۳ سیگنال جدید ارزی برای بازار / کاهش قیمت دلار چقدر محتمل است؟
برگشت قیمت درهم به زیر مرز ۶ هزار تومانی، قیمت دلار در بازار داخلی را نزولی کرد. روز دوشنبه، پس از ۸ افزایش متوالی، دلار ۳۰۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۲۱ هزار و ۵۰۰ تومان رسید.
به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، پس از ساعت ۴ بعدازظهر حتی قیمتهای پایینتری نیز در معاملات پشت خطی و فردایی به ثبت میرسید. به گفته فعالان، نرخ حواله درهم دیروز تا نقطه ۵ هزار و ۹۴۰ تومانی پایین رفت و عدم رشد آن به تنهایی یک سیگنال کاهشی مهم برای بازار بود.
به گفته تحلیلگران، نوسانات نرخ حواله درهم در هفتههای اخیر نقش مهمی در بالا رفتن تغییرات قیمت دلار داشته است و رئیس کل بانک مرکزی نیز در آخرین صحبتهای خود به گونهای به اثرات افزایش نرخهای حوالهای بر رشد قیمت بازار داخلی اشاره کرد. عبدالناصر همتی در آخرین صحبتهای خود اشاره میکند که «تلاطم این روزهای بازار، عمدتا از عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار حواله ارز، بهخاطر مشکلات ناشی از کرونا در ابتدای سال، نشات گرفته است».
به نظر میرسد کرونا موجب شده است که بخشی از تقاضا در ابتدای سال نتواند نیاز ارزی خود را مرتفع کند و در هفتههای اخیر به شکل انباشته شده وارد بازار شده و قیمت ارز صرافیها را تحت فشار قرار داده است. در کنار این صادرات پس از بازگشایی مرزها که به دلیل کرونا بسته شده بودند، به اندازه گذشته احیا نشدهاند که به چنین تقاضاهایی پاسخ دهد. از نگاه رئیس کل و برخی تحلیلگران با خروج این عوامل، از فشار بر نرخ حواله کاسته خواهد شد و به تبع آن فشار بر بازار داخلی نیز کاهش خواهد یافت.
به گفته فعالان، در هفتههای اخیر هر روز صبح، معاملهگران نرخ حواله درهم را رصد میکردند و در صورتی که افزایشی بود، خرید خود را در بازار داخلی افزایش میدادند. در صورتی که نرخ حواله درهم تغییر مسیر دهد، به خودی خود میتواند تا حدی تقاضای احتیاطی در بازار داخلی را نیز کاهش دهد.
۳ سیگنال تقویت سمت عرضه ارز
افزایش سفارشهای خرید نفت ایران یکی از مهم ترین سیگنالهایی است که از افزایش احتمال درآمدهای ارزی در آینده نسبت به دوران کرونا خبر میدهد. رئیس کل بانک مرکزی نیز در بخش دیگری از پیام اخیر خود به افزایش انواع صادرات اشاره میکند و میگوید: «افزایش قابل توجه صادرات نفت و فرآوردههای نفتی و صادرات غیرنفتی و خبرهای مثبت از آزاد شدن منابع مسدودی بانک مرکزی دریافت کردهام که میتواند روند بازار را متحول کند».
در کنار این گفته میشود در صورتی که همکاریهای سیاسی برخی از کشورهای منطقه مانند عراق افزایش پیدا کند، میتوان احتمال داد که سمت عرضه ارز تقویت بیشتری خواهد شد. به گفته برخی فعالان اقتصادی، در شرایط کنونی برخی از علت آنکه صادرات غیر نفتی نسبت به شرایط پیش از کرونا احیا نشده است، مربوط به سختگیریهای طرف عراقی است که با رایزنیهای سیاسی میتواند برطرف شود. در واقع برخی فعالان اعتقاد دارند که سختگیریهای طرف عراقی طی هفتههای آتی با گفتوگوهای سیاسی کاهش خواهد یافت و افزایش صادرات و دسترسی به برخی درآمدها، میتواند سمت ورودی ارز را تقویت کند. سیگنال دیگر تقویت سمت عرضه، احتمال افزایش ورود ارز صادرکنندگان به کشور طی دو هفته آینده است. فرصت برای برگرداندن میلیاردها دلار ارز صادراتی در دو هفته آتی پایان مییابد و با ورود حتی بخشی از آنها به بازار، احتمال کاهش اثرگذاری نرخ حواله درهم بر معاملات بازار داخلی وجود دارد. رئیس کل بانک مرکزی صریحا اعلام کرده است که فرصت برگشت ارز تمدید نمیشود و حتی به نوعی صادرکنندگان تهدید به برخورد قضایی شدهاند.
۲ سیگنال از کاهش تقاضا
بخشی زیادی از افزایش فشار بر نرخ حواله درهم ناشی از تقاضای انباشته شدهای است که در دوران قرنطینه کرونا و بسته بودن مرزها توان مرتفع شدن را نداشت. به عنوان مثال برخی فعالان اقتصادی عنوان میکنند که برخی از قاچاقچیها زمانی که مرزها بسته بود، نتوانستند کالای خود را وارد کشور کنند و در شرایط کنونی، برای ورود همان میزان کالا به یکباره به بازار ارز و صرافیها هجوم بردهاند. ورود یکباره آنها سمت تقاضا را تقویت بیشتری کرده است.
در کنار این صرافیها نیز به دلیل عدم احیای صادرات به سطح پیش از کرونا و کاهش ورودی ارز توان پاسخگویی به تقاضای انباشته شده ارزی را نداشتهاند. طبیعتا با خروج این تقاضای تجمیع شده از بازار میتوان انتظار کاهش قدرت سمت تقاضا را داشت. سیگنال دیگر کاهش تقاضا، خروج تقاضای برخی از معاملهگران فنی است که در هفتههای اخیر سود متناسبی را به دست آوردهاند و در صورت مشاهده کاهش فشار بر نرخ درهم، از بازار ارز تا حدی خارج و سرمایه خود را به سایر بازارها خواهند برد.
منبع: دنیای اقتصاد