نحوه ثبت نام در بورس / چگونه کد بورسی بگیریم؟ / سامانه سجام چیست؟

بازدهی ۳۱ درصدی بورس در فروردین ماه باعث شده تا استقبال مردم از بازار سهام بیش از گذشته شده و تقاضا برای دریافت کد بورسی افزایش پیدا کند.

به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، عملکرد فوق‌العاده بورس در یکسال اخیر و رشد خیره‌کننده شاخص از ابتدای سال ۹۹ تاکنون از یکسو و رکود بازارهای موازی از سوی دیگر باعث سرازیر شدن سیل نقدینگی به این بازار جذاب شده است. بازاری که در سال گذشته بازدهی ۱۸۰ درصدی داشته و در فروردین ماه نیز ۳۱ درصد رشد داشته است. موضوعی که باعث شده تعداد متقاضیان عرضه اولیه در بورس به بیش از دو میلیون نفر برسد. این رقم نسبت به عرضه اولیه کویر که در مهرماه سال ۹۸ انجام شد بیش از ۲ برابر شده است. استقبال فراوان از عرضه اولیه‌ها و حمایت دولت و مقامات بازار سرمایه از این بازار و ارائه عرضه‌اولیه‌های جدید همگی باعث شده تا جذابیت بورس همچنان برای مدتی بیشتر از سایر بازارهای موازی باشد.

کد بورسی چیست؟

اما موضوعی که وجود دارد نحوه ورود به این بازار جذاب است. بر اساس قانون بورس، برای حضور در بازار و انجام معامله هر فرد نیازمند یک کد بورسی است. کدی که همانند کد ملی یکتا بوده و مختص یک نفر است. این کد از سه حرف فارسی و ۵ رقم تشکیل شده است و توسط کارگزاری صادر می‌شود.

متقاضیان ورود به بورس بعد از دریافت کد بورسی ( که کد سهامداری نیز تامیده می‌شود) می‌توانند از طریق نرم‌افزار معاملات آنلاین نیز به خرید و فروش سهام مختلف بپردازند.
برای دریافت کد بورسی باید به صورت حضوری یا غیرحضوری (آنلاین) به کارگزاری مراجعه کرد و در آنجا درخواست داد. اصل و تصویر شناسنامه و کارت ملی، داشتن شماره حساب بانکی و شماره شبا به نام فرد متقاضی، تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقیقی، ارائه آخرین مدرک تحصیلی و تکمیل فرم درخواست کد معاملاتی آنلاین، مدارکی است که برای دریافت کد بورسی، باید انجام شود.

به طور معمول صدور کد بورسی پس از ارائه مدارک لازم به صورت حضوری در کارگزاری‌ها زمان کمتری نسبت به حالت اینترنتی خواهد برد اما در شرایط فعلی که به دلیل شیوع کرونا بهتر است در خانه بمانیم و کمتر در مکان‌های شلوغ حاضر شویم، روش اینترنتی می‌تواند بهینه‌تر باشد. کافی است به وبسایت کارگزاری‌ها مراجعه کرده و پس از تکمیل مشخصات و بارگزاری مدارک، برای احراز هویت به دفاتر منتخب پیشخوان دولت یا شعب کارگزاری مراجعه کنید.

اگر چه درخواست کدبورسی هیچ هزینه‌ای ندارد اما اگر مراحل احراز هویت شما از طریق دفاتر پیشخوان صورت گیرد، متقاضی باید هزینه‌ای را برای این خدمت پرداخت کند. اما برای اینکه فردی بخواهد در بورس معامله کند، درخواست کد بورسی تنها کافی نیست و باید هر فرد در سامانه سجام بورس خود را ثبت نام کند.

سامانه سجام چیست؟

سامانه سجام در واقع مخفف «سامانه جامع ثبت اطلاعات مشتریان» است که زیر نظر سازمان بورس و با هدف ایجاد یک سامانه فراگیر و ارائه خدمات بهرت و سریع‌تر به سرمایه‌گذاران ایجاد شده است.

از شهریور ۱۳۹۷ تمام سرمایه‌گذاران ملزم به ثبت مشخصات خود در این سامانه هستند. در واقع هر فرد برای ورود به بازار سهام نیز پیش از گرفتن کد بورسی باید مشخصات خود را در این سامانه ثبت کرده و پس از گرفتن کد رهگیری و احراز هویت به کارگزاری مراجعه کند. البته به منظور تسهیل فرایند ورود به بازار سهام، بسیاری از کارگزاری‌ها ثبت نام در سامانه سجام را انجام داده و تنها متقاضی باید برای احراز هویت به دفاتر پیشخوان مراجعه کند. معمولا پس از یک ماه از تاریخ تکمیل اطلاعات در سامانه، پیامکی به شما ارسال خواهد شد تا با مراجعه به یکی از شعب منتخب دفاتر الکترونیک دولت یا کارگزاری‌ها، مراحل نهایی را انجام دهید تا ثبت اطلاعات شما در سامانه سجام نهایی شود.

از مزایایی که برای سامانه سجام برشمرده‌اند می‌توان دریافت راحت سود مجامع، ثبت نام آسان در کارگزاری‌ها و صندوق‌های سرمایه‌گذاری، امکان ویرایش سریع اطلاعات و مشخصات شخصی و دسترسی به تمام سرویس‌های بازار سرمایه مانند تغییر کارگزار ناظر اشاره کرد.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.