تمام تغییرات ایمنی خودروهای داخلی در چند سال اخیر
خودروسازان ایرانی همواره به دلیل عدم توجه به نکات ایمنی در طراحی و تولید محصولات تازه با انتقاد مواجه اند اما باید اعتراف کرد که علیرغم تمام مسائل و مشکلات، ظرف چند سال اخیر برخی تغییرات مثبت هرچند کوچک در زمینه ایمنی خودروهای داخلی اتفاق افتاده است.
برای مثال، پس از اجبار پلیس در استفاده از سیستم ترمز ضد قفل ABS و نصب کیسه هوا، خودروسازان نسبت به افزودن سیستم توزیع نیروی کمکی ترمز (EBD) نیز در اکثر محصولات خود اقدام کردند و حتی ایران خودرو در اقدامی تاثیر گذار، ترمز باستانی کاسه ای بر روی پلت فرم 405 را به ترمز چهار چرخ دیسک برای مدل های سورن ، دنا، پارس LX و …ارتقاء داده است.
بهبود بوستر ترمز و بزرگتر شدن کالیپر ترمز چرخ های جلو از دیگر تغییرات در راستای افزایش توان ترمز گیری محصولات ایران خودرو بوده اند.
در مقابل سایپا نیز چنین کاری را در مورد پراید های پروژه X100 انجام داده است و ترمز تیبا را با اعمال برخی تغییرات نسبت به پراید ارتقاء داده است.
تمام این ها درحالیست که مهندسان سایپا با اعمال گستره ای از تغییرات در کف و ستون مدل های قدیمی پراید، پلت فرم X100 را خلق کرده اند که البته با تغییرات در محفظه جلویی برای نصب پیشرانه، با پلت فرم مورد استفاده در تیبا نیز مشابهت دارد.
در نهایت به ساینا می رسیم که در ابتدا قرار بود حداقل در نمونه های لوکس با ترمز های چهارچرخ دیسک عرضه شود، اما ظاهرا در مدل نهایی این اتفاق نیافتاده و حالا ساینا از نظر نیروی ترمز گیری و مشخصات کلی پلت فرم با تیبا تشابه کامل دارد.
در واقع تنها تغییر به مهندسی دوباره بدنه در زمینه ایمنی تصادف با عابر پیاده مربوط می شود که یکی از موارد استانداردهای غیر اجباری است.
ساینا برخلاف تیبا و بسیاری خودروهای مشابه چنین استانداردی را رعایت می کند و از آنجا که حدود 40 درصد تلفات رانندگی مربوط به عابرین پیاده می شود، می توان گفت که کسب این استاندارد در نوع خود یک قدم مثبت مهم تلقی می شود.
همچنین اجزای داخلی و داشبورد ساینا نسبت به تیبا مورد مهندسی مجدد واقع شده اند و حالا به گفته سایپا، ارگونومی کابین (راحتی دسترسی و استفاده از ادوات داخلی) و طراحی صندلی نسبت به تیبا بهبودی قابل توجه داشته است.
البته مورد فوق به شکل مستقیم فاکتور ایمنی محسوب نمی شود، اما می تواند بر روی تمرکز راننده نسبت به مسیر حرکت تاثیر گذار باشد.
به هرحال جای خالی ترمز های چهارچرخ دیسک و کیسه های هوای چندگانه و پرده ای در ساینا همچنان محسوس است اما با وجود استاندارد ایمنی تصادف با عابر پیاده، ترمز های مجهز به ABS و EBD و دو کیسه هوا، می توان گفت که ساینا نسبت به اسلاف خود پیشرفت قابل توجهی داشته و حداقل استانداردهای لازم برای عرضه در برخی بازارهای صادراتی را بدست آورده است.
با این وجود شایسته است خودروسازان توجه بیشتری را نسبت به بهبود ایمنی محصولات تولید انبوه خود مبذول کنند تا بلکه آمار بیش از 15 هزار نفری تلفات رانندگی در کشورمان کاهش یابد و مشتری ایرانی بتواند با خیال آسوده تری از خودروهای تولید کشورش استفاده کند.