انسداد روده بزرگ، علائم، علتها و درمان
علی هادیانپور در گفتوگو با خبرگزاری تاریخ ما، اظهار کرد: انسداد روده بزرگ باعث میشود گاز یا مدفوع نتواند از بدن خارج شود و میتواند در هر قسمتی از آن رخ دهد.
وی عنوان کرد: روده بزرگ بخشی از سیستم گوارش است که شامل کولون و رکتوم میشود، روده بزرگ نقش حیاتی در دفع ضایعات از بدن دارد، تفالههای غذایی مایع از روده باریک وارد روده بزرگ شده و در آنجا تبدیل به جامد میشوند.
هادیانپور در پاسخ به این سؤال که انسداد روده بزرگ چقدر شایع است؟، بیان کرد: انسداد روده بزرگ ۲۰ درصد از کل موارد انسداد روده را شامل میشود اما انسداد روده باریک شایعتر است.
این متخصص داخلی با اشاره به اینکه افراد در هر سن و سالی و از هر جنسیتی میتوانند به انسداد روده بزرگ دچار شوند، افزود: بعضی از نوزادان با نقص مادرزادی متولد میشوند که رودههایشان به درستی شکل نگرفته، این عارضه میتواند باعث پیچ خوردگی روده و در نتیجه انسداد روده شود.
وی تصریح کرد: بیشتر افرادی که به انسداد روده دچار میشوند پس از درمان بهبود مییابند و رودههایشان عملکرد نرمال خود را از سر میگیرد، اما اگر انسداد باعث پارگی شود این وضعیت میتواند بسیار خطرناک و کُشنده باشد.
هادیانپور با اشاره به اینکه در بچههای کوچکتر از سه سال، اختلالی به نام انواژیناسیون یا درهم روی روده میتواند باعث انسدادهایی در روده شود، عنوان کرد: در بچههایی که این مشکل را دارند، یک قسمت از روده داخل قسمتی دیگر از روده میاُفتد و قسمتی که داخل افتاده میتواند روده را مسدود کرده و جریان خون را بند آورد.
این متخصص داخلی ادامه داد: تقریباً نیمی از افراد بزرگسالی که به انسداد روده بزرگ دچار میشوند، سرطان کولورکتال دارند و یک تومور سرطانی باعث این انسداد شده است.
وی افزود: از دیگر علتهای انسداد روده در افراد بزرگسال شامل مواردی مانند چسبندگی در شکم در اثر عمل جراحی، دیورتیکول، فتق، سندرم التهابی روده، رادیوتراپی در ناحیه شکم و لگن و پیچخوردگی روده میشود.
هادیانپور در ررابطه با علائم انسداد روده بزرگ، عنوان کرد: ممکن است دچار شکم دردهای بدی باشید که موج مانند احساس شده و در نهایت این درد پیوسته میشود، ضمناً ممکن است یک یا چند علامت مانند معده درد، گرفتگی و نفخ، اسهال، ناتوانی در دفع گاز یا مدفوع، از دست دادن اشتها وتهوع و استفراغ داشته باشید.
این متخصص داخلی تصریح کرد: نوزادان و کودکان نیز همین علائم مشابه با بزرگسالان را دارند، نوزادان نمیتوانند به شما بگویند کجای بدنشان درد میکند اما پاهای خود را به سمت شکم میکشند و گریه میکنند و علائم دیگری مانند تب، خون در مدفوع، استفراغ سبز یا زرد رنگ، بیحالی و تورم و سفتی شکم دارند.
وی در رابطه با عوارض ناشی از انسداد روده بزرگ، عنوان کرد: انسداد روده میتواند جریان خون را متوقف کرده و باعث شود بخشی از روده بمیرد، با ایجاد فشار ناشی از انسداد، باکتریهای روده به داخل خون نشت میکنند و در نتیجه فرد دچار پریتونیت یا عفونت شکم میشود که این وضعیت زمینه را برای یک عفونت سیستمی کشنده به نام سپسیس فراهم میکند.
هادیانپور با اشاره به اینکه انسداد روده بزرگ یک وضعیت اورژانسی است و نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد، تصریح کرد: انسدادهای نسبی روده، خصوصاً آنهایی که ناشی از اسکار یا چسبندگیاند ممکن است نیاز چندانی به مداخلات پزشکی گسترده نداشته باشند.
این متخصص داخلی تأکید کرد: انسداد روده بزرگ یک وضعیت اورژانسی جدی است، هر چند همه موارد آن نیاز به عمل جراحی ندارند اما به هر حال باید در بیمارستان بستری شوید.
پایان خبر / تاریخ ما