سازمان بازرسی نیاز به خانه تکانی و تحولات اساسی دارد
عبدالصمد خرمشاهی در گفت وگو با خبرگزاری تاریخ ما درباره وظایف سازمان بازرسی کل کشور گفت: قبل از انقلاب، سازمان بازرسی وجود داشته است که قدمت آن به سال ۱۳۰۸ می رسد و تحت نظامنامه هیات تفتیشه مملکتی و وظیفه مأموران دولتی به تصویب هیأت وزیران رسید. تا دوران انقلاب فعل و انفعالات زیادی شد و در کنار سازمان بازرسی کل کشور، سازمان بازرسی شاهنشاهی تشکیل شد و تا سال ۱۳۵۷، این سازمان کارایی آن چنانی نداشت و در سال ۱۳۶۰ براساس اصل ۱۴۷ قانون اساسی، قانون تاسیس سازمان بازرسی کل کشور تصویب شد.
وی افزود: در سالهای ۷۵ و ۸۷ و ۹۳ برای سه بار قانون سازمان بازرسی اصلاح شد. وظیفه سازمان بازرسی کل کشور که یک سازمان نظارتی است، نظارت بر مجموعه سازمان های اداری کشور از جمله وزارت خانه ها، سازمان های دولتی، نیروهای انتظامی، نظامی، بنیادها و سازمان هاست و فلسفه آن هم نظارت بر حسن رفتار این مجموعه هاست تا اگر فسادی رخ داد یا جرمی اتفاق افتاد و تخلفات مالی و اداری صورت گرفت، بر آن ها نظارت داشته باشد.
خرمشاهی تصریح کرد: حسب وظیفه ای که سازمان بازرسی کل کشور دارد، اگر تخلفی دید یا جرمی گزارش شد، موظف است به مراجع ذیربط آنرا اعلام کند و گزارشگران سازمان بازرسی کل کشور بصورت مستمر یا فوق العاده یا موردی از طرف مقامات بالاتر آنرا پیگیری می کنند و اگر تخلفی را شاهد بودند آنرا به مراجع ذیربط گزارش می دهند.
این وکیل دادگستری تاکید کرد: مهمترین وظیفه سازمان بازرسی، نظارت بر عملکرد صحیح و قانونی سازمان ها و وزارتخانه ها و تشکیلات دولتی و کارکنان آن است که وظیفه ای سنگین است و نیاز است افرادی که از لحاظ اخلاقی و از هر حیث حائز شرایط باشند انتخاب شوند؛ کما اینکه در طول این سالها با وجود اینکه هیاتی هایی که بر عملکرد ادارات اعزام می شدند و آنرا بررسی می کردند افراد شناخته شده ای بودند ولی متاسفانه علی رغم وجود چنین سازمان و سایر سازمان های نظارتی دیگر، طی سالهای گذشته تخلفات مالی عدیده ای رخ داد و هنجارشکنی هایی صورت گرفت و آنچنان که باید و شاید این سازمان نتوانسته به تکلیف قانونی خود عمل کند؛ زیرا عملکرد جدی و مراقبت مستمر می توانست جلوی بسیاری از مفاسد مالی و تخلفات اداری و انتظامی را بگیرد.
وی ادامه داد: سازمان بازرسی کل کشور، زیر نظر قوه قضاییه است و به تناسب گزارش هایی را که به این سازمان می رسد، به مراجع قضایی و کمیسیون اصل 90 ارسال می کند. از آنجایی که نقش حیاتی و مثمرثمری این سازمان دارد، نیاز به یک خانه تکانی و تحولات اساسی دارد زیرا سازمانی است که باید مراقبت نظارتی داشته باشد و این امر می طلبد افرادی که آنجا هستند از هر حیث منزه، شایسته، دقیق، جدی و منظم باشند و گزارشات ارسالی به سازمان را بدون مماشات بررسی کنند.
خرمشاهی تاکید کرد: سازمان بازرسی باید به روز شود و باید تحولات اساسی در این سازمان صورت گیرد و با انتخاب افراد صالح و برخورد جدی و قاطع نظارت جدی برعملکرد سازمان ها داشته باشد، زیرا اگر این سازمان و سازمان های نظارتی به تکالیف خود عمل نکنند، مشاهده کردیم که سوءاستفاده های مالی و سایر تخلفات در سطح گسترده اتفاق افتاد ؛لذا قطعا پیشگیری، برخورد، گزارش های مستمر و نظارت نقش حیاتی دارد.
وی در پایان گفت: عملکرد این سازمان در طی سالیان گذشته قابل قبول نبوده و از امتیاز بالایی برخوردار نیست؛ زیرا تخلفات گسترده ای که در بانکها، ادارات و سازمان ها رخ داده نشان دهنده این بوده که سازمان بازرسی به موقع تخلفات را پیگیری نکرده و گزارش نداده یا سهل انگاری و قصور صورت گرفته است و اگر به موقع صورت می گرفت جلوی بسیاری از تخلفات و مفاسد و جرایم گرفته می شد.
پایان خبر / تاریخ ما