط ۴.۱ درصد بوده که از ماه قبل ۰.۵ درصد بیشتر شده است.
انرژی با تورم ۷.۱۲ درصدی و خدمات با تورم ۳.۸۶ درصدی پیشتاز گروه های مختلف بودهاند.
از سوی دیگر اما رشد اقتصادی کشورهای عضو اتحادیه اروپا در سطح بالای باقی مانده است. مرکز آمار اتحادیه اروپا گزارش اولیه خود از رشد اقتصادی کشورهای اروپایی در سومین فصل سال ۲۰۲۱ را منتشر کرد که بر این اساس متوسط رشد اقتصادی ۱۹ کشور عضو منطقه یورو و ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا به ترتیب ۲.۲ درصد و ۲.۱ درصد بوده است. این رشد در مقایسه با رشد سه ماهه قبل در منطقه یورو ۰.۱ درصد و در اتحادیه اروپا ۰.۲ درصد افزایش پیدا کرده است.
با وجود پیشرفت واکسیناسیون، رشد اقتصادی بسیاری از کشورهای جهان در سطح ناامیدکننده ای باقی مانده است. رشد منفی اقتصادی سومین اقتصاد بزرگ جهان همان گونه که پیشتر نیز انتظار می رفت، از سر گرفته شد و پس از یک رشد فصلی مثبت، رشد اقتصادی ژاپن به منفی سه درصد رسید. این رشد که ۰.۸ درصد کمتر از رشد پیش بینی شده قبلی توسط کارشناسان و ۳.۴ درصد کمتر از رشد دوره مشابه قبل است، بیش از همه به دلیل رشد منفی ۵.۵ درصدی مخارج سرمایه ای رقم خورد.
در هشداری آشکار برای اقتصاد آمریکا، شاخص خوش بینی به اقتصاد این کشور تا پایان ماه اکتبر به ۶۶.۸ واحد رسیده که این رقم ۴.۹ درصد کمتر از رقم ثبت شده در ماه قبل است. با توجه به این روند انتظار می رود ورود جریان سرمایه های جدید به بخش های مختلف اقتصادی آمریکا کندتر شده و دولت مجبور شود به طور مستقیم نقدینگی بیشتری به بازارها تزریق کند. کار بررسی لایحه پیشنهادی دولت برای تخصیص یک تریلیون دلار اعتبار در مجلس سنا به زودی آغاز می شود.
مرکز آمار انگلیس در گزارشی اعلام کرد که در نتیجه کاهش محدودیت های کرونایی و پیشرفت در روند واکسیناسیون، اقتصاد این کشور در ۱۲ ماه منتهی به سپتامبر ۶.۶ درصد رشد کرده که این عملکرد اگرچه ۱۶.۹ درصد کمتر از رشد ثبت شده بازه منتهی به سه ماه قبل بوده اما این رشد اقتصادی یکی از بهترین ارقام رشد ثبت شده امسال انگلیس بوده است. رشد اقتصادی سه ماهه دوم سال انگلیس بالای ۲۰ درصد بود که بهترین رشد فصلی تاریخ معاصر این کشور محسوب می شود.
وضعیت تورم نسبت به ماه های قبل نه تنها بهتر نشده که حالا با اوج گیری قیمت انرژی و مسکن و همچنین نقدینگی موجود روز به روز شرایط وخیم تری را تجربه میکند. نرخ تورم بزرگترین اقتصاد جهان در ۱۲ ماه منتهی به اکتبر با ۰.۸ درصد افزایش نسبت به دوره مشابه منتهی به ماه قبل به سطح ۶.۲ درصد رسید. این نرخ تورم که ۰.۴ درصد بیشتر از نرخ مورد انتظار قبلی و بالاترین سطح تورمی ثبت شده در آمریکا در ۳۰ سال اخیر بوده است.
افزایش سریع قیمت ها به ویژه در بخش مسکن باعث نگرانی سیاست گذاران و فعالان بازارهای مالی شده است. پس از انتشار خبر رکوردشکنی قیمت مسکن در انگلیس، حالا در آمریکا نیز میشل بومان- مدیر بانک مرکزی این کشور- با ابراز نگرانی نسبت به افزایش مداوم قیمت مسکن گفته است با پیشی گرفتن تقاضا بر عرضه در بخش مسکن، تورم می تواند سرکش تر و مهار آن سخت تر شود. وی با بیان اینکه شاهد اختلالات کم سابقه ای در بخش مسکن هستیم افزود: در کوتاه مدت انتظار دارم روند قیمت ها کماکان صعودی باشد.
تا پایان اکتبر، تورم انتظاری فعالان اقتصادی آمریکا با افزایش ۰.۴ درصدی نسبت به ماه قبل به ۵.۷ درصد رسید. افزایش انتظارات برای بالا ماندن تورم به کاهش اطمینان مصرف کنندگان منجر خواهد شد. پیشتر نیز گروهی از اقتصاددانان آمریکایی در نامه مشترکی هشدار داده بودند که تداوم روند کاهش اطمینان مصرف کنندگان به شرایط اقتصادی این کشور باعث خواهد شد تا رشد اقتصادی به دلیل کاهش سرمایه های ورودی جدید کاهش قابل توجهی پیدا کند.
طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی تاکنون بیش از ۲۵۵ میلیون و ۵۴۹ هزار و ۵۰۱ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین پنج میلیون و ۱۳۵ هزار و ۹۵۲ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۷۸۶ هزار و ۹۹۰ نفر، برزیل با ۶۱۱ هزار و ۵۲۴ نفر، هند با ۴۶۴ هزار و ۱۵۳ نفر، مکزیک با ۲۹۱ هزار و ۲۴۱ نفر و روسیه با ۲۵۹ هزار و ۸۴ نفر بوده است. (بروزرسانی تا ساعت ۱۲ ظهر به وقت گرینویچ)
دن اسپایسر – تحلیلگر بازار سرمایه در موسسه ای ان زد – گفت: سه ماهه سوم سال دارای جنبه های مثبت و جنبه های منفی بود و ما شاهد بودیم شرکتهای بزرگ شاخص اس اند پی ۵۰۰ یک رشد متوسط ۱۳ درصدی را در درآمد خود به نسبت فصل قبل ثبت کردند. از طرف دیگر ریسکهای موجود بر سر راه بازار از جمله تورم و اخلال در زنجیره تامین طی این مدت نه تنها کمتر نشده اند بلکه بیشتر هم شده اند.
بورس آمریکا
در وال استریت همه شاخصها ریزشی بودند؛ تا جایی که هر سه شاخص اصلی بورسی در سطح پایین تری از روز قبل خود بسته شدند.
شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۵۸ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۳۵ هزار و ۹۳۱.۰۵ واحد بسته شد.
شاخص «اس اند پی ۵۰۰» با ۰.۲۶ درصد ریزش تا سطح ۴۶۸۸.۶۷ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با ۰.۳۳ درصد کاهش در سطح ۱۵ هزار و ۹۲۱.۵۷ واحدی بسته شد.
بورسهای اروپایی
در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص “فوتسی ۱۰۰” بورس لندن با ۰.۴۹ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۷۲۹۱.۲۰ واحد بسته شد.
شاخص “دکس ۳۰” بورس فرانکفورت در آلمان با صعود ۰.۰۲ درصدی و ایستادن در سطح ۱۶ هزار و ۲۵۱.۱۳ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص “کک ۴۰” بورس پاریس با پیشروی ۰.۰۶ درصدی در سطح ۷۱۵۶.۸۵ واحد بسته شد. در مادرید شاخص “ایبکس ۳۵” ۰.۵۲ درصد پایین رفت و به ۸۹۳.۴۰ واحد رسید.
بورسهای آسیایی
در معاملات بورسهای آسیا، شاخصها عملکرد بدی داشتند؛ تا جایی که شاخص “نیک کی ۲۲۵” بورس توکیو ژاپن با ریزش ۰.۴ درصدی تا سطح ۲۹ هزار و ۶۸۸.۳۳ واحدی پایین رفت. شاخص “هانگ سنگ” بورس هنگکنگ ۰.۲۵ درصد پایین رفت و در سطح ۲۵ هزار و ۶۵۰.۰۸ واحد بسته شد.
در چین شاخص “شانگهای کامپوزیت” صعود ۰.۰۵ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۴۸۸۵.۷۵ واحد بسته شد. در استرالیا شاخص “اس اند پی اس اند ایکس ۲۰۰” بورس سیدنی با ۰.۶۸ درصد کاهش و ایستادن در سطح ۷۳۶۹.۹۳ واحدی به کار خود خاتمه داد.
در بین دیگر شاخصهای مهم آسیایی، شاخص ” تاپیکس” ژاپن نزولی بود. (معیار محاسبه تغییرات قیمتی، ساعت پایانی معاملات روزانه بورس نیویورک بوده است.)
نفت
در بازار طلای سیاه روند قیمتها نزولی بود. هر بشکه نفت “وست تگزاس اینتر مدیت” با ۱.۴۴ درصد کاهش به ۷۸.۲۳ دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با ریزش ۱.۵۸ درصدی به ازای ۸۰.۴۰ دلار در هر بشکه مبادله شد.
طلا و نقره
همچنین در بازار فلزات گرانبها، بهای هر اونس طلا با صعود ۰.۸۸ درصدی نسبت به روز قبل در سطح ۱۸۶۶.۸۹ دلار معامله شد. هر اونس نقره با افزایش ۰.۶۲ درصدی به ازای ۲۵.۱۹ دلار مبادله شد.
پایان خبر / تاریخ ما