ثبت بالاترین قیمت دلار در سال 98 / علت افزایش قیمت ارز چیست؟
در بیست و ششمین روز اسفندماه، دلار به بالاترین قیمت سال ۹۸ رسید و از قیمت سکه در کانال ۶ میلیون تومانی نیز حمایت کرد.
به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، روز دوشنبه، قیمت دلار ۱۷۰ تومان افزایش قیمت را به ثبت رساند و به بهای ۱۵ هزار و ۸۰۰ تومان رسید. در مورد علل رشد قیمت دلار در روز گذشته سه دیدگاه تقریبا متناقض وجود داشت. رئیس کل بانک مرکزی باور داشت، نوسان کنونی قیمت دلار از سوی عوامل واقعی و بنیادی حمایت نمیشود و به صراحت، افزایش روزهای اخیر را ناشی از سفتهبازان بازیگران و معاملهگران فردایی از یک سو و استفاده از آربیتراژ قیمتی از سوی دیگر میدانست. بانک مرکزی برای مقابله با یکی از عوامل افزایش، یعنی آربیتراژی که در بازار وجود داشت، به یکباره قیمت دلار در صرافیهای بانکی را ۸۵۰ تومان افزایش داد تا نرخ فروش در این مراکز منتخب فروش ارز به ۱۵هزار و ۶۵۰ تومان برسد. این قیمت تنها ۱۵۰ تومان با بازار آزاد فاصله داشت و کسب سود از فاصله قیمتی بین نرخ صرافیها و بازار آزاد را تقریبا غیرممکن میکرد.
در حالی که عبدالناصر همتی، عوامل غیربنیادی را در رشد قیمت دلار موثر میدانست، تحلیلگران فنی شکسته شدن سطح مقاومتی ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومانی پس از نزدیک به ۲۰ روز را عاملی میدانستند که منجر به افزایش تقاضای فنی در بازار شده است. دلار مدتها در دامنه ۱۵ هزار و ۲۰۰ تا ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومانی نوسان کرده بود، ولی روز یکشنبه با جهش ۱۳۵ تومانی توانست خود را به محدوده ۱۵ هزار و ۶۳۰ تومانی برساند. به گفته فعالان، این افزایش جسارت بازیگران ارزی برای خرید ارز را افزایش داد و موجب شد که در همان بعدازظهر روز یک شنبه در معاملات پشت خطی قیمت دلار بهبالای ۱۵ هزار و ۷۰۰ تومان برسد. رشدی که در شروع معاملات روز دوشنبه نیز نقش داشت و شاخص ارزی در حوالی محدوده ۱۵ هزار و ۷۲۰ تومانی معاملات خود را آغاز کرد.
در این میان معاملهگران سنتی بازار نیز شروع افزایشی نرخ حواله درهم را در افزایش قیمت دلار بازار داخلی اثرگذار عنوان کردند. دیروز نرخ حواله درهم از همان آغاز روز با قدرت از محدوده ۴ هزار و ۴۰۰ تومانی عبور کرد و با این جهش، انتظارات بازیگران بازار داخلی را تحت تاثیر قرار داد.
بر اساس صحبتهای بازیگران ارزی نیز به نظر میرسد که معاملهگران فردایی این روزها در بازار فعالتر شدهاند و بخشی از این موضوع نیز به دلیل آن بوده است که در شرایط نااطمینانی بتوانند با جوسازی قیمتها را در سطوح بالاتری قرار دهند. چنین مسالهای موجب شد که خالیفروشان که بخشی از معاملهگران فردایی هستند و با اهرم انتظاری کاهش قیمتها کسب سود میکنند، در بازار دچار ضرر هنگفتی شوند. آنها که با انتظار قیمتهای پایینتر اقدام به فروش کرده بودند، به دلیل بالا رفتن قیمتها ناچار شدند به بازار بهعنوان متقاضی ورود کنند و از این طریق بر فشار تقاضای بازار بیفزایند.
در واقع تقاضا و سفتهبازی زیاد برخی از معاملهگران فردایی موجب شد که خالیفروشان ارزی نیز بهطور غیرمستقیم دلیلی برای افزایش تقاضا در بازار شوند. در کنار این، در روزهای اخیر قیمت دلار در بازار آزاد همواره بالای محدوده ۱۵هزار و ۳۰۰ تومانی بود، حال آنکه قیمت این ارز بر تابلوی صرافیهای بانکی روی عدد ۱۴ هزار و ۸۰۰ تومانی جا خوش کرده بود. اختلاف زیاد بین این قیمتها موجب میشد که تقاضای کاذبی برای استفاده از این فاصله قیمتی وارد بازار شود.
صرافیهای بانکی برای مقابله با این عامل افزایشی، روز یکشنبه نرخ خود را بیش از ۸۰۰ تومان بالا آوردند. آنها انتظار دارند این اقدام منجر به افت نوسان و کاهش تدریجی قیمت دلار شود. همتی نیز با حمایت از تصمیم صرافیهای بانکی مینویسد:« صرافیهای بانکی که تاکنون در کنار و همراه بانک مرکزی بوده و وظیفه بازارسازی را بر عهده دارند امروز به درستی تصمیم گرفتند بدون تغییر قابلتوجه نرخ خرید ارز برای از بین بردن آربیتراژ نرخ فروشی خود را افزایش داده و به تدریج آن را به نرخ تعادلی برگردانند.»
منبع: دنیای اقتصاد