عراق چگونه می‌تواند از سفر پاپ به عنوان یک فرصت استفاده کند؟

سید رضا قزوینی غرابی، در گفت وگو با خبرگزاری تاریخ ما در پاسخ به این سوال که اهمیت سفر پاپ به عراق به عنوان یکی از کشورهای خاورمیانه در چیست و چرا عراق به عنوان مقصد سفر پاپ به این منطقه انتخاب شده است؟ گفت: عراق در طول تاریخ یکی از مراکز عمده مسیحیت در منطقه بوده است. وجود دیرها و صومعه های متعدد در مناطق قابل توجهی از عراق حتی در جنوب شیعی به ویژه اطراف نجف و منطقه تاریخی حیره گواهی بر این مسئله هست. افزون براینکه شهر” اور” به عنوان زادگاه حضرت ابراهیم علیه السلام که مورد تقدیس همه ادیان وحیانی است بر اهمیت تاریخی این کشور افزوده است. این نخستین سفر یک پاپ به چنین سرزمینی است.

سفر مهم ترین رهبر کاتولیک جهان به عراق، پیامی از وجود آرامش در این کشور مخابره خواهد کرد

این فعال رسانه ادامه داد: افزون بر اینها عراق یکی از مهمترین کانون‌های فکری و سیاسی جهان اسلام از سده های گذشته تاکنون بوده است. در سال های گذشته به دلیل ظهور گروه های تروریستی و افراط گرا در عراق، اقلیت های غیرمسلمان از جمله مسیحیان رنج‌های بی شماری را متحمل شدند که آنان را مجبور به مهاجرت از زادگاهشان کرد. این سفر می‌تواند فرصتی برای نشان دادن همدردی جهان مسیحیت با آلام عراق و پشتیبانی از مسیحیان این کشور باشد. علاوه بر اینها سفر مهم ترین رهبر کاتولیک جهان به عراق، پیامی از وجود آرامش در این کشور مخابره خواهد کرد.

دولت عراق توجه ویژه‌ای به سفر پاپ به این کشور دارد

 قزوینی تصریح کرد: دولت عراق هم توجه ویژه‌ای به این سفر دارد چرا که این کشور پرتنش را بار دیگر نه با جنگ و تروریسم بلکه با پیامی متفاوت در مرکز توجهات بین المللی قرار می دهد.

 دیدار پاپ با آیت‌الله سیستانی می‌تواند پیام همگرایی میان ادیان در مبارزه با خشونت، افراط‌گرایی و تروریسم را مخابره کند

این کارشناس ارشد مسائل عراق در پاسخ به این سوال که طبق آن چه که اعلام شده، قرار است پاپ در این سفر با آیت الله سیستانی دیدار کند این دیدار می تواند چه پیام های داشته باشد؟ گفت: این دیدار از حیث رسانه ای و تبلیغاتی اهمیت قابل توجهی دارد. دو تن از عالی‌ترین مراجع دینی جهان اسلام و مسیحیت با یکدیگر دیدار و گفتگو خواهند داشت. این می‌تواند پیام همگرایی میان ادیان در مبارزه با خشونت، افراط گرایی و تروریسم و امکان برگزاری گفتگوهای بین ادیانی در عالی‌ترین سطوح را مخابره کند. کما اینکه نمی توان این موضوع را نادیده گرفت که تصمیم گیران این دیدار بی تمایل نیستند که نجف را به عنوان الگوی اسلام میانه رو و مدنی در مقابل مدل اسلام سیاسی معرفی کنند.

این روزنامه نگار در ادامه در پاسخ به این سووال که رایزنی شخصیت هایی چون پاپ و آیت الله سیستانی با یکدیگر چه تاثیری می تواند در ایجاد صلح در منطقه، مبارزه با تروریسم و نزدیکی ادیان بگذارد؟ اظهار کرد: همان طور که گفتم اهمیت تاریخی این سفر بر کسی پوشیده نیست و پیام های مثبتی را به پیروان این ادیان می رساند. اما شخصا اعتقاد دارم که این دیدار بیش از آنکه به دنبال سیاست گذاری و تصمیم سازی در حوزه های که فرمودید باشد دیداری نمادین خواهد بود. پیچیدگی پرونده های امنیتی و سیاسی منطقه ای و بین المللی، موضوع صلح و ثبات و تروریسم آنچنان در مراکز تصمیم گیر دیگر گره خورده‌اند که به نظر می رسد چندان نمی توان به اثرگذاری چنین دیدارهایی در حوزه‌های کلان مورد اشاره خوشبین بود.

عراق می تواند از این سفر به عنوان فرصتی برای شکل گیری یک تلاش بین المللی در سطح بازیگران غیردولتی برای کاهش دخالت‌های خارجی در این کشور استفاده کند

قزوینی در پاسخ به این پرسش که عراق چگونه می تواند از این سفر به عنوان یک فرصت استفاده کند؟گفت: عراق می‌تواند از این سفر به عنوان فرصتی برای شکل گیری یک تلاش بین المللی در سطح بازیگران غیردولتی(افراد مؤثر و نهادها) برای کاهش دخالت های خارجی در این کشور استفاده کند. این مسئله در حال حاضر در سطح دولت ها محقق نخواهد شد.

وی در همین راستا افزود: دولت عراق علاوه بر مشکلات فعلی داخلی ناشی از بحرانی شدن شرایط کرونا در این کشور و اوضاع اقتصادی، با انتخابات مهمی مواجه است و بهره برداری عام المنفعه آن از این سفر  دور از انتظار است. تقلیل دادن سطح اثرگذاری اقدامات به دولت ها مانع از توجه به دیگر بازیگرانی می شود که می توانند کنش گری فعالی در عرصه های مطلوب داشته باشند. در چنین شرایطی است که نقش مراکز دینی عالی و رهبران ارشد مذهبی، در صورت وجود یک اراده واقعی و جدی، قابل توجه است.

پایان خبر / تاریخ ما

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.