توسعه گردشگری مذهبی راهی برای تبدیل بنای چهارطاقی به مرکز گردشگری در شیروان

علی مستوفیان در گفت و گو با خبرگزاری تاریخ ما، اظهارکرد: قرار گرفتن گورستان در کنار بنای تاریخی چهار طاقی در شیروان موجب شده تا این اثر تاریخی چندان به یک مکان گردشگری تبدیل نشود.

وی گفت: این اداره کل از چندین سال گذشته اقدام به مرمت این بنای تاریخی کرده و اکنون امر مرمت در آن به پایان رسیده است.

مستوفیان با تاکید بر اینکه این اثر تاریخی جزء آثار ملی به ثبت رسیده است، ادامه داد: برای اینکه بتوان این اثر تاریخی را تبدیل به یک مکان گردشگری کرد، با توجه به موقعیت آن که در مجاورت گورستان قرار دارد، باید کاربری های فرهنگی تعریف کرد تا بتوان گردشگر را به آنجا جذب برد.

وی تصریح کرد: این اثر تاریخی در مجاورت امام زاده حمزه رضا قرار دارد و می توان با استفاده از رونق گردشگری توسط این مکان مذهبی، امر گردشگری را در آنجا تقویت کرد.

این مقام مسئول تاکیدکرد: با پیگیری های صورت گرفته یکی دو سالی است که جلوی تدفین اموات در محوطه اثر تاریخی چهارطاقی و امام زاده حمزه رضا که در مجاروت این اثر تاریخی قرار دارد، گرفته شده است.

بنای چهار طاقی یا مقبره تیموری در حاشیه روستای زیارت شیروان و در محوطه امام‌زاده حمزه رضا(ع) واقع شده است. این بنا مربوط به اوایل دوران تیموریان است و بر اساس تاریخی که بر روی سنگ قبر داخل مقبره حک شده بود، تاریخ آن را ۷۵۸ هجری قمری ذکر کرده‌اند.

‌مقبره تیموری متعلق به یکی از سرداران معروف امیر تیمور گورکانی است که دارای سنگ قبر سیاه رنگی بوده که چند سال پیش این سنگ شبانه دزدیده شده و اکنون موجود نیست.

عده‌ای از محققان این بنا را مربوط به دوره تیموری اما بیشتر، شبیه بناهای دوره شاهرخ میرزا فرزند تیمور می‌دانند، البته بعضی از معمرین، مقبره مذکور را به شیخ تیمور نسبت می‌دهند که نمی‌تواند صحیح باشد چرا که طبق وقف‌نامه موجود که با خط زیبایی در زمان ذیقعده الحرام سنه ۱۰۴۵هجری قمری نگاشته شده، واقف املاک شخصی به نام امیر محمد شیخ تیموری بوده است.

بر روی سنگ قبر خطوطی حک شده بود که به علت ساییدگی دقیقا خوانده نمی‌شد، اما کلمه عید خواجه تا اندازه‌ای واضح‌تر از بقیه خطوط بود، در کتب تاریخی از عید خواجه به عنوان یکی از سرداران معروف امیر تیمور نام برده شده و به دلیل صیانت تیمور در تجلیل سرداران ساخته شده است.

ساختمان بنای مقبره تیموری، خشتی و نمای خارجی آن هشت ضلعی است، به گونه‌ای که اضلاعی که درگاه ورودی به داخل مقبره دارد، حدود ۶ متر و دیگر اضلاع چهار متر و ٢٠ سانتی متر طول دارند. ارتفاع و عرض درهای ورودی بنا به ترتیب دو متر و ٢١ متر و ٤٠ سانتی متر است، قسمت فوقانی بنا قوسی ساخته شده است که در زیر و بالای درها، نورگیرهایی به عرض درها دیده می‌شود.

مقبره دارای گنبدی است که ارتفاع آن از قسمت فوقانی بنا دومتر و ٥٠ سانت و تا زیر گنبد چهارمتر و ٢٠ سانتی‌متر است.

این بنا سردابه‌ای دارد که سقف آن از بین رفته است. بنای چهارطاقی در قسمت شمال شرقی مقبره امام زاده حمزه رضا(ع) واقع شده است. بنا در سال ٨٤ مرمت شده ‌و عملیات بندکشی با مصالح گچ و خاک برروی بنا صورت گرفته است، اما گچبری‌های زیبا و کتیبه دورتا دور بالای بنا تخریب شده ‌و قسمت باقی مانده پوشش سیاه رنگی دارد.

ا

پایان خبر / تاریخ ما

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.