نسل به نسل با ریو ! محصول آشنای کیاموتور
کیا ریو در سال 2000 و به عنوان جانشین نسل اول پراید روانه بازار شد. پراید خود داستانی طولانی دارد و نسخه تغییر نشان داده شده فورد فستیوا بود که به دلایل ایمنی پایین کنار گذاشته شده بود.
کیا ریو در سال 2000 و به عنوان جانشین نسل اول پراید روانه بازار شد. پراید خود داستانی طولانی دارد و نسخه تغییر نشان داده شده فورد فستیوا بود که به دلایل ایمنی پایین کنار گذاشته شده بود.
این خودروی ساب کامپکت در دو نسخه 4 درب سدان و پنج درب استیشن واگن روانه بازار شد. اولین مدلهای ریو به واسطه تجربه رانندگی بسیار ضعیف و بدنه با کیفیت ساخت نامطلوب مورد تمسخر قرار میگرفتند. درواقع قیمت این خودرو در بازار ایالات متحده نیز گران تلقی میشد. پیشرانه 1.5 لیتری این مدل، 96 اسب بخار قدرت داشت و البته پس از سال 2002 با نسخه بزرگتر 1.6 لیتری با قدرت 104 اسب بخار جایگزین شد. نسخههای ابتدایی با گیربکسهای چهار سرعته خودکار یا 5 سرعته دستی قابل ابتیاع بودند. در برخی از کشورها نیز یک موتور 1.3 لیتری بنزینی 75 اسبی 8 سوپاپ روی ریو نصب میشد.
نسل اول از تجهیزات استانداردی چون ایربگ راننده، ترمز ضد قفل و فرمان الکتریکی و همچنین امکانات سفارشی چون روکش چرمی صندلیها بهره میبرد.
خیلی زود و در سال 2002، فیس لیفت اول ریو رونمایی شد. طراحی خودرو، تغییرات خفیفی را به خود میدید. بعلاوه موتور، سیستم تعلیق و ترمزها نیز ارتقا یافته بودند. این مدل از سال 2005 در ایران نیز به روی خط تولید سایپا رفت. خودرویی که تا همین چند سال پیش نیز قصد بازنشستگی را نداشت و سرانجام به دلیل تحریمها و به ناچار خط تولید را ترک نمود. نسخههای ایرانی ریو با همان موتور 1.5 لیتری 96 اسبی و 135 نیوتن متری وارد بازار میشدند. این مدلها همچنین فاقد ایربگ و abs بودند.
همزمان با شروع تولید نسل اول در ایران، نسل دوم ریو وارد بازارهای جهانی شد. این تقدیر عجیب همچنان در سرزمینمان جریان دارد که تنها خودروهایی که در سایر ممالک از رده خارج میشوند، اجازه تولید مییابند! نسل دوم از سال 2005 وارد بازار اروپا و از سال 2006 وارد بازار آمریکا شد. ریو در این نسل به خودروهای اروپایی شباهت یافته بود. پلتفرم این خودرو با هیوندای اکسنت مشترک بود. موتور 1.6 لیتری آن نیز 110 اسب بخار توان داشت. علاوه بر بهبود چشمگیر طراحی، فضای داخلی نیز افزایش یافته بود و ویژگیهای ایمنی و اقتصاد مصرف سوخت نیز بهبود نشان میداد. نسخههای هاچبک ریو با نام ریو 5 وارد بازار آمریکا و کانادا میشدند.
سدان ریو 2006 به تجهیزاتی چون فرمان هیدرولیک، تهویه مطبوع، سیستم صوتی cd و غیره مجهز بود. نسخههای هاچبک آمریکایی فرمانی با پوشش چرم داشتند. ریو همچنین با موتورهای 1.4 لیتری 96 اسبی و 1.5 لیتری توربو دیزل 109 اسبی نیز عرضه میشد.
در سال 2007، کیا با پشتیبانی دولت کره جنوبی به آزمایش حدود 4 هزار دستگاه نسخه هیبریدی الکتریکی ریو پرداخت. استقبال خوب از این نسل باعث ماندگاری آن در خط تولید شد و تازه در سال 2010 شاهد فیس لیفت آن بودیم. مدل 2010 برای نخستین بار به جلوپنجرهای با سبک طراحی موسوم به پوزه ببر ارائه شد. چراغها نیز اندکی اصلاح شده بودند. بعلاوه کابین و فرم غربیلک فرمان و نشاندهندههای داشبورد و تجهیزات جدیدی چون بلوتوث نیز برای آن در نظر گرفته شده بود.
تحول واقعی در ریو از نسل سوم مشاهده میشود. کیا این مدل را در اول مارس 2011 در نمایشگاه ژنو رونمایی کرد. این مدل هم همچنان اشتراکات فراوانی با پسرعموی خود یعنی هیوندای اکسنت دارد. موتورهای 1.4 یا 1.6 لیتری سری گاما ساخت هیوندای و موتور بنزینی 1.25 لیتری جدید و نهایتاً یک موتور توربو دیزل 1.1 لیتری برای این خودرو در نظر گرفته شده بودند. موتور 1.1 لیتری برای رسیدن به کمترین مصرف سوخت و آلایندگی در بین خودروهای غیر هیبریدی زمان خود در جهان مطرح شده بود. مصرف سوخت این مدل در هر صد کیلومتر سیکل ترکیبی تنها 3.22 لیتر بود. میزان آلاینده گاز co2 آن نیز از 85 گرم در هر کیلومتر فراتر نمیرفت.
قدرتمندترین نسخههای ریو با موتور 1.6 و یا 1.4 لیتری با گیربکسهای شش سرعته دستی یا شش سرعته اتوماتیک قابل سفارش بودند. ریو در اروپا در یک نسخه جدید سه درب هاچبک نیز به فروش میرسید. این مدل سه درب با قیمت ارزانتر از نظر فنی با مدلهای 5 درب یکسان بود.
در سال 2013 شاهد مدل اسپرت gt ریو بودیم. نسخهای با توربوشارژر برگرفته از مدل پرو سید gt که تلاش داشت تبدیل به یک هاچبک داغ در کلاس خود شود.
نسل چهارم کیا ریو به عنوان مدل 2017 اخیراً رونمایی شده و خودرویی با طراحی متفاوت است. در این نسل ما شاهد تأثیرات متقابل بیشتری از هیوندای هستیم. ریوی جدید بزرگتر شده و شیکتر به نظر میرسد. این خودرو باید با رقبایی چون پژو 208 و رنو کلیو و فورد فیستا رقابت کند. طراحی این نسل در استودیوی طراحی کیا در آلمان و کالیفرنیای امریکا صورت گرفته است. ابعاد داخلی خودرو نیز رشد نموده و طراحی داخلی نیز نشانههایی از برادران بزرگتر نظیر اوپتیما و کادنزا دارد. سیستم سرگرمی در این خودرو به صورت برجسته درآمده و سیستم تهویه نیز کنترلهایی چرخشی دارد.
کیا هنوز در مورد قوای محرکه نسل جدید اظهار نظر نکرده اما احتمالاً پیرانه از نظر مصرف سوخت و بهبود راندمان شاهد ارتقا خواهد شد. آخرین نسخه از موتور 1.6 لیتری ریو قدرتی 138 اسب بخاری داشته و مصرف سوخت آن نیز 6.2 لیتر در بزرگراه بوده است.
قیمت ریو بین 15 تا 21 هزار دلار است. این خودرو درواقع پرفروشترین خودروی کیا نیز میباشد. در سال 2015 بیش از 473 هزار دستگاه ریو تولید شد. بنابراین موفقیت نسل جدید آن نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
منبع:wikipedia،carmagazine