سرنوشت دلار چه میشود؟
بسیاری از فعالان اقتصادی بر این باورند که پاسخ این پرسش را با بررسی کلی از بازار ارز در سال جاری میتوانیم مشخص کنیم. بررسی کلی از نرخ دلار در سال جاری نشان میدهد که به رغم تحریمهای بینالمللی بازار ارز با یک ثبات نسبی همراه بود. البته در مقاطعی نوسانات جزئی رخ داد، اما پس از زمانی کوتاه ثبات همچنان مهمان این بخش شد.
به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، به گفته این کارشناسان با توجه به شرایط بازار ارز در سال جاری میتوان با برنامهای مشخص نرخ ارز در سال آتی را کنترل کرد. این مسئله در حالی مطرح میشود که برخی دیگر از تحلیلگران معتقدند بازارهای اقتصادی به خصوص بازار ارز در معرض خطر قرار دارند، به نوعی که هرگونه تصمیم یا اتفاقی میتواند روند حرکتی بازار را تغییر دهد و سرمایهگذاران برای ورود به هر بخش از اقتصاد باید تمام جوانب را در نظر گیرند.
قیمت ارز در سالهای اخیر به یکی از اصلیترین تحولات اقتصادی کشور تبدیل شده به طوری که سرمایهگذاران و فعالان در بازارهای اقتصادی قبل از انجام فعالیتی تحولات بازار ارز را در نظر میگیرند. این حساسیت از سال 97 شدت بیشتری گرفت. به عبارتی دیگر در سال 97 به دنبال جو روانی ناشی از تحریم، فشار دشمن و سیاستهای اشتباه دولت، نرخ ارز جهش پیدا کرد و اعداد و ارقام عجیب و غریب زیادی را به ثبت رساند و بازارهای اقتصادی را با شوک بزرگی روبهرو کرد.
این افزایش تا محدوده 19 هزار تومان ادامه داشت و با پیش آمدن چنین شرایطی بسیاری از کارشناسان نوسان شدید در بازار ارز را در سال 98 پیشبینی میکردند. این در حالی بود که برخی دیگر از فعالان اقتصادی معتقد بودند که در سال 98 با پیادهسازی برخی برنامهها میتوان نرخ ارز را در یک محدوده مشخص ثابت نگه داشت. اما بالاخره با تمام نظرات ضد و نقیض شاهد بودیم که بازار ارز در سال جاری شرایط باثباتتری را به نسبت سال 97 پشت سر گذاشت.
حالا روزهای آخر سال 98 را درحالی سپری میکنیم که بازارهای اقتصادی به دلیل اتفاقات اخیر حال و هوای عجیبی دارند و سرنوشتشان برای سال آتی در هالهای از ابهام قرار دارد. به عبارتی دیگر اینکه نسبت به چگونگی وضعیت بازارهای اقتصادی نظری مطرح شود با توجه به شرایط فعلی امکانپذیر نیست. بازار ارز یکی از بازارهایی است که وضعیت آن همیشه مورد بحث و بررسی قرار داشته است و اکنون که بخشهای مختلف اقتصادی به دلیل شیوع ویروس کرونا در بلاتکلیفی به سر میبرند این پرسش به وجود میآید که ارز در سال 99 باید منتظر چه سرنوشتی باشد؟ متاسفانه تلاطمهایی که در طی یکسال گذشته داشتهایم به شدت ویرانگر بوده است، به دلیل همین تلاطمها دیگر پیشبینی بازارهای اقتصادی اقتصادی به خصوص بازار ارز نه تنها در سال ۹۹، بلکه برای یک ماه دیگر امکانپذیر نخواهد بود. اما هنگامی که از تحلیلگران چگونگی وضعیت بازار ارز را پرسوجو میشویم آنها با بررسی شرایط بازار ارز در سال جاری کموبیش از ادامه ثبات در سال آتی به میگویند.
میثم رادپور، کارشناس بازار ارز با بررسی بازار در سال 98 میگوید: ما در سال 98 آرامش نسبی را در بازار ارز داشتیم و دلیل آن هم این است که نرخ ارز در سال 97 جهش عظیمی را تجربه کرد. به عبارتی دیگر برنامههای بانک مرکزی یا دولت به اندازه تخلیه جهش قیمت در سال 97 در آرامش بازار سال جاری موثر نبوده است.
وی در ادامه افزود: ما باید توجه داشته باشیم فشار ارزی که مدتها جمع شده بود در سال 97 تخلیه و سد قیمتی شکسته شد. با بیان این مسئله میتوانیم دریابیم که طی یک سال جریان بازار روان شد و با بازار باثبات بیشتری همراه بود، البته باید اشاره کنم که این ثبات قابل پیشبینی بود. در تمام دورههایی که ما جهشهای ارزی داشتیم پس از آن شاهد ثبات در بازار بودیم. بنابراین فشارهایی که طی سالها انباشته شده بود به یکباره در سال 97 تخلیه شد و اکنون ما به طور طبیعی وارد دوره ثبات شدهایم. به بیانی دیگر میتوانیم بگوییم که سال 98 دوره ثباتی است که بعد از یک جهش ارزی پیش آمد.
این کارشناس بازار ارز در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به وضعیت بازار ارز در سال آینده ادامه داد: ما همیشه این چالش را داریم که آینده چه خواهد شد، واقعیت این است که همیشه یک دوره ثبات بعد از جهش قیمتی وجود دارد، در دورههای قبلی ما دورههای ثبات 7 تا 8 ساله هم داشتیم. ما باید توجه داشته باشیم که در سال 97 یک بحران قیمتی به وجود آمد و نمیدانیم که دوره ثبات پس از آن تا چه زمانی خواهد بود، به همین دلیل نمیتوانیم بگوییم سال 99 سال ثبات هست یا خیر. متاسفانه دوره ثبات در کشور ما کوتاهتر از گذشته شده و دلیل این کوتاه شدن این است که اقتصاد ما به دلیل مسائلی که پیش آمده مستهلک شده است. تحریمها و کاهش درآمدهای ارزی را میتوانیم از جمله مهمترین دلایل بدانیم، به همین دلیل نمیتوانیم بهطور قطعی بگوییم که سال آتی ثبات را خواهیم داشت.
منبع: روزنامه ابتكار