کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ رد شد/ حاشیه‌های ارزی امروز مجلس

صبح روز سه‌شنبه در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی گزارش کمیسیون تلفیق در مورد کلیات بودجه ۱۴۰۰، نمایندگان با کلیات بودجه ١۴٠٠ مخالفت کردند.

به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، کلیات گزارش کمیسیون تلفیق در مورد لایحه بودجه ١۴٠٠ در دستور کار جلسه علنی صبح امروز (سه‌شنبه) مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.

پس از ارائه گزارش سخنگوی کمیسیون تلفیق و اظهارات نمایندگان مخالف و موافق، کلیات گزارش کمیسیون تلفیق در مورد لایحه بودجه رد شد.

محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه که برای دفاع از کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ به صحن علنی مجلس رفته بود؛ افزایش وابستگی بودجه به نفت در کمیسیون تلفیق را در تضاد با موضع گیری‌های انتقادی نمایندگان علیه دولت خواند و خطاب به رئیس مجلس گفت: « گزارش‌های به کلی سری برای مجلس می‌آید و ایشان می‌دانند که درآمد چند صد هزار میلیاردی به چند دلار رسیده است. با این وضعیت داریم کشور را اداره می‌کنیم و مقاومت ملت را در برابر فشارهای عظیم اقتصادی به منصه ظهور رسانده‌ایم».

البته سخنان نوبخت ناقص ماند چرا که در حالی که او به عنوان معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان برنامه وبودجه کشور مشغول دفاع از کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ بود؛ تریبون وی قطع شد! رئیس مجلس به او گفت که فرصت ۲۰ دقیقه‌ای شما تمام شد و قطع میکروفن دست ما نیست! محمدباقر قالیباف حتی به او اجازه نداد که جملاتش را کامل کند.

رئیس مجلس در واکنش به حضور پیدا نکردن رئیس جمهور در این جلسه عنوان کرد: «بر اساس قانون رئیس جمهور باید برای دفاع از کلیات بودجه سال ۱۴۰۰ در مجلس حضور پیدا می‌کرد به همین جهت از ۱۰ روز قبل نامه کتبی نوشتم و از ایشان به‌طور رسمی دعوت کردم، رئیس جمهور این دعوت را اجابت نکردند لذا ما وظیفه خود را انجام داده‌ایم».

قائله ارزی در صحن علنی

روح‌الله ایزدخواه، نماینده مردم تهران، در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی با اشاره به سیاست‌های ارزی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ اظهار کرد: «از بودجه سال ۱۳۹۸، بحران بنزین درآمد از بودجه سال ۱۳۹۹ بحران بورس درآمد و از بودجه سال ۱۴۰۰ می‌خواهند بحران ارز دربیاورند».

او افزود: «وقتی این صحبت می‌شود که ارز ۴۲۰۰ تومانی قرار است تغییر کند پایان این گفتگو را جامعه تعیین می‌کند و مسئولان که این صحبت را شروع کردند نمی‌توانند رفتار مردم را کنترل کنند».

ایزدخواه با بیان این‌که حذف رانت از طریق اصلاح ارز غلط است، اظهار کرد: « اطلاعات محرمانه‌ای دارم که ثابت می‌کند این روش به سرانجام نخواهد رسید. وضع ارز ۴۲۰۰ تومانی یک سیاست غلط بود برای این‌که دولت بتواند ارز آزاد را در بازار بالا ببرد. بعضی به این استناد می‌کنند که ارز ترجیحی به میزان ۳۰ درصد گوشت گوسفند را کاهش داد. سوال ساده اینجاست که مگر گوسفند مثل مرغ تا ۹۰ درصد به نهاده‌های دامی وابسته است؟»(ایسنا)

احد آزادی‌خواه، نماینده مردم ملایر در مجلس، نیز گفت: «در حوزه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی باید بگویم با همین نرخ ارز در حوزه نهاده‌های دامی بلوا در کشور ایجاد شد، قیمت مرغ را تا ۳۵ هزارتومان افزایش دادند، نتیجه ارز ۴۲۰۰ تومانی به جیب مردم رفت یا به جیب وارد کننده؟»

علیرضا سلیمی، عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی، هم ضمن انتقاد از عدم حضور رئیس جمهور در جلسه اظهار کرد: «رییس جمهور باید در مجلس حضور پیدا می‌کرد و درباره‌ی نحوه هزینه‌کرد مابه‌التفاوت نرخ ارز توضیحاتی ارائه می‌کرد و درباره اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی را به چه کسانی دادند توضیح می‌دادند که نمونه آن ۱۲۰ میلیارد تومان به یک دانشگاه است. ای کاش رییس جمهور در مجلس شورای اسلامی حضور پیدا می‌کرد و می‌گفت که چرا یارانه را به بخشی از مردم داده و بخشی دیگر نداده‌اند یا این‌که چرا میزان دریافتی افراد تحت پوشش کمیته امداد این‌قدر کم بوده است؟»(ایسنا)

ناصر موسوی لارگانی، عضو هیات رییسه مجلس، نیز نماینده دیگری بود که درباره ارز ۴۲۰۰ تومانی در بودجه ۱۴۰۰ این‌طور اظهار نظر کرد: « لایحه بودجه دولت بیشتر جنبه سیاسی داشت تا جنبه رفع مشکلات مردم، به صف های خرید روغن نگاه کنید، در کجا برای فراهم کردن کالاهای اساسی ارز ۴۲۰۰ تومانی داده شد؟ ما که تا پایان سال ارز ۴۲۰۰ تومانی در اختیار دولت قرار دادیم، چرا هر روز مسئله جدیدی برای مجلس یازدهم که به فرموده مقام معظم رهبری یکی از قوی ترین و انقلابی ترین مجالس است، ایجاد می کنند؟»

محسن زنگنه، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، نیز درباره درآمدهای ارزی دولت در بودجه گفت:« دولت می‌تواند ۲۵ هزارمیلیارد تومان به درآمدهای ارزش افزوده اضافه کند؟ یا می‌تواند ۱۷ هزارمیلیارد تومان از محل ورود خودروها از مناطق آزاد به کشور را تامین کند؟ نمی‌تواند. منابع فربه شدند به امید این دولت، ولی این دولت نمی‌تواند منابع را تامین کند».(ایسنا)

الیاس نادران، رئیس کمیسیون تلفیق مجلس، هم در پایان رد کلیات بودجه ۱۴۰۰ را عروسی دولت خواند و در بخشی از سخنانش درباره ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت:«  اگر ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کردیم در تبصره ۱۴ برای آن مابه‌ازا قرار دادیم و هم اگر قرار باشد این ارز بماند منابع آن از تبصره ۱۴ حذف شده و به تبصره یک بازمی‌گردد. ما خواستیم ارز را به جای صادرکننده به مردم بدهیم ولی اگر ارز ۴۲۰۰ تومانی بماند هم هیچ اتفاقی برای بودجه نمی‌افتد.»

او افزود:« ما افشاگری کردیم و هزینه آن را پذیرفتیم . مخالفان حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی می‌گویند ارز را اگر ۱۷ هزار ۵۰۰ تومان کنید چنان و چنین می‌شود درحالی که خود دولت برای صادرات دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت، فقط هشت میلیارد دلار را ۴۲۰۰ تومانی درنظر گرفته و مابقی را با ۱۷هزار و ۵۰۰ محاسبه کرده است. من به شما می‌گویم اگر دولت عرضه داشته باشد و قیمت دلار را کم کند، این قیمت را تا هر کجا پایین بیاورد ما نرخ ارز بودجه را پنج هزار تومان کمتر در نطر می‌گیریم».

پس از این جلسه، علی ربیعی، سخنگوی دولت با بیان این که عصر همسایه هراسی به سر آمده است، گفت: آماده همکاری با مجلس در انجام اصلاحات لایحه بودجه هستیم.

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.