الگوهای کشت نوین برای مبارزه با کم‌آبی

امنیت آبی و امنیت غذایی را نمی‌توان فدای یکدیگر کرد چرا که هر دو به یک اندازه دارای اهمیت هستند. با این وجود، توجه به کشت گلخانه‌ای در مقیاس بزرگ و در مناطق خشک می‌تواند یک تیر با دو نشان باشد.

میلاد مرادی: معمولا اسپانیا را با فوتبال و گردشگری می‌شناسند. اما کشت گلخانه‌ای در یکی از مناطق خشک این کشور باعث شهرت این منطقه شده است.

به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، شهر آلمریا مرکز یکی از استان‌های کشور اسپانیا است که در سواحل دریای مدیترانه قرار گرفته است. در سال 1980، یکی از بزرگ‌ترین گلخانه‌های دنیا در این شهر احداث شده است.

گلخانه‌‌ای با بیش از 30 هزار هکتار وسعت که امروزه به قلب تپنده کشاورزی کشور اسپانیا تبدیل شده است. این شهرک گلخانه‌ای 48 درصد از کشاورزی تحت پوشش و 14 درصد از کل کشاورزی اسپانیا را به خود اختصاص داده است.

آلمریا با وجود آنکه یکی از خشک‌ترین مناطق اروپا محسوب می‌شود و بارش سالانه در آن بسیار پایین است، اما مقامات کشور اسپانیا توانسته‌اند آن را به یکی از قطب‌های کشاورزی کشورشان تبدیل کنند.

در کشت گلخانه‌ای می‌توان نور، رطوبت، دما، آب و برخی پارامترهای دیگر را کنترل کرد. به همین دلیل، این روش کشت در دنیا مورد توجه بسیاری از کشورهای خشک قرار می‌گیرد.

در روزهایی که جدال بر سر آب بین دو استان یزد و اصفهان بالا گرفته است، بد نیست تجربه آلمریا برای این دو استان مدنظر قرار گیرد. خصوصا آنکه هر دو استان اصفهان و یزد، از استان‌های خشک و کویری کشور محسوب می‌شوند.

بر اساس برخی از آمارها، میزان مصرف آب در بخش کشاورزی ایران چیزی در حدود 70 تا 90 درصد آب مصرفی کشور است. هرچند که اختلاف آماری در گفته‌های مسئولان دو وزارتخانه جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت وجود دارد.

اما همگی به طور متفق‌القول بر این باورند که بخش کشاورزی ایران بیشترین مصرف آب را نسبت به بخش شرب و صنعت دارد.

از طرفی، با توجه به وجود بحران آب در کشور برخی اعتقاد دارند که تولید محصولات کشاورزی در ایران باید به شدت پایین بیاید. اما برخی دیگر با رد این استدلال، نگرانی‌هایی را مبنی بر لازم بودن تامین امنیت غذایی کشور مطرح می‌کنند.

موضوعی که در سخنان چند وقت اخیر وزیر جهاد کشاورزی نیز خود را نشان داده است.

حجتی گفته بود: رسانه‌های بیگانه مدام مشکلات آب کشور را به تولید غذا توسط کشاورزی نسبت می‌دهند و امنیت غذایی را هدف قرار داده‌اند و عده‌ای در داخل هم با مقصود و یا ندانسته بر همان طبل می‌کویند.

اگرچه بخشی از اظهارات وی در مورد اهمیت امنیت غذایی را می‌توان پذیرفت، اما غافل بودن از مسئله آب نیز به همان اندازه که نبود امنیت غذایی می‌تواند ضربه بزند، آسیب‌پذیر خواهد بود.

در واقع امنیت آبی و امنیت غذایی را نمی‌توان فدای یکدیگر کرد چرا که هر دو به یک اندازه دارای اهمیت هستند. با این وجود، توجه به کشت گلخانه‌ای در مقیاس بزرگ و در مناطق خشک می‌تواند یک تیر با دو نشان باشد.

احداث گلخانه‌های بزرگ در مناطق خشک، خصوصا نزدیک به دریا و بهره بردن ار آب‌شیرین‌کن می‌تواند یک راهکار اساسی برای توسعه کشاورزی در کنار توجه به مسئله آب در کشور باشد.

با این اوصاف باید سیاست‌گذاری و تنظیم‌گری در وزارت جهاد کشاورزی به سمتی برود که الگوهای کشت نوین در مقیاس بزرگ مدنظر قرار بگیرد.

خصوصا برای مناطقی که در آنها هم امکان تنش آبی وجود دارد و هم از طرفی بخش قابل توجهی از تولید در آن منطقه در بخش کشاورزی است.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.