بازارها با تصویب نشدن FATF چه میشوند؟
هرچند امروز در برخی رسانهها اعلام شد پرونده FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام بسته شد، اما مجید انصاری گفته است: اینکه امروز مطرح شده که تاریخ رسیدگی به CFT (کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم) در مجمع گذشته و پرونده مختومه و بسته شده است صحت ندارد.
به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، امروز برخی رسانهها نوشتند که دوم بهمن ماه مهلت قانونی یک ساله مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی پیوستن ایران به CFT به پایان رسیده است.
احمد توکلی، یکی از اعضای مجمع با اعلام این خبر که امروز مهلت یک ساله مجمع برای بررسی نهایی CFT بر اساس آیین نامه داخلی مجمع پایان یافته است، در پاسخ به این پرسش که آیا امکان تمدید این مهلت بر اساس ضرورت موضوع وجود دارد؟ به ایسنا گفت: مجمع تشخیص هر موضوعی را بر اساس ضرورت بررسی می کند،اما به نظر می رسد این موضوع ضرورتی ندارد.
علاوه بر این، فارس نیز گزارش داد: پرونده FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام بسته شد.
اما دقایقی پیش ایرنا به نقل از مجید انصاری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نوشت: اینکه امروز مطرح شده که تاریخ رسیدگی به CFT (کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم) در مجمع گذشته و پرونده مختومه و بسته شده است صحت ندارد. مجمع و جمهوری اسلامی ایران منتظر خواهد ماند برای ارائه گزارشی که مسوولین ما میدهند و احیانا تصمیماتی که در آینده مرکز FATF میگیرد متناسب با آن کشور براساس منافع ملی بررسی و تصمیم میگیرد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: بنابراین هنوز راجع به موضوع سی اف تی و پالرمو رای گیری در مجمع نشده است؛ البته تاریخ اگر هم گذشته باشد با مکانیزیمهایی وجود دارد اگر مجمع تصمیم دیگری بگیرد مشکل آییننامه را حل میکند.
اما در صورت تصویب نشدن FATF ممکن است بازارها چه وضعیت جدیدی پیدا کنند؟
در این مورد بیشترین نگرانیها نسبت به بازار ارز وجود دارد. کمیل طیبی، اقتصاددان چندی پیش در گفتگو با سرویس اخبار تاریخ ما در پیشبینی قیمت ارز تا پایان سال، به این سوال پاسخ داده بود که اگر FATF تصویب نشود قیمت دلار چند میشود؟
این اقتصاددان پیشبینی کرد: به نظر میرسد اگر FATF تصویب نشود نرخ ارز در بازه چند ماهه مانده تا پایان سال رشد ۲۰ تا ۳۰ درصدی داشته باشد و به کانال ۱۵، ۱۶ هزار تومان وارد شود.
علاوه بر این، مدتی پیش نیز دنیای اقتصاد در تحلیلی درباره تاثیر نتیجه نشست FATF درباره ایران روی قیمت ارز نوشت: در صورتی که FATF فرصت جدیدی را برای ایران فراهم نکند و کشور در لیست سیاه باقی بماند، بازار میتواند باتحرکات بیشتر سفتهبازان مواجه شود. به گفته فعالان، آنچه تصمیم FATF را برای شماری از فعالان بازار مهم کرده است، این تصور است که خروج یا بودن ایران از لیست سیاه کانالهای مالی کشور را تحتتاثیر قرار میدهد.
جمشید پژویان، اقتصاددان نیز در گفتگویی با ایسنا اظهار کرده بود: معنای ضمنی عدم تصویب FATF این است که به گروههایی که نه از نظر خودمان بلکه از نظر جهان، گروههای تروریستی هستند کمک میکنیم. از سوی دیگر با عدم تصویب FATF ممکن است اروپا هم علیه ایران شود.
وی تصریح کرد: اروپا تعهد داده است تا زمانی که ایران برجام را رعایت کند سعی می کند کمک کند؛ هرچند که تا کنون کار عمدهای نکرده اما حداقل این است که خودشان ما را تحریم نکردند. اما عدم تصویب FATF میتواند اروپا یا بخشی از اروپا را هم به سمتی ببرد که برای ما محدودیتهایی قائل شوند و در نتیجه باز هم فشار روی ایران بیشتر خواهد شد.
با این حال رئیس کل بانک مرکزی در هفته اخیر ضمانت داد که ثبات ارزی در اقتصاد ایران باقی بماند.
عبدالناصر همتی گفته است:«قول میدهم که ثبات نرخ ارز را حتما تضمین کنم و قول میدهم که اقتصاد ایران پیشبینیپذیر شود.»
وی هفته گذشته نیز در حاشیه نشست با روسای اتاقهای مشترک ایران با کشورهای جهان درباره واکنش دلار به تنشهای سیاسی گفته بود: تمام اقدامات بانک مرکزی هدفمند بوده و تنشها دیگر نمیتواند بازار ارز را با نوسان مواجه کند. اگر بانک مرکزی بخواهد به طوری جدی وارد عمل شود بازار دچار نوسان خاصی نخواهد شد.
در عین حال با وجود این اظهارات رئیس کل بانک مرکزی، اگر قیمت دلار از عدم تصویب احتمالی FATF متاثر شود، از نگاه خیلی ممکن است این نوسان به بازار طلا نیز سرایت کند و از سوی دیگر بازار سهام نیز امکان دارد از این اتفاقات متاثر شود و نگرانیهایی به سهامداران انتقال یابد.