پیشبینی بازار ارز تا پایان هفته / قیمت ارز نزولی خواهد شد؟
با این که به نظر میرسد اخبار و سیگنالهای مثبتی که از داخل و خارج کشور شنیده میشود، این هفته بتواند اثر مثبتی بر بازار ارز داشته باشد، مثیم خسروی، کارشناس اقتصادی معتقد است تمام این اخبار نهایتا میتواند مقدار بسیار کمی آن هم مقطعی و در بازار اسکناس اثر بگذارد.
به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، به نظر میرسد اظهارات مهمترین مقام اجرایی کشور یعنی رئیس جمهور مبنی بر اینکه بازار ارز و سکه طلا جای مناسب برای سرمایهگذاری نیست و گفتههای رئیس کل بانکمرکزی مبنی بر این که به زودی شاهد بهتر شدن وضعیت در بازار ارز خواهیم بود، در کنار رای نیاوردن قطعنامه آمریکا در شورای امنیت برای تمدید تسلیحاتی علیه ایران موثرترین اتفاقات موثر بر بازار ارز در هفته پیشرو باشد.
هفته گذشته همتی اظهار کرد قیمت واقعی ارز نرخهایی که در بازار و فضای مجازی مطرح میکنند نیست و با برنامه و سیاست میتوان این نرخ را تعدیل کرد. علاوه بر این، افزایش نرخ سود بانکی و اعلام نرخ سود جدید و عرضه اوراق سلف نفتی در هفته آینده دو خبری هستند که شاید بتوانند درنوسانات بازار ارز هفته اخیر نقشآفرینی کنند.
در خارج از ایران هم کاهش جانباختگان بیماری کرونا، مذاکره روحانی با مکرون درباره اینستکس، افزایش ۱۹ درصدی قیمت نفت سنگین ایران و انعقاد ۹ قرارداد نفتی ایران از سیگنالهای متعادلبخشی دو بازار ارز و طلا است.
نامهنگاری رئیس جمهور آمریکا با سوریه و احتمال کاهش تنشهای سیاسی در خاورمیانه، اظهارات پی در پی ترامپ درباره مذاکره با ایران در صورت پیروزی در انتخابات و سفر اخیر وزیر امور خارجه ایران به لبنان هم میتوانند از سیگنالهای سیاسی آرامکننده بازار ارز باشند.
این در حالی است که در سوی دیگر اخبار ضدونقیض درباره توقیف نفتکشهای ایرانی توسط آمریکا، توافق امارات و رژیم صهیونیستی هرکدام نااطمینانیهایی را به همراه دارند که ممکن است بر ریسک در بازار ارز اضافه کنند و نوسان در این بازار را افزایش دهند.
هفته گذشته با وعده گشایش اقتصادی به یکباره ریزش عجیب ۲ هزار و ۱۰۰ تومانی در روز یکشنبه برای دلار صورت گرفت و همین ریزش کافی بود که حتی چهار روز افزایش متوالی نتواند بازدهی این ارز را مثبت کند. حالا هم برخی معتقدند سیگنالها به گونهای است که بازار متاثر از عوامل اقتصادی همچنان همان روند نزولی مشابه هفته قبل را خواهد داشت. آیا این اخبار و سیگنالها قادرند نرخ ارز را کاهش دهند؟
مشکل ارز در بازار حواله است نه اسکناس
میثم خسروی، کارشناس امور بانکی درباره تاثیر احتمالی این سیگنالها و مهمتر از آن اثر تمدید نشدن تحریم تسلیحاتی ایران بر بازار ارز عنوان میکند: برای پاسخ به این سوال باید ببینیم آنچه بازار ارز را بهم ریخته است، چیست؟ آیا اساسا این سیگنالها روی آن موضوع تاثیری دارد یا نه؟ روندی که از اسفندماه نرخ ارز را صعودی کرده است این است که صادرات بشدت کاهش یافته و همان ارزی هم که حاصل از صادرات کم شده ما است، به دلایل مختلف باز نمیگردد.
به گفته این کارشناس این که تحریم ایران تمدید شود یا نه روی افزایش صادرات و ارز ناشی از آن تاثیری ندارد. فقط ممکن است تحت تاثیر فضای روانی ایجاد شده بر اثر آن بازار اسکناس کمی نوسان پیدا کند درحالی که مشکل اصلی ما بازار حواله است که آن هم با این حرفها تغییری نمیکند.
خسروی معتقد است؛ این مهم نیست که دو، سه روزی نرخ ارز فرضا 200 تومان پایین بیاید. مشکل اصلی باید حل شود که صادرات و ارزهای بلوکه شده بانکمرکزی است تا بتواند دست او را برای مداخله در بازار و کاهش نرخ کمی بازتر کند. فقط اگر اتفاقی در این باره بیفتند در کوتاهمدت یا میانمدت میتواند نرخ را پایین آورد.
او با نظر به سیگنالهای داخلی از جمله تغییر سود بانکی و عرضه اوراق سلف نفتی عنوان میکند: مسئله بازار ارز ما اکنون بر خلاف سالهای قبل تقاضای سفتهبازانه در بازار نیست. ما با هجوم مردم به بازار ارز مواجه نیستیم که حالا اوراق و سود ابزاری باشد که بتواند مهارش کند. این ابزار سالهای پیش میتوانست کمک کند اما اکنون مشکل ما بازاراسکناس نیست.
خسروی در پاسخ به این سوال که آیا بازدهی منفی بازار هفته این هفته هم ادامه دارد یا نه؟ میگوید: هفته پیش گمانههای مرم در پی وعده گشایش این بود که قرار است مذاکره شود، یا این که نقل و انتقالات بانکی قرار است تسهیل شود و…اما یک دفعه از همان روزی که مشخص شد گشایش چیست، ارز دوباره روند صعودی پیش گرفت. روند صعودی چند روز اخیر احتمالا ادامه پیدا میکند چون رسما چیزی تغییر نکرده است.