جهانگیری:در روزهای پایانی جنگ یک طرفه اقتصادی هستیم
به گزارش خبرگزاری تاریخ ما، اسحاق جهانگیری عصر چهارشنبه در سیزدهمین جشنواره کارآفرینان برتر ملی که در سالن همایش تلاش برگزار شد، اظهار کرد: امیدوار هستم که همه دوستان در مسئولیت و رسالتی که در تولید و ایجاد اشتغال و توسعه کشور دارند بتوانند کارهای بزرگ و مهم و مفیدی انجام دهد.
وی ادامه داد: از طرفی این روزها متعلق به روزهای ابلاغی سیاستهای اقتصاد مقاومتی است و از طرف دیگر به نظر میرسد ما در ایام پایانی جنگ اقتصادی که علیه کشورمان به راه انداخته بودند، هستیم.
وی خاطرنشان کرد: قاعدتا خوب بود که یک ارزیابی واقع بینانهای، نه دور از انصاف و نه اغراق آمیز از عملکرد سیاستهای اقتصاد مقاومتی خصوصاً در این سه سال اخیر انجام میگرفت. من به عنوان کسی که مسوولیت بیشتری در اقتصاد مقاومتی دارم و رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی کشور هستم شاید بهتر از دیگران بتوانم در این ارتباط اظهار نظر و صحبت کنم.
جهانگیری همچنین ادامه داد: کشور در ۲ دوره در تحریم قرار گرفت؛ یکی در سال ۸۹ که تحریمهای شورای امنیت شروع شد. تحریمهای بسیار سختی بود و کشور را در یک محدودیتهای جدی قرار دادند. هم بخش نفت، هم بانک و هم حمل و نقل تحریم شد. آن زمان با اینکه گفته میشد تحریمها، تحریم های شورای امنیت است و همه کشورهای پنج به علاوه یک و اعضای شورای امنیت در تصویب تحریمها نقش داشتند. البته تحریمهای اتحادیه اروپا و تحریمهای یکجانبه آمریکا هم بود اما هم میزان تحریمها مشخص بود یعنی ما از ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت صادر میکردیم از زمانی که شروع کردند تحریم گفته شد که هر ۶ ماهی یک میزانی از فروش نفت ایران کم میشد.
وی سپس گفت: شهریور ۹۲ فروش نفت به یک میلیون بشکه رسید. یعنی ما در سال ۹۲ اجازه داشتیم یک میلیون بشکه نفت صادر کنیم. کشورها هم مشخص شده بود مثلاً معلوم بود که ما به چه میزان باید به چین، هند، ترکیه، کره جنوبی و ژاپن صادر کنیم. برای هر کدام هم یک سقف مشخصی گذاشته بودند بنابراین میزان صادرات ما مشخص بود. امکان جابجایی پول را محدود کرده بودند، ولی با یک میلیون بشکه صادرات در آن دوره، درآمد خوبی نصیب کشور میشد. اوایل تحریم که سال ۹۰ بود حدود ۲ میلیون و خورده ای نفت صادر میشد ما در آن سال ۱۱۹ میلیارد دلار درآمد نفت داشتیم.
جهانگیری در ادامه خاطرنشان کرد: البته در دوره تحریم نیز این فعالیتها وجود داشت اما از طریق دور زدن تحریمها و به نام شرکتها و کشورهای دیگر بود، اما پس از رفع تحریمها به صورت رسمی و به نام ایران فعالیتها انجام میشد.
معاون اول رییس جمهور گفت: در سالهای ۹۵ و ۹۶ به دور از تحریمها بودیم اما از فروردین سال ۹۷ با تحریمهای یکجانبه آمریکا توسط شخص ترامپ روبرو شدیم و جهتگیری آمریکا این بود که فروش نفت ایران را به صفر برساند و اجازه همکاریهای حمل و نقل، کشتیرانی و بانکی با ایران را به هیچ کشوری ندهد. آمریکا در اجرای این تحریمها به شدت مصمم بود و رسما اعلام کرده بود که جنگ اقتصادی را برای فروپاشی اقتصاد و نظام ایران به راه انداخته است. اگرچه آمریکاییها موفق نشدند فروش نفت را به صفر برسانند اما تا زمانی که آمریکا به تعهدات خود بازنگشته و تحریمها لغو نشود نمیتوانم بازگو کنم که میزان موفقیت آنها در کاهش درآمدهای نفتی ما چه میزان بوده است.
وی ادامه داد: امروز ترامپ و تیم او رفتهاند اما ملت و نظام ایران سرفراز هستند و اقتصاد کشور نیز سرپا ایستاده است. این دستاوردها در نتیجه اجرای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی بوده است. البته قبول داریم که مردم در این سالها مقاومت کردند و آسیبهای زیادی دیدند چرا که جنگ بوده است و در جنگ زخمی شدند و درد رنج وجود دارد.
وی گفت: سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی از بهمن ماه سال ۹۲ در اختیار دولت قرار گرفت. دولت ابتدا برای اجرای این سیاستها ستاد مدیریت اقتصاد مقاومتی ایجاد کرد اما رهبر معظم انقلاب تأکید کردند که این ستاد باید ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی باشد.
وی افزود: مهمترین جهت گیری ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، شناسایی گلوگاههایی بود که در اثر تکانههای خارجی میتوانست به اقتصاد کشور آسیب وارد کند که یکی از این موارد، امنیت غذایی بود و تلاش کردیم تا حد امکان امنیت غذایی به ظرفیتهای داخل متکی باشد.
معاون اول رییس جمهوری گفت: میزان واردات گندم در سال ۹۲ ، 6 میلیون تن بود و شاید کسی باور نمیکرد که در سال ۹۴ بتوانیم به خودکفایی گندم برسیم. یکی از محصولات وارداتی که میتوانست آسیب زیادی به کشور وارد کند واردات بنزین بود چرا که آمریکا میتوانست نبض واردات بنزین را در دست بگیرد و مانع از واردات بنزین به کشور شود.
جهانگیری سپس گفت: آمریکا در این سالها از هیچ اقدامی علیه ایران فروگذار نکرد و برای اینکه مانع از فعالیتهای ما شود به پستترین کارها دست زد. دولت آمریکا با کاپیتان نفتکش ما تماس میگرفت و در مقابل وعده رشوه کلان از او میخواست که نفتکش را به محل مورد نظر آمریکا هدایت کند و کاپیتان آن نفتکش انسان شریفی بود که این وعده آمریکا را نپذیرفت اما با این حال آمریکاییها همان نفتکش را در جبل الطارق به بهانههای واهی توقیف کردند. آمریکا وقتی به نفتکش ما هشدار میداد و او قبول نمیکرد، نیروهای خود را به داخل نفتکش فرستادند تا موتور نفتکش را منفجر کنند. آمریکا در این دوره کارهای عجیب و غریبی را با همراهی و همدستی اسراییل و سعودیها علیه ملت ایران انجام داد اما با وجود همه توطئهها و تحریمها ارز مورد نیاز کشور تأمین شد و بر اساس اولویتبندی که سال ۹۷ صورت گرفت تمرکز اصلی دولت بر این معطوف شد که کالاهای مورد نیاز مردم تأمین شود و اولویت بعدی ادامه حیات تولید و فعالیت کارخانهها و اشتغال کارگران بود.
معاون اول رئیس جمهور افزود: در این دوره عدهای تحت عنوان کارآفرینان و فعالان اقتصادی ایستادند و به کشور خدمت کردند، البته گاهی حرفهای نامربوط شنیدند و عدهای به این عزیزان انگ زدند اما با این حال اجازه ندادند که جریان واردات و صادرات کشور متوقف شود و با پذیرفتن ریسکهای بزرگ توانستند صادرات کنند و در مقابل کالا به کشور وارد کنند. وقتی عملکرد دوره تحریمها با دوران وفور درآمدهای نفتی مقایسه شود میتوان درباره عملکرد مدیریتی کشور اظهار نظر کرد.
معاون اول رییس جمهور همچنین گفت: فقط در میدان مشترک گازی پارس جنوبی در پایان دولت آقای خاتمی میزان برداشت ایران با قطر به یک اندازه بود در حالی که جمعیت کشور قطر به اندازه یکی از استانهای کشور ما بود و ما ۸۰ میلیون نفر جمعیت داشتیم. روزی که در سال ۹۲ دولت تدبیر و امید روی کار آمد، قطریها ۵۶۰ میلیون متر مکعب در روز برداشت میکردند و میزان برداشت روزانه ما ۲۸۰ میلیون متر مکعب بود. امروز میزان برداشت ما به ۶۰۰ میلیون متر مکعب رسیده و قطریها همان ۵۶۰ میلیون متر مکعب را برداشت میکنند. حالا باید براساس این شاخصها مقایسه کرد که کدام مدیران کارآمد و کدام مدیران ناکارآمد بودند.
وی خاطرنشان کرد: در میدان مشترک نفتی غرب کارون هم وضع به همین منوال بود. منابع و داراییهای ملت ایران را در بخشهای کلیدی نظیر میادین مشترک نفتی و گازی میبردند و حالا کسانی که فریاد فساد فساد سر میدهند اگر محاسبه کنند که منابع کشور در این دوران به چه میزان هدر رفته است مشخص می شود که چه میزان از منابع ملت غارت شده است.
معاون اول رییس جمهور گفت: کشور از استعداد، توانمندی و ظرفیتهای فراوانی برخوردار است. اگر بتوانیم قید و بندها را از دست کارآفرینان و جوانان کشور باز کنیم قادر خواهیم بود به توسعه یافتهترین کشور منطقه تبدیل شویم.
وی با تشکر از عملکرد مدیران کشور گفت: البته هر مدیری به نقد و ارزیابی عملکرد نیاز دارد که یکی از بهترین ابزارها برای نقد همین کاریکاتورهایی است که امروز در این مراسم به نمایش گذاشته شد که با زبان طنز میتواند عملکردها را مورد نقد قرار دهد.
جهانگیری ضمن تقدیر از محسن خلیلی عراقی از پیشکسوتان صنعت ایران، گفت: او حق بزرگی به گردن صنعت کشور دارد و یکی از ویژگیهای او این است که از سالهای گذشته انجمن و تشکل تشکیل داد چرا که نهادسازی یکی از شاخصههای توسعه یافتگی است. واحدهای صنعتی آقای خلیلی عراقی که اشتغالزایی زیادی برای جوانان کشور ایجاد کرده است همواره به روز شدهاند و توانستهاند طی سالیان دراز ادامه حیات دهند.
معاون اول رییس جمهور افزود: برخی تصور میکنند وقتی کارخانهای راه اندازی میشود هیچ وقت نباید بمیرد اما هر کارخانهای اگر نتواند خود را با شرایط روز و فناوریهای نوین تطبیق دهد از صحنه خارج میشود. این ویژگیها در کارخانههای آقای خلیلی عراقی وجود داشته است و ویژگی دیگر او توسعه یافتگی است که به خوبی میداند در کشور برای اینکه بتواند حرف خود را به کرسی بنشاند باید نهاد ایجاد کند. یک صنعتگر به تنهایی نمیتواند حرف خود را به حکومت بزند اما وقتی نهاد و تشکل داشته باشد میتواند سیاستها را نقد و زمینه اصلاح را فراهم کند.
پایان خبر / تاریخ ما