تاثیر سقوط دینار بر بازار ارز ایران
سقوط 20 درصدی ارزش دینار عراق و کاهش قدرت خرید عراقیها اتفاق خبرساز این روزهای یکی از بزرگترین بازارهای صادراتی ایران است. همزمان با این اتفاق حالا عراق مرزهای خود را به دلیل شیوع کرونای انگلیسی روی ایران بسته است. آیا این مسایل بازار ارز ایران را متاثر میکند؟
به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما بحران اقتصادی در عراق باعث سقوط 20 درصدی ارزش دینار در برابر دلار شده است. در روزهای گذشته بانک مرکزی عراق به صورت رسمی نسبت دینار به دلار را ۱.۴۶۰ اعلام کرد.
این موضوع شهروندان عراقی را خشمگین کرده و آنها را به اعتراضهای خیابانی کشاند و البته نگرانی برای افت بیشتر ارزش پول ملی، باعث شد عراقیهای زیادی صف خرید دلار ببندند.
مصطفی غالب مخیف، رئیس بانک مرکزی عراق در واکنش به این اتفاقات به تلویزیون دولتی این کشور گفت که اگر این کار انجام نمیشد و هزینههایشان تعدیل نمیشد، ظرف شش یا هفت ماه ذخایرشان به پایان میرسید.
همزمان با این وضعیت و به دنبال خبر شیوع کرونای انگلیسی عراق تصمیم گرفته است که مرزهای خود را روی چند کشور از جمله ایران ببندد. این موضوع در شرایطی اتفاق میافتد که عراق یکی از بزرگترین بازارهای صادراتی ایران است و حالا به گفته فعالان اقتصادی و کارشناسان ممکن است بازار ارز ایران را متاثر کند.
در همین زمینه علی شریعتی،عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران به اگزیم نیوزمیگوید کاهش نرخ برابری دینار عراق به دلار آمریکا احتمالا باعث کاهش ۳۰ درصدی قدرت خرید مردم این کشور و در نتیجه کاهش صادرات کالاهای غیر ضروری ایران خواهد شد.
او توضیح داده است که دولت عراق برای اولین بار در ۵ سال گذشته اقدام به کاهش نرخ برابری دینار عراق از یک هزار و ۱۸۲ دینار به یک هزار و ۴۶۰ دینار به ازای هر دلار کرده است و البته عمده کالاهای مصرفی در عراق وارداتی است و نهادههای معدود کالاهای تولیدی هم باید وارد شود؛ بنابراین افزایش نرخ برابری دینار به دلار باعث ایجاد تورم در عراق و کاهش قدرت خرید خواهد شد.
شریعتی با یادآوری مطالبات چند میلیارد دلاری ایران از عراق که امکان دریافت آن به دلیل محدودیتهای بانکی وجود ندارد، گفته است: پیشنهاد میکنم که دولت با مذاکره با دولت عراق، پیشنهاد دهد حال که دولت این کشور دلار کافی برای پرداخت بدهی ایران ندارد، به جای پرداخت مطالبات دلاری ایران، به ما یک خط اعتباری دیناری بدهد و صادرکنندگان بتوانند از طریق این خط صادرات خود را به عراق ادامه دهند.
این صادرکننده خاطرنشان کرد که این موضوع باعث جلوگیری از سکته ۱۰ تا ۲۰ درصدی صادرات کشور به عراق به دلیل کاهش قدرت مردم خرید این کشور خواهد شد.
کامبیز افسری، کارشناس بازار ارز هم با اشاره به اهمیت بازار عراق در صادرات ایران به سرویس اخبار تاریخ ما توضیح میدهد که افت ارزش پول ملی این کشور در عین اینکه قدرت خرید مردم را کاهش میدهد بازار عراق را برای بسیاری از کشورها جذاب کرده و سهم ایران را از این بازار کاهش میدهد و با توجه به اینکه وضعیت وخیم کرونا در ایران موجب شده که عراق مرز خود را به روی ایران ببندد، مجموع این ماجراها به زیان ما خواهد بود و همین مساله موجب کاهش ورود ارز و در نتیجه احتمالا افزایش قیمت دلار در روزهای آینده میشود.