افزایش تولید و رشد ۶ درصدی خرید تضمینی گندم
وزیر جهاد کشاورزی از افزایش تولید و رشد ۶ درصدی خرید تضمینی گندم در سال جاری خبر داد و گفت که در زراعت کلزا هم با تولید ۳۴۰ هزار تن در سال جاری رکورد تولید پس از ۱۰ سال شکسته شد.
وزیر جهاد کشاورزی از افزایش تولید و رشد ۶ درصدی خرید تضمینی گندم در سال جاری خبر داد و گفت که در زراعت کلزا هم با تولید ۳۴۰ هزار تن در سال جاری رکورد تولید پس از ۱۰ سال شکسته شد.
به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، به نقل از وزارت جهاد کشاورزی؛ محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی همزمان با آغاز سال زراعی جدید در نامهای خطاب به روسای سازمانهای جهاد کشاورزی استانها، ضمن تقدیر از زحمات کلیه دستاندرکاران بخش کشاورزی به ویژه کشاورزان سخت کوش، پرتلاش و زحمتکش و همکاران خدوم این وزارت،عنوان کرد: تجربه پنج سال گذشته نشان داد علیرغم کاستیها و نارساییها و مجموعه تنشهای محیطی، در سایه الطاف خداوند متعال، همدلی و همت کارشناسان و کشاورزان پرتلاش میتوان به توفیقات چشمگیری دست یافت.
وی خاطرنشان کرد: به برکت این همدلی و با توجه به رعایت اصول فنی، تهیه و تدارک به موقع نهادههای تولید و پیگیری مجدانه برنامههای تعیین شده در سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ علیرغم کاهش ۲۷ درصدی بارندگی نسبت به دوره بلندمدت و ۲۱ درصدی نسبت به سال گذشته تولید گندم افزایش و خرید تضمینی آن تاکنون با ۶ درصد رشد نسبت به سال قبل به فراتر از ۹٫۵ میلیون تن رسیده است.
وزیر جهاد کشاورزی یادآوری کرد: ضریب خوداتکایی گندم از ۶۸ درصد متوسط سه سال ۹۲-۹۰ به تامین کامل گندم از محل تولید داخل در سال جاری ارتقاء یافته و کشور در سه سال اخیر از واردات گندم بینیاز گردیده است.
حجتی تصریح کرد: در زراعت کلزا هم با تولید ۳۴۰ هزار تن در سال جاری رکورد تولید پس از ۱۰ سال شکسته شد و امیدواری برای افزایش تولید و عملکرد این محصول با ترویج و توسعه کشت ارقام جدید فراهم گردید.
وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: به منظور برطرف شدن مشکل کمبود مواد آلی در بخشی از اراضی آبی و دیم کشور ضروری است با رعایت تناوب زراعی و کشت گیاهان گروه حبوبات و دانه روغنی کلزا و توسعه کشاورزی حفاظتی، حفظ بقایای گیاهی، مصرف کودهای آلی و حیوانی و بیولوژیک مورد تایید موسسه تحقیقات خاک و آب، با هدف کمک به افزایش حاصلخیزی خاک با اراده کافی و مسئولیتپذیری کلیه مدیران، کارشناسان و همکاران وزارت جهاد کشاورزی اقدام لازم به عمل آید.
وی، یکی از کلیدیترین راههای موفقیت در تولید محصولات زراعی را رعایت اصول تاریخ کاشت، تراکم بوته و عمق کاشت مناسب دانست و افزود: بر اساس دستورالعملهای تحقیقات در مناطق و اقالیم مختلف با تاکید بر کشت توسط کارندههای مناسب و مجهز به کودکار و توسعه کشت مستقیم با مشارکت مناسب کلیه واحدهای وزارت جهاد کشاورزی (اعم از ستاد و صف) برنامهریزی به عمل آمده و مطابق آن اجرا گردد.
حجتی اظهار کرد: برای افزایش کمی و کیفی تولید محصولات کشاورزی، مصرف کافی و به موقع کود همزمان با کاشت (به ویژه در مناطق دیم خیز) و تقسیط آن جهت استفاده به صورت سرک برای محصول اجتنابناپذیر میباشد.
وی، همکاری مداوم و پایدار کلیه واحدهای مسئول با یکدیگر، به ویژه با مجریان طرحها تا سطوح استان، شهرستان و دهستان را ضروری برشمرد و بیان داشت: تهیه و تدارک و مصرف کافی و به موقع کودهای شیمیایی میکرو، آلی و بیولوژیک در دستور کار جدی روسای سازمانها قرار گیرد.
وزیر جهاد کشاورزی استفاده از بذور اصلاح شده را از مهمترین نهادههای تولید در بخش کشاورزی دانست و اضافه کرد: برنامهریزی تولید بذر سال آتی و نظارت بر عملیات بوجاری، ضد عفونی و غنیسازی بذور با کودهای حاوی عنصر روی اعم از بذور طبقات پرورشی، مادری و گواهی شده و خود مصرفی به طور جد پیگیری و مطابق دستورالعمل ابلاغی اجرا گردد.
این عضو کابینه دولت دوازدهم اظهار داشت: بهرهگیری از پیشبینیهای هواشناسی و تشکیل منظم جلسات کمیته فنی و پایش زراعت با هدف برنامهریزی و اجرای پروژهها در فرآیند تولید محصولات علیالخصوص مدیریت کنترل عوامل خسارتزای زنده شامل آفات، بیماریها و علفهای هرز به طور منظم و دقیق انجام پذیرد.
وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر توجه ویژه به موضوع ارتقاء بهرهوری در مصرف آب، خاطرنشان ساخت: برنامه ابلاغی از سوی معاونت آب و خاک برای آبیاری میکرو در کشت محصولات زراعی مطابق برنامه عملیاتی و اجرا گردد.
وی افزود: توجه به روشهای مختلف کاشت نظیر کشت مستقیم (با اولویت اراضی دیم)، کشت روی پشتههای ثابت، کفکاری در اراضی شور و لب شور نیز مورد توجه خاص قرار گیرد.
حجتی با تاکید بر بهرهگیری از قابلیت و امکانات اعضای بنیاد توانمندسازی گندمکاران استان و شهرستانها که از کشاورزان مجرب و پیشرو مناطق میباشند و همچنین سایر تشکلهای مردم نهاد در تصمیمگیریهای فنی و موضوعات مرتبط با برنامههای آموزشی، تصریح کرد: در زمینه اجرای دقیق مزارع، انتخاب مشارکتی ارقام (P.V.S)، تغذیه گیاهی، تراکم بوته و تاریخ کاشت که باعث شناخت بیشتر کشاورزان از عوامل موثر تولید مطلوب میشود، اهتمام جدی شود.
وی اظهار کرد: پروژه مشترک پایلوت انتقال یافتههای گندم آبی با موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر و همچنین برنامه انتقال یافتهها در مزارع دیم استانهای مجری که در برناعه گندم، برش استانی آن تعیین گردیده، هماهنگیهای لازم برای اجرای دقیق صورت گیرد.
حجتی تصریح کرد: توزیع به موقع نهادههای کشاورزی شامل بذر، کود (شیمیایی، بیولوژیک، آلی) ماشینآلات و ادوات دنباله بند، تسهیلات سرمایه در گردش، سموم آفتکش، حشرهکش و قارچکش برای زارعین از مهمترین عناصر تحقق اهداف تعیین شده میباشد، لذا در تدارک بهنگام و کافی اقدام لازم به عمل آید.
وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: توجه ویژه به امر توسعه مکانیزاسیون کشاورزی و جذب ماشینآلات و ادوات دنبالهبند متناسب با نیاز مناطق و اقالیم و پروژههای ابلاغی با تاکید بر جذب کارندههای کشت مستقیم. خطی کارهای کشت روی پشته و کفکار، خاکورزهای حفاظتی، کمباینهای برداشت و سمپاشهای تخصصی برای مبارزه با علفهای هرز، آفات و بیماریهای گیاهی به نحوی انجام گیرد که با پراکنش مطلوب آن در مناطق مخلف امکان دسترسی برای همه کشاورزان فراهم گردد.
وی خاطرنشان کرد: حضور مستمر محققان کشاورزی در عرصههای تولید، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستانها و مراکز خدمات کشاورزی و همکاری با کارشناسان و مروجین و همچنین کشاورزان به منظور ارزیابی توصیههای تحقیقاتی در عرصه و شناسایی نقاط قوت و ضعف موجود و ارائه دستورالعملهای فنی و اجرایی و کاربردی و بالاخره تهیه گزارش سالیانه توسط کلیه موسسات و بخشهای تحقیقاتی انجام گیرد.
حجتی اذعان کرد: ایفای مطلوب نقش حمایتی و پشتیبانی کلیه معاونتهای وزارت متبوع از جمله برنامهریزی و اقتصادی، توسعه مدیریت و منابع، معاونت آب و خاک، معاونت توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی، سازمان مرکزی تعاونی روستایی ایران، شرکت بازرگانی دولتی ایران، شرکت خدمات حمایتی کشاورزی. صندوق بیمه کشاورزی و بانک کشاورزی حسب در خواست معاونت زراعت و مجریان طرحها مورد تاکید است.
وی یادآور شد: اجرای دقیق و کامل برنامه سطوح کشت، عملکرد و تولید تعهدی هر یک از سازمانهای جهاد کشاورزی استان که مقادیر آن طبق برنامه در طرح اقتصاد مقاومتی ابلاغ شده است از شاخصهای مهم ارزیابی استان میباشد.
حجتی، تشکیل گروههای بازدید مراقبت از مزارع، متشکل از محققین، کارشناسان، صاحبنظران و کشاورزان پیشرو جهت نظارت بر مراحل مختلف تولید و انعکاس مشکلات بخش و ارائه راهحلهای فنی و اتخاذ تصمیم برای رفع آنها را ضروری دانست و خاطرنشان ساخت: با توجه به اجرای پروژه مشترک ایران (ایکاردا برای ارتقاء و پایداری تولید محصولات دیم و همچین پروژه مشترک ایران) سیمیت در زمینه بذر و کشاورزی حفاظتی این دو پروژه مهم به طور جدی مورد پشتیبانی و نظارت مستقیم روسای سازمانهای مجری قرار گیرد و موانع احتمالی را مرتفع و گزارش اقدامات را به معاونتهای تخصصی و مدیرکل هماهنگی امور استانها ارسال نمایند.
وزیر جهاد کشاورزی اظهار امیدواری کرد: کلیه کشاورزان عزیز و همکاران ارجمند در طلیعه سال زراعی جدید با انگیزه و اراده ای مضاعف ضمن تقویت حس همکاری و تعاون به منظور تحقق اهداف تعیین شده در برنامه اقتصاد مقاومتی و ارتقاء امنیت غذایی نهایت کوشش و جدییت را به عمل آورده و موجبات رضایت خداوند متعال و مردم شریف ایران را فراهم نمایند.
منبع: مهر