تاثیر کرونا بر بازارهای جهانی / سقوط 8 درصدی قیمت نفت

ویروس کرونا بازارهای جهان را به هم ریخت و البته این تنش‌ها به بازار ایران هم رسید. این ویروس باعث شد که قیمت نفت با سقوط ٨‌درصدی مواجه شود.

به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، فعالان بازار نفت می‌گویند که با شیوع بیماری ناشناخته و گسترش آن در سایر کشورها احتمال می‌دهند که مسافرت‌های جهانی، حمل‌ونقل و مصرف سوخت تحت‌ تأثیر این رویداد قرار بگیرد و نرخ نفت به همین دلیل سقوط کرده است.

از آن سمت ارزش سهام بازارهای شرق آسیا ریزشی شده است و سهامداران که تصور می‌کنند ماجرا بیخ پیدا کند برای فروش سهام خود صف فروش تشکیل داده‌اند. به جز این ارزش دارایی‌های امن مانند طلا و دلار در بازار جهان افزایش پیدا کرده و همین موضوع بازار ایران را هم تحت ‌تأثیر قرار داده است.

کرونا همچنین باعث افت قابل توجه تجارت چین شده است و در این میان بازار معاملات حیوانات در این کشور آسیایی ممنوعیت‌های ویژه‌ای دارد. کارشناسان بازار در بانک «ولز فارگو» زیان اقتصاد جهانی را از این بیماری در مقطع فعلی ۴۰‌میلیارد دلار برآورد کرده و می‌گویند در صورت مهارنشدن بیماری ارقام بسیار از این فرا‌تر خواهد رفت.

سقوط ۸‌درصدی نفت

قیمت نفت که هفته گذشته را تحت ‌تأثیر اتفاقات لیبی با کاهش قیمت آغاز کرده بود، ‌با گسترش ویروس کرونای چینی و کاهش تقاضای ۲۶۰‌هزار بشکه‌ای نفت با افت بیشتری همراه شد و سقوطی ٨‌درصدی را رقم زد. قیمت نفت شدیدترین افت قیمت هفتگی را تجربه کرد و بیش از ٨‌درصد از ارزش خود را در یک هفته گذشته از دست داد. مهم‌ترین دلیل این کاهش نگرانی نسبت به شیوع بیشتر ویروس کرونا در چین است که می‌تواند سفرها را محدود کرده و تقاضای نفت را بیش از این کاهش دهد.

بر این اساس، نفت برنت که هفته را با قیمت ۶۴ دلار و ۸۵ سنت آغاز کرده بود در روز جمعه با افتی ۸.۲‌درصدی به قیمت ۵۹ دلار و ۸۹ سنت رسید. نفت شاخص آمریکا نیز با افتی ۸.۲‌درصدی ‌از ۵۸ دلار و ۵۸ سنت در روز دوشنبه به ۵۴ دلار و ۱۹ سنت سقوط کرد.

افزایش تقاضا برای طلا

به‌ دنبال شیوع ویروس کرونا در چند روز گذشته و افزایش تقاضا برای دارایی‌های امن، شاخص دلار در هفته‌ای که گذشت با رشد ۰٫۲۸‌درصدی مواجه شد و طلا به بالاترین سطح دو هفته گذشته رسید. تا لحظه نوشتن این گزارش ۴١ نفر جان خود را بر اثر این ویروس چینی از دست داده‌ و ۸۰۰ نفر نیز به آن مبتلا شده‌اند. سازمان جهانی بهداشت روز گذشته اعلام کرد که هنوز برای اعلام وضع اضطراری در سطح جهان زود است. به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما یوان چین طی این مدت افت قابل توجهی را در برابر دلار تجربه کرد.

در همین زمینه قیمت جهانی طلا هم در یک هفته گذشته ۰٫۸۹‌درصد رشد کرد. در حالی ‌که پس از کاهش تنش‌ها در خاورمیانه و کم‌شدن نااطمینانی‌های ژئوپلیتیکی، فلز زرد روند نزولی به خود گرفته بود، با شیوع ویروس مرموز چینی، قیمت جهانی طلا در معاملات روز جمعه به بالاترین سطح دو هفته اخیر رسید. اونس طلا که در نخستین روز از معاملات هفتگی (روز دوشنبه) با قیمت ‌هزار و ۵۶۴ دلار معامله می‌شد، رکورد دو هفته گذشته را شکست و به‌هزار و ۵۷۱ دلار رسید.

قیمت طلا باز هم رشد می‌کند

البته کارشناسان جهانی معتقدند که تغییرات بازارهای جهانی به همین‌جا محدود نمی‌شود. به گفته کریستینا هوپر، استراتژیست ارشد سرمایه‌گذاری در شرکت اینوسکو، طلا معمولا در برابر ریسک‌های ژئوپلیتیکی و ریسک‌های غیرقابل کنترل افزایش پیدا می‌کند. در نظرسنجی کیتکونیوز از کارشناسان وال‌استریت، ۱۸ نفر شرکت کردند که ۱۰ نفر معادل ۵۹‌درصد افزایش قیمت و دو نفر معادل ۱۲‌درصد کاهش قیمت طلا را پیش‌بینی کردند و پنج نفر معادل ۱۹‌درصد نظری نداشتند.

در نظرسنجی هفته گذشته اکثریت کارشناسان وال‌استریت و سرمایه‌گذاران به افزایش قیمت طلا رأی داده بودند. بهای معاملات آتی طلا در بازار آمریکا روز جمعه شش دلار و ۵۰ سنت معادل ۰.۴‌درصد افزایش پیدا کرد و در ۱۵۷۱ دلار و ۹۰ سنت بسته شد و برای کل هفته حدود ۰.۴‌درصد افزایش نشان داد

آدریان دی، مدیرعامل شرکت مدیریت دارایی آدریان دی به کیتکونیوز هم گفته است که نسبت به روند افزایشی طلا خوش‌بین است؛ زیرا همه عوامل به نفع افزایش قیمت این فلز زرد است. استیضاح ترامپ، بازارهای پرنوسان سهام و دورنمای نامعلوم سیاست پولی بانک‌های مرکزی همه برای رشد قیمت طلا مثبت هستند. نه‌تنها ابهامات بازار زمینه را برای افزایش قیمت طلا فراهم کرده است بلکه بازار کف قیمت بالاتری پیدا کرده است؛ زیرا انتظار نمی‌رود بانک مرکزی آمریکا در نشست جاری خود، موضع سیاست پولی خود را تغییر دهد.

ریزش در بورس‌های آسیایی

از زمان تشدید گسترش روند شیوع بیماری، بازارهای سهام در منطقه شرق آسیا با ریزش‌های زیادی مواجه شده‌اند و صف‌های فروش طولانی در بین معامله‌گران شکل گرفته است. با توجه به فرارسیدن‌ سال نو در چین و آغاز سفر میلیونی گردشگران به خارج برای گذراندن تعطیلات، نگرانی‌ها را از اینکه روند شیوع بیماری از کنترل خارج شود، به اوج خود رسیده است.

روز گذشته مقامات شهر شیکاگو در آمریکا خبر ثبت نخستین مورد ابتلا به کرونا در این شهر را تأیید کردند. برد لونکار، زیست‌شناس، به یاهو فاینانس گفت: «به نظرم دلیل فروش گسترده سهام به وسیله سهامداران این است که آنها فکر نمی‌کنند اوضاع خیلی زود به حالت عادی بازگردد. با این حال باید به همه اطمینان خاطر دهیم که اوضاع آن‌قدر که مردم فکر می‌کنند خارج از کنترل نیست.»

بسیاری از شرکت‌های بین‌المللی ازجمله مک دونالد، فعالیت خود را در برخی از استان‌های آلوده چین ازجمله ایالت ووهان (ایالتی که نخستین مورد ابتلا به ویروس جدید از آن مخابره شد) تعلیق کرده‌اند. حجم بالای تجارت چین با بقیه کشورها به‌عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده جهان باعث شده است تا همه کشورها به حالت هشدارباش درآیند.

به نظر می‌رسد که پیامدهای افزایش هزینه‌های درمان، تعطیلی کسب‌وکارها، کاهش درآمدهای گردشگری کشورهای پذیرنده توریست‌های چینی، زیان شرکت‌های هواپیمایی و هتلداران و ریزش سهام شرکت‌ها دست کم در کوتاه‌مدت قابل توجه باشد.

طلا و دلار در بازار ایران تحت‌ تأثیر کرونا

در بازار ایران هم دلار تحت‌ تأثیر بازار جهانی قرار گرفت. اسکناس آمریکایی که در روزهای گذشته ثبات قیمت خود را در کانال ١٢‌هزار و ٩٠٠ تومان حفظ کرده بود، در اولین روز هفته با جهش ۴٠٠ تومانی به قیمت ١٣‌هزار و ٣۵٠ تومان رسید و طلا هم تحت ‌تأثیر قیمت دلار و همین‌طور نرخ جهانی این فلز گرانبها رشد داشت. بر این اساس دیروز نرخ هر قطعه سکه تمام طرح جدید با افزایش ۴۰‌هزار تومانی نسبت به روز پنجشنبه به ۴‌میلیون و ۹۲۵‌هزار تومان رسید.

افزایش قیمت اونس جهانی و نیز افزایش نرخ دلار در بازار ارز داخلی موجب شد تا قیمت انواع سکه و طلا تحت این عوامل دچار نوسان شود و نرخ هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با افزایش ۹‌هزار تومانی نسبت به روز پنجشنبه به ۵۰۱‌هزار و ۹۰۰ تومان و هر مثقال طلا به ۲‌میلیون و ۱۷۵‌هزار تومان رسیده است.

منبع: شهروند

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.