صادرات گوجهفرنگی به پاکستان دلیل گرانی
گوجه فرنگی دوباره خبرساز شد و قیمت هرکیلوگرم آن در تهران تا ١٣ هزار و ٥٠٠ تومان رسید. برخی فعالان بازار محصولات کشاورزی میگویند که صادرات گوجه فرنگی به پاکستان، آزاد شدن صادرات ربگوجه فرنگی دلیل گرانی گوجه فرنگی است.
به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، گوجهفرنگی دوباره خبرساز شد و قیمت هرکیلوگرم آن در تهران تا ١٣ هزار و ٥٠٠ تومان رسید. این موضوع در حالی رخ میدهد که مهدی اعظم زاده، مدیر سامانه اطلاعرسانی قیمت کالا و خدمات وزارت صمت اعلام کرده است که گوجه فرنگی رکورددار ثبت شکایت مردمی در سامانه ١٢٤ شده است. برخی فعالان بازار محصولات کشاورزی میگویند که صادرات گوجه فرنگی به پاکستان، آزاد شدن صادرات ربگوجهفرنگی دلیل گرانی گوجه فرنگی است.
با این وجود، اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه میدان مرکزی میوه و تره بار تهران این دلایل را چندان قبول ندارد و میگوید سودجویی دلالها باعث افزایش قیمت این محصول و سایر اقلام میوه و ترهبار شده است.
قیمت گوجهفرنگی ایران در بازار پاکستان حدود ١٨٠ روپیه است که این رقم تقریبا معادل ١٤هزار تومان است. به این ترتیب میتوان گفت که با وجود هزینههای بستهبندی و حملونقل، قیمت گوجه ایران در بازار کراچی و تهران تقریبا یکسان است.
صادرات گوجهفرنگی و رب علت گرانی است
این روزها گوجهفرنگی در بازار تهران بین ١٠ تا ١٣هزار و ٥٠٠ تومان فروخته میشود و بسیاری از تهرانیها علت رشد قیمت گوجهفرنگی را اصلاح قیمت بنزین میدانند. با این وجود، فعالان بازار معتقدند که افزایش قیمت بنزین نمیتواند تا این اندازه روی جهش قیمت گوجهفرنگی تاثیرگذار باشد.
رضا نورانی، رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی به صادرات گوجهفرنگی ایران اشاره کرد و به مهر توضیح داد: «صادرات گوجهفرنگی به پاکستان از حدود دو هفته اخیر آغاز شده است و هرکیلوگرم گوجه به قیمت یکدلار و ۱۰ سنت به پاکستان صادر میشود و البته قیمت گوجهفرنگی گلخانهای در داخل کشور بین ٦ تا ٧ هزار تومان در هرکیلوگرم است که هزینههای بستهبندی، سورت، حملونقل و … نیز به آن افزوده میشود و درنهایت کیلویی یکدلار و ١٠ سنت به پاکستانیها تحویل داده میشود.»
او البته تأکید کرد: «میزان صادرات درحال حاضر محدود است و قرار بود برخی شرکتها با طرف پاکستانی توافق کنند و بنده نمیدانم که این توافقها حاصل شده یا خیر. به همین دلیل فعلا نمیتوان آمار دقیقی درباره حجم صادرات اعلام کرد، اما در حال حاضر در ابتدای تولید محصولات گلخانهای قرار داریم و به تدریج میزان برداشت و صادرات زیاد میشود.»
نورانی همچنین به سرمای زود هنگام و خسارت به گوجهفرنگی مزارع هم بهعنوان دیگر دلیل افزایش قیمت گوجهفرنگی اشاره کرده است.
به جز صادرات به پاکستان حدود ٥ تا ٦ روزی است که دیوان عدالت اداری ممنوعیت صادرات سیبزمینی و ربگوجهفرنگی را لغو کرده و به این ترتیب حجم تقاضای کارخانهداران برای گوجهفرنگی بالا رفته است.
گویا این شکایتنامه را گروهی از تولیدکنندگان به دیوان عدالت اداری ارسال و از وزارت کشاورزی و وزارت صنعت درباره ممنوعیت صادرات سیب زمینی، خوراک دام و طیور و ربگوجهفرنگی شکایت کردهاند که دیوان عدالت اداری این آییننامه را مغایر با مقررات تشخیص داد و ممنوعیت صادرات این کالاها را لغو کرد.
افزایش ١٢٠ هزار تومانی کرایه وانت بارها
در عین حال فعالان ترهبار تهران میگویند وانتبارها بدون هیچ دستورالعمل و بخشنامهای، کرایه حمل بار را به بهانه سهمیهبندی بنزین ۸۰ تا ۱۲۰ هزار تومان بالا بردهاند؛ این مسأله، قیمت تمام شده میوه و صیفی را برای میوهفروشان افزایش داده و موجب شده آنها نیز نرخهای خود را تغییر دهند. این اتفاق به گفته آنها موجب شده است که برخی اقلام میوه و صیفی بین ٣٠ تا ٥٠درصد افزایش قیمت داشته باشند.
ایرنا نوشته است قیمت هر کیلوگرم گوجهفرنگی رسمی در بازار بین ۱۱ هزار و ۵۰۰ تا ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان، گوجهفرنگی گلخانهای ۱۵ هزار تومان، پیاز قرمز ٧هزار و ۵۰۰ تومان، سیبزمینی ۵ هزار تومان، هویج ۴هزار تومان، موز ۱۲هزار و ۹۰۰ تومان، سیب زرد ۱۱هزار تومان، سیب قرمز بین ۷ هزار و ۸۰۰ تا ۱۰ هزار تومان، نارنگی بین ٥هزار و ۶۰۰ تا ۱۰ هزار تومان، پرتقال تامسون بین ۶ هزار و ۷۵۰ تومان تا ۱۰ هزار تومان، سیب فرانسه ۱۰ هزار تومان، انار بین ٧ هزار و ۵۰۰ تا ۱۱ هزار تومان، لیموشیرین ٧ هزار و ۹۰۰ تا ۱۰ هزار تومان، خیار بین ۶ هزار و ۵۰۰ تا ٧ هزار و ۶۰۰ تومان، لیموترش سنگی ۹ هزار و ۸۰۰ تومان است.
فروشندگان ترهبار میگویند که در دو تا سه روز اخیر نرخ هر کیلوگرم هویج از ٢هزار و ۵۰۰ به ٤ هزار تومان، پیاز قرمز از ٥هزار و ۵۰۰ تومان به ٧ هزار و ۵۰۰ تومان تغییر یافته است و همچنین نرخ هر کیلو گوجه گیلاسی به ۴۰ هزار تومان رسیده است.
برخی دیگر از فروشندگان هم به ایرنا گفتهاند که با اصلاح قیمت بنزین و کرایه حملونقل دیگر برخی اقلام صیفی ازجمله گوجهفرنگی، شلغم، گل کلم، لبو و کاهو را برای فروش نمیآورند زیرا دیگر فروش این اقلام با توجه به کرایههای حملونقل سودآوری کافی ندارد.
تأثیر قیمت بنزین تنها نیم تا یک دهم درصد است
با این حال اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه میدان مرکزی میوه و ترهبار تهران اصلاح قیمت بنزین را در افزایش قیمت گوجهفرنگی و دیگر اقلام کشاورزی موثر نمیداند و به ایرنا توضیح میدهد: «با وجود اینکه تمامی اعضای ما از سوخت بنزین استفاده میکنند، اما اجازه افزایش قیمت اقلام میوه، سبزی و صیفی را ندارند.»
او تأکید میکند: «تأثیر اصلاح قیمت بنزین روی هزینههای حملونقل، در حد نیم تا یک دهم درصد است و تأثیر چندانی در نرخ بار نخواهد داشت. ضمن اینکه در بحث کلی فروشی و عمده فروشی عمده مصرفشان سوخت گازوییل است و شاید فقط ۲۰درصد از سوخت بنزین بهره ببرند.»
قیمت گوجهفرنگی ایران در بازار تهران و پاکستان تقریبا یکسان شده است. حالا چند وقتی است که قیمت گوجهفرنگی در پاکستان افزایش داشته و دولت پاکستان با هدف پایین آوردن قیمت گوجهفرنگی در این کشور تصمیم به واردات این محصول از ایران گرفته است. قیمت عمده فروشی هر کیلو گوجهفرنگی برای نخستین بار در تاریخ پاکستان از ۲۰۰ روپیه (۱.۲۸ دلار آمریکا) فراتر رفته، درحالیکه این محصول کشاورزی در فروشگاههای خرده فروشی ۲۵۰ تا ۳۰۰ روپیه فروخته میشود.
گوجهفرنگی ایران بسته به کیفیت آن به قیمت ۱۸۰ روپیه(حدود ۱۴ هزار تومان) در بازار پاکستان فروخته میشود که تقریبا همقیمت با گوجهفرنگی تولید شده در مناطق سوات و سند پاکستان است. وزارت بازرگانی پاکستان در مرحله نخست هفته گذشته مجوز واردات ٤٥٠٠ تن گوجهفرنگی از ایران را صادر کرد.
منبع: شهروند آنلاین