خوراندن تریاک و الکل و تزریق هورمون به مرغ‌ها واقعیت دارد؟

ولی‌الله کاشکی می‌گوید: در گذشته به دلیل اطلاعات پایین برخی از مرغداران تریاک را در آب حل می‌کردند و به مرغ‌ها می‌خوراندند تا بیماری آن‌ها از بین برود، من نمی‌گویم که این موضوع امروز اصلا وجود ندارد بلکه به میزان کم در برخی از مرغداری‌ها در حد بسیار پایینی وجود دارد که البته این کار به هیچ عنوان علمی نیست.

حتما شما هم تا امروز با شایعات مختلفی مواجه شده‌اید و به تبع آن سوالات زیادی در ذهن تان ایجاد شده است. گوشت مرغ یکی از موضوعاتی است که طی سال‌های اخیر بارها و بارها شایعاتی درباره آن مطرح شده و به دلیل سهم مهم آن در سبد غذایی، بر آن شدیم این شایعات را بررسی و پاسخ‌های رسمی متولیان را در این باره منتشر کنیم.

به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، برای آگاهی از چند پرسش رایج درباره گوشت مرغ با «ولی‌الله کاشکی »مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان به عنوان یکی از کارشناسانی که سال‌هاست در این حوزه فعالیت داشته و از ریز و درشت شایعات مطرح شده در این حوزه اطلاع دارد به گفت‌وگو نشستیم. آن چه می‌خوانید، پاسخ به شش پرسش رایج درباره مرغ‌ها و پاسخ به آنهاست:

1- تزریق هورمون برای رشد سریع‌تر مرغ‌ها

اولین پرسشی که به آن خواهیم پرداخت، مربوط به موضوعی است که چند سال است بین مردم ردو بدل می‌شود و در سال‌های اخیر این شایعه فراگیرتر هم شده است: «تزریق هورمون به مرغ‌ها با هدف بالا بردن سرعت رشد مرغ». برخی مردم معتقدند رشد مرغ در بازه زمانی سی و چند روزه قابل قبول نیست و مرغ‌ها تنها با تزریق هورمون در این مدت کوتاه به این میزان رشد می‌رسند. افرادی که این موضوع را بیان می‌کنند، معتقدند در گذشته زمان رشد مرغ‌ها طولانی‌تر از آن چیزی بوده که امروز در مرغداری‌ها شاهد آن هستیم.

شایعه از نظر علمی کاملا رد شده است

ولی‌الله کاشکی درباره تزریق هورمون به مرغ‌ها برای رشد سریع‌تر آن‌ها می‌گوید: بنا به چندین دلیل علمی این شایعه از نظر علمی کاملا رد شده است.

الف) ممنوعیت استفاده از هورمون: از حدود 50 سال قبل تا به امروز استفاده از هورمون در صنعت پرورش طیور درتمام کشورها از جمله ایران ممنوع شده وکنترل شدیدی دراین زمینه صورت می‌گیرد. با قاطعیت می‌توان اعلام کرد که سختگیری‌های موجود، راه را برای هر گونه تخلف در این زمینه بسته است.

ب) اصلاح ژنتیکی: درباره دلیل رشد سریع طیور نسبت به گذشته باید به این نکته اشاره کنیم که متخصصان اصلاح نژاد طیور طی چند دهه اخیر در زمینه به وجود آوردن نوع جدید جوجه‌های گوشتی که از سرعت رشد بالایی برخوردارند به پیشرفت‌های چشمگیری دست یافته‌اند به طوری که طول دوره پرورش جوجه‌های گوشتی برای رسیدن به وزن دو کیلو گرم از حدود 70 روز در 50 سال گذشته به حدود 35 روز رسیده و دلیل اصلی رشد این جوجه‌ها اصلاح ژنتیکی است نه استفاده از هورمون.

ج) نداشتن صرفه اقتصادی: از آن جا که هورمون رشد طیور به صورت تجاری تولید نمی‌شود، هزینه تهیه و مصرف آن به شدت بالاست و اگر یک میلی گرم هورمون رشد به هر قطعه تجویز شود هزینه آن به تنهایی از ارزش یک مرغ بالا تراست. پس روشن است که استفاده تجاری با این هزینه و دلایل ذکر شده منطقی نبودن مصرف هورمون را روشن می‌کند.

د) ایجاد چربی انباشته در لاشه: نژاد جدید مرغ‌های گوشتی از لحاظ ژنتیکی به گونه‌ای انتخاب شده که بسیار سریع رشد می‌کنند از طرفی استفاده هورمون در خوراک طیور باعث ذخیره چربی در لاشه می‌شود که از نظر اقتصادی به صرفه نیست.

ه) تزریق هورمون در گله‌های مرغ ممکن نیست: به دلیل این که هورمون‌ها به صورت تزریقی استفاده می‌شود و برای انجام تزریق در هر گله مرغ باید به صورت تک به تک تزریق انجام شود، این کار شوک زیادی را به گله مرغ وارد می‌کند، بنابراین این کار ضرر و زیان بسیاری به مرغدار وارد می‌کند.

2- مرغ بدون آنتی بیوتیک

در داخل شهر تعداد زیادی از محل‌های فروش گوشت مرغ معمولا ادعا می‌کنند که مرغ‌های بدون آنتی بیوتیک به فروش می‌رسانند در صورتی که شواهد بیانگر آن است که برای درمان مرغ در طول دوره رشد و نگهداری در مرغداری‌ها برخی آنتی بیوتیک‌ها به مرغ خورانده یا تزریق می‌شود.

مرغ بدون آنتی بیوتیک وجود ندارد

مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان خراسان در این باره می‌گوید: یکی از معضلات دنیای امروز استفاده از آنتی بیوتیک‌هاست که در جامعه ما وجود دارد. بالاخره مرغ در طول دوره پرورش دچار مشکلاتی می‌شود که باید برای آن چاره‌اندیشی کرد. تعدادی از مرغداران با مصرف دقیق داروها، بیماری‌ها را از گله مرغ دور می‌کنند، برخی مرغداران از آنتی بیوتیک کمتری و از داروهای گیاهی در این مسیر برای تامین سلامتی مرغ‌ها استفاده می‌کنند. افرادی که آنتی بیوتیک استفاده نمی‌کنند باید مرغ‌ها را زمان بیشتری در مرغداری نگهداری کنند تا به وزن دو و نیم کیلو برسند که به این مرغ‌ها مرغ سبز می‌گویند ولی به هیچ عنوان نمی‌توان ادعا کرد که فرد یا افرادی از هیچ آنتی بیوتیکی در دوره پرورش مرغ استفاده نکرده‌اند و در نتیجه باید اعلام کنیم که مرغ بدون آنتی بیوتیک وجود ندارد.

3- استفاده از مخدر برای از بین بردن بیماری

سومین پرسش مربوط به خوراندن مواد مخدر به مرغ‌ها به جای استفاده از داروهاست. موضوعی که گفته می‌شود به علت گرانی و کمبود اتفاق می‌افتد.

این کار به هیچ‌وجه علمی نیست

ولی‌الله کاشکی در این باره می‌گوید:در گذشته به دلیل اطلاعات پایین برخی از مرغداران تریاک را در آب حل می‌کردند و به مرغ‌ها می‌خوراندند تا بیماری آن‌ها از بین برود، من نمی‌گویم که این موضوع امروز اصلا وجود ندارد بلکه به میزان کم در برخی از مرغداری‌ها در حد بسیار پایینی وجود دارد که البته این کار به هیچ عنوان علمی نیست. تریاک یکی از آرامبخش هاست و اگر چه بیماری طیور را از بین نمی‌برد اما بدن مرغ را در برابر بیماری‌ها مقاوم می‌کند و همین موضوع باعث می‌شود مرغ دوره 45 روزه نگهداری در مرغداری تا زمان کشتار را بگذراند. از طرفی به دلیل بالا بودن قیمت داروهای مرغ، تعداد بسیار‌اندکی از مرغداران به این کار روی می‌آورند. این نوع درمان کاملا رد شده که این موضوع ناشی از ناآگاهی تعداد‌ اندک مرغداران است.

4- خوراندن مشروبات الکلی برای بالا بردن اشتهای مرغ

یکی از پرسش‌های عجیب دیگری که توسط یکی از مخاطبان به روزنامه خراسان اعلام شد، این بود که این شهروند ادعا کرد طبق شنیده‌هایش برخی مرغداران برای بالا رفتن اشتهای مرغ، در آب مصرفی که به مرغ‌ها می‌دهند مشروبات الکلی می‌ریزند.

من هم شنیده ام، کار بی تاثیری است

وقتی این موضوع را از کاشکی مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان خراسان می‌پرسیم، می‌گوید: من هم این شایعه را شنیده‌ام، بعضی از مرغداران سنتی ما در گذشته این موضوع را اعلام می‌کردند که خوراندن مشروبات الکلی به مرغ‌ها باعث بیشتر شدن اشتهای مرغ می‌شود اما تاکید می‌کنم که من هم این موضوع را فقط شنیده‌ام اما تاکنون چنین چیزی ندیده‌ام. به طور قطع این موضوع برای رشد سریع‌تر مرغ بی تاثیر است، ضمن آن که امروزه با جیره بندی صحیح،می توان سرعت پرورش مرغ‌های گوشتی را به میزان قابل توجهی افزایش داد.

5- تزریق آب زیر پوست مرغ

مدتی قبل ویدئوهایی در فضای مجازی دست به دست شد که در آن ادعا می‌شد برای بالا بردن وزن مرغ‌هایی که وزن پایینی دارند و از نظر ظاهری برای خریدار قابل توجه نیست با استفاده از دستگاه مخصوصی، مقداری آب زیر پوست مرغ تزریق می‌شود. انتشار این فیلم باعث به وجود آمدن این پرسش در بین برخی از مردم شده بود که خونابه‌های موجود در بسته بندی مرغ هم به دلیل انجام تزریق آب است.

اگر هم باشد بسیار‌اندک است

کاشکی ضمن رد این شایعه می‌گوید: این موضوع هم یک شایعه است که البته نمی‌توان آن را به صورت کامل رد کرد اما باید به این نکته توجه کرد که اگر این تخلف صورت بگیرد به دلیل سختی انجام آن، در میزان بسیار‌اندک انجام می‌شود و این کار در کشتارگاه‌های بزرگ که عمده تامین‌کنندگان گوشت مرغ هستند ممکن نیست. تزریق آب زیر پوست مرغ کشتار شده به ندرت اتفاق می‌افتد و البته تا امروز بنده با این موضوع برخورد نکرده‌ام.

وی در پاسخ به این سوال مردم که اگر آب زیر پوست مرغ‌ها تزریق نمی‌شود ماجرای خونابه‌های موجود در بسته‌بندی مرغ چیست؟ می‌گوید: درکشتارگاه‌ها دو نوع خط کشتار داریم که در خط 2 کشتارگاه تمام خونابه حیوان دفع می‌شود ولی در خط یک موضوع کمی متفاوت است و به دلیل نوع دستگاه‌ها، بعد از کشتار کمی آب در بدن مرغ‌ها باقی می‌ماند که در طول مسیرحمل از کشتارگاه تا منزل خریداران، دفع می‌شود و در بسته‌بندی مرغ مشاهده می‌شود.

وی می‌افزاید: برای حذف کامل این خونابه‌ها از مرغ‌های بسته‌بندی شده نیاز به تجهیز کشتارگاه به دستگاه‌های کشتار نوع خط 2 است که با بودن آن، این خونابه‌ها حذف می‌شود.

6- فروش مرغ یخ‌زده به جای مرغ گرم

یکی دیگر از پرسش‌ها این است که در برخی زمان‌ها از جمله روزهای پایانی سال گذشته، برخی افراد با سوءاستفاده از بازار داغ خرید مرغ گرم و بالا رفتن قیمت آن نسبت به مرغ یخ‌زده، اقدام به ریختن مرغ یخ‌زده در استخر آب گرم و عرضه آن در بازار شدند و این کار ممکن است باز هم تکرار شود.

کار دلالان است، باعث بدبینی مردم می‌شود

ولی‌الله کاشکی در این باره می‌گوید: من هم این موضوع را شنیده‌ام که برخی از دلالان این کار را انجام می‌دهند. این‌ها افراد سوءاستفاده‌گری هستند که در همه اصناف وجود دارند و این تخلفاتی است که نه مرغداران و نه کشتارگاه‌ها حاضر به انجامش نیستند. تعدادی دلال وجود دارند که این کار را انجام می‌دهند و این نوع عملکرد باعث بدبینی مردم به استفاده از گوشت مرغ می‌شود.

 

منبع: خراسان‌نیوز

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.