۱۷۵ هزار هکتار از مراتع جنوب شرق تهران در معرض نابودی است
رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان ورامین گفت: ۱۷۵ هزار هکتار ازمراتع و تالاب بند علیخان در جنوب شرق این شهرستان در معرض نابودی قرار گرفته و تهدیدی جدی برای استان تهران و استانهای مجاور محسوب میشود.
احمد فدائی افزود: بر اثر خشکسالیهای مداوم و بارشهای کم و همچنین نرسیدن آب کافی از طریق آبهای سطحی و رودخانهها، این تالاب و مراتع اطراف آن در معرض خشکی و نابودی قرار گرفته است که ضرورت ایجاب میکند برای حل این بحران دستگاههای ذیربط همکاری و تعامل لازم را داشته باشند.
به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، وی اضافه کرد: این تالاب جزو تالابهای فصلی و از نوع تالابهای شیرین است و از آنجایی که زیستگاه مناسب و محل مهاجرت پرندههایی همچون درنا، غاز و اردک است، از لحاظ زیستمحیطی دارای ارزش بالایی بوده و برای موضوع گردشگری از جایگاه ویژهای برخوردار است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان ورامین خاطرنشان کرد: آب مورد نیاز این منطقه سابقا از سه رودخانه شور و شیرین، کرجی و کن و رودخانه جاجرود تامین میشد که در حال حاضر فقط پسآب فاضلاب شهر تهران و بخشی از آب رودخانه کرجی و کن آن هم به صورت فصلی و محدود به یک یا دو ماه به این منطقه میرسد که به هیچ وجه نیاز آبی این منطقه را برطرف نمیکند.
این مقام مسئول به دلایل به وجود آمدن این بحران اشاره کرد و بیان داشت: عدم بهرهبرداری اصولی و مناسب از منابع آب زیرزمینی و سطحی، نبود مدیریت و برنامهریزی دقیق برای استحصال آب، عدم سهمیهبندی مناسب برای استفاده از آب در مناطق بالادست و همچنین شرایط طبیعی و اقلیمی حاکم بر این منطقه از جمله دلایل خشک شدن این تالاب به شمار میآید.
وی در مورد پیامدهای ناشی از این بحران زیستمحیطی گفت: چنانچه برای احیای این تالاب و نجات مراتع منطقه اقدام عاجلی صورت نگیرد باید شاهد هجوم ریزگردها به پایتخت و استانهای همجوار، ایجاد گسل و فرو نشست زمین، به خطر افتادن معیشت عشایر بهرهبردار و اراضی کشاورزی و از بین رفتن زیستگاه پرندگان و حیات وحش باشیم.
فدائی به راهکارهای اجرایی برای احیا و نجات مجموعه زیستمحیطی منطقه اشاره کرد و یادآور شد: تامین آب مناسب از طریق پسآب تصفیه شده فاضلاب شهر تهران، احیای مسیر انحراف رودخانه شور و شیرین که در ضلع جنوبی شهرک صنعتی چرمشهر قرار گرفته، مبارزه با متخلفان بدون مجوز برداشت آبهای سطحی و تخصیص اعتبار لازم برای احیای رودخانه تامینکننده آب این تالاب از جمله اقداماتی است که با انجام آنها گام مثبتی برای احیای این مجموعه ارزشمند برداشته خواهد شد که امیدواریم تمامی دستگاههای ذیربط مشارکت همهجانبه را در این مسیر داشته باشند.
وسعت این تالاب ۷۵ هزار هکتار است که ۲۵ هکتار آن در حوزه استحفاظی استان تهران و شهرستان ورامین و مابقی در استان قم واقع شده و از ۱۰۰ هزار هکتار مراتع این منطقه ۷۶ هزار هکتار آن در استان تهران و شهرستان ورامین و مابقی در استانهای سمنان و قم قرار دارد.
منبع: مهر