واردات 1.5 هزار میلیارد تومانی پنبه به کشور / 39 درصد پنبهها از ترکیه آمدند
در سال 97 واردات پنبه به کشور با نرخ ارز آزاد حدود 1.5 هزار میلیارد تومان (هزار و 453 میلیارد تومان) و با دلار دولتی 4200 تومانی معادل 596 میلیارد تومان بوده، همچنین در این سال کل پنبهای که در کشور تولید شده معادل 938 میلیارد تومان برآورد شده است.
به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، مرکز پژوهشهای مجلس گزارشی در خصوص تولید پنبه در کشور منتشر کرده که براساس آن در بیش از 40 سال اخیر، تولید پنبه تا سال 74 به حدود 600 هزار تن رسیده بود اما پس از آن تولید این محصول کشاورزی روند نزولی را طی کرد تا جایی که در سال 98 به 228 هزار تن رسیده و کشور را به واردات این کالا نیازمند کرده است.
تولید پنبه از نظر سطح زیرکشت نیز با کاهش مواجه شده، به نحوی که سطح زیرکشت آن از 40 درصد محصولات صنعتی کمتر از 13 درصد شده است.
سطح زیرکشت این محصول که در سالهای ميانی دهه 70 بالغ بر 320 هزار هكتار بوده است، در سال زراعی 97 و 98 به حدود 90 هزار هكتار رسيده است و نیاز کشور به واردات را بیشتر کرده است.
در سال گذشته 70 هزار تن انواع پنبه وارد کشور شده که معادل 142 میلیون دلار ارزبری داشته است. 27.3 هزار تن از این مقدار از کشور ترکیه وارد شده که بزرگترین شریک تجاری ایران برای واردات این محصول است، به عبارتی 39 درصد از مقدار وزنی واردات پنبه از این کشور وارد شده است.
واردات از دیگر کشورها براساس مقدار وزنی عبارت است: ازبکستان، 11.8 هزار تن؛ تاجیکستان، 10.8 هزار تن؛ امارات، 7.4 هزار تن؛ چین، 4.7 هزار تن؛ ترکمنستان، 4.6 هزار تن و سایر کشورها با 3.5 هزار تن در ردههای بعدی قرار دارند.
از نظر ارزش ریالی نیز در سال 97 واردات پنبه با نرخ ارز آزاد برابر هزار و 453 میلیارد تومان و با دلار دولتی 4200 تومانی معادل 596 میلیارد تومان بوده است. در این سال کل پنبهای که در کشور تولید شده معادل 938 میلیارد تومان برآورد شده است.
براساس این گزارش عواملی از قبیل محدودیتهای زمینهای زراعی، جذابیت قیمتی محصولات رقیب، بالا بودن قیمت تمام شده این محصول در کشور، نیاز آبی بالا، عملکرد پایین این محصول در هکتار نسبت به متوسط جهانی و عدم توسعه زنجیره ارزش این محصول را از جمله عواملی اعلام کرده که تامین پنبه مورد نیاز کشور از محل تولید داخلی را با دشواریهای فراوان مواجه کرده و خواهد کرد.
در پایان گزارش نیز راهکارهایی از قبیل عدم سرکوب قیمتی این محصول نسبت به محصولات رقیب، بهبود عملکرد پنبه در واحد زمین و به ازای واحد آب مصرف شده، کاهش هزینه تمام شده توليد پنبه وش به منظور ایجاد جذابيت اقتصادی برای زراعت محصول، اصلاح تعرفه گمرکی واردات پنبه و… پیشنهاد شده است.