مدیریت منابع آبی؛ از شمال تا جنوب!
تا صحبت از کمآبی و خشکسالی میکنند، ذهنها به سوی مردم استانهای اصفهان و چهارمحال و بختیاری و در مجموع مرکز ایران روانه میشود غافل از آنکه، مازندران، با این ظاهر فریبنده، در خود با مشکلات عدیدهای ناشی از بیتوجهی به منابع آبی، دست و پنجه نرم میکنند.
به گزارش خبرگزاری تاریخ ما، اینجا است که نشان میدهد، موضوع آب و منابع آبی امروز به عنوان یکی از اصلیترین دغدغههای کشور بدل شده، موضوعی که به نظر میتوانستیم با تغییر نگاه و رویکرد به مسئله توسعه محور در این زمینه، نه تنها شاهد این مشکل نباشیم، بلکه جهش هم دور از دسترس نبود.
ایرج نیازآذری روزنامهنگار و فعال اجتماعی، در یادداشتی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی به این موضوع و تجمع مردم در استانهای مرکزی کشور واکنش نشان داد و معتقد است “تجمع بیسابقه زیست محیطی مردم و بخصوص کشاورزان استان اصفهان درک خشکیده زایندهرود در تاریخ انقلاب اسلامی بسیار معنادار و قابل توجه بود ونشان داد در همین شرایطسخت اقتصادی حفظ محیط زیست اولویت اول مطالبات مردم است”.
وی به موضوع زمینه سازی افکارعمومی، سازماندهی و مدیریت تجمع و هدایت مسالمت آمیز این تجمع بی نظیر در شرایط کرونایی اشاره کرد و معتقد است این تجمع در بطن خود پیام های روشنی دارد که می شود بدون تنش و درگیری مطالبات مردمی را بصورت میدانیمطرح کرد.
نیازآذری در ادامه به این موضوع اشاره میکند که “در شرایطیکه برگزاری تجمعات صنفی و غیرسیاسی همواره هزینه هایی برای مطالبه گران و کنشگران زیست محیطیداشته، تجمع باشکوه و مسالمتآمیز اصفهان درس مطالبه گری به مردم ایران داد”.
از سوی دیگر، نیازآذری عملکرد صدا و سیما را نیز نشانه گرفته و معتقد است “ابتکار و پوشش فراگیر صدا وسیما مرجعیت رسانه ای را از بنگاه های خبرپراکنی خارجی گرفت و نشان داد همراهی رسانه ملی با مطالبات مردمی به کاهش حساسیت ها و امنیتی نشدن تجمعات و اعتراضات میانجامد”.
وی اعتقاد دارد “اگرچه واکنش های اولیه دولت و دستگاه های مختلف در قبال این تجمع مانع از حساسیتهای کاذب و به نوعی مدیریت اقناعی بود اما مسئولیت بلندمدت قوای مختلف را برای سیاستگذاری و مدیریت علمی منابع آب و بازنگری در سیاست های توسعه “صنایع آببر” و تجدیدنظر اساسی در سبکزندگی و مصارفکشاورزی و صنعتی وخانگی را دو چندان کرده است.
این روزنامهنگار مازندرانی معتقد است “بدون تردید تصمیم سخت نظام دربازنگری برنامه های توسعه معطوف به مدیریت منابع آب و حفظ محیط زیست مطالبه فراگیر وهمه جانبه امروز مردم است که توانسته جمعیت قابل توجهی را به کف زاینده رود بکشاند”.
نیازآذری با اشاره به اینکه “بطور طبیعی بزودی جریان مطالبه گری زاینده رود درسراسر کشور جاری و ساری می شود و نظام حکمرانی کشور را با چالش تصمیم گیری عالمانه و متفاوت مواجه می سازد”، به این نکته نیز اشاره میکند که “پیام مهم تجمع اصفهان به مدیران نظام؛ توجه به نظرات فعالان اجتماعی و زیست محیطی و دوستداران طبیعت و مشارکت دادن دغدغه مندان زیست محیطی در سیاستگذاری ها وبرنامهریزی های توسعه است”.
وی همچنین نگاهی به جانمایی صنایع میکند و اعتقاد دارد “ناگفته نماند جایابی نادرست صنایع بزرگ آببر و گسترش بیضابطه اراضی کشاورزی در شهر اصفهان دامنگیر مردم این شهر تاریخی و گردشگری جهان اسلام شده که نظام ملی آمایش سرزمین و توسعه رابا چالش و سوالات راهبردی مواجه ساخته است”.
این روزنامه نگار در پایان به موضوع انتقال آب در مازندران اشاره میکند و معتقد است “مردم وکنشگران زیستمحیطی استان مازندران طی چندسال اخیر مخالفت و واکنش های میدانی و مجازی گسترده ای پیرامون انتقال آب دریای خزر به فلات ایران و ساخت برخی سدها که موجب ضربه زدن به اکوسیستمطبیعی مازندران می شود داشتند”.
به گزارش خبرگزاری تاریخ ما، موضوع انتقال آب از دریای خزر به فلات مرکزی، مدتها بود که محل بحث بسیاری از کارشناسان و مسئولان استانهای شمالی و مرکزی قرار گرفت، موضوعی که به نظر باید با یک نگاه عاقلانه و علمی آن را به سرانجام رساند.
پایان خبر / تاریخ ما