بهشتیپور: بایدن متفاوت از ترامپ و حتی اوباما رفتار میکند
حسن بهشتیپور در گفتوگو با خبرگزاری تاریخ ما با اشاره به سخنرانی رییس جمهوری جدید آمریکا در مراسم تحلیف و تمرکزش بر مسایل داخلی و بیماری کرونا اظهار کرد: طبیعی است که جو بایدن در اولین سخنرانی خود مسایل داخلی و مساله کرونا را مورد توجه قرار داد. ۴۰۰ هزار کشته تا الان آمریکا در اثر بیماری کرونا داشته است که به گفته خودشان بیش از کشته های جنگ دوم جهانی است و موضوع مهمی برای مردم این کشور است، برای مردم آمریکا همیشه، سیاست خارجی اولویت دوم و سوم و چهارم بوده است. برای آن ها اولویت مسایل داخلی و اقتصادی است و به نظرم بایدن تلاش کرد آنچه مهم است را مورد توجه قرار دهد.
وی با اشاره به دستوراتی که طی چند روز گذشته بایدن صادر کرده است گفت: دستورات در موضوع مربوط به آب و هوا و پیمان پاریس چون مسجل بود برای بایدن که متحدان اروپایی با او در این مساله همگام هستند، بازگشت آمریکا را به این پیمان امضا کرد یا مساله منع صدور ویزا برای کشورهای عمدتا مسلمان که ایران هم شاملش بود، برای بایدن از قبل روشن و مسجل بود که طبق استانداردهای حقوق بشری این مساله باید انجام شود و جلوگیری از آن خلاف حقوق بشر بود؛ اکثریت قاطع تحلیل گران در زمانی که ترامپ این ممنوعیت را برای اتباع این چند کشور ایجاد کرد، مقاله نوشتند و مخالفت جهانی با آن را شاهد بودیم و حتی سازمان حقوق بشر جهانی در این باره موضع گرفت از این رو بازگرداندن این مسایل اساسا چندان به مشورت و تصمیم خاصی برای بایدن نیاز نداشت اما در موضوعاتی از جمله برجام که مشاور امنیت ملی اش را فرستاده تا با متحدان و کشورهای اروپایی مشورت کند به نظر این مساله و چگونگی تصمیم برای آن زمان بر خواهد بود.
این کارشناس مسایل بینالملل با اشاره به آنچه در اخبار در مورد تجدیدنظر در اجرای تحریم هایی که در شرایط کرونایی به ایران لطمه می زند و عمدتا بخش های دارویی را شامل می شود گفت: به نظر می رسد درباره برجام نیاز به فرصت بیشتر برای رایزنی دارند تا موضع واحدی را داشته باشند اما انتظار می رفت صراحتا اعلام کند که سیاست نابخردانه تحریم و فشار حداکثری را کنار می گذارد یا نه اما این کار را نکرده است و باید منتظر بود تا اقدام عملی آنها را ببینیم.
بهشتی پور درباره برخی موضع گیری ها از سوی مقامات دولت جدید آمریکا و مقامات اروپایی مبنی بر این که اول ایران به تعهداتش بازگردد اظهار کرد: این موضع منطقی نیست و به جایی نمی رسد، چون شروع کننده خروج از برجام و اجرا نشدن تعهدات آمریکا و اروپا بودند و نباید توقع داشته باشند که ایران کاری را قبل از آنها انجام دهد. وقتی آمریکا در اریبهشت ۹۷ دستور صادر کرد و کلیه تحریم ها را بازگرداند، ایران یک سال صبر کرد بلکه اروپایی ها بتوانند طبق بیانیه خودشان تعهدات اجرا شود و ایران یک سال بعد طی ۵ مرحله به کاهش تعهدات خود اقدام کرد، اما اروپایی ها هیچ کاری نکردند با لین بهانه که آمریکا اجازه کار نمی دهد.
وی ادامه داد: آمریکا که تمایل به بازگشت به برجام نشان داده است پس باید در این رابطه اقدام عملی انجام دهد و اروپایی ها دیگر بهانه را کنار بگذارند و تعهداتشان را اجرا کنند. ضمن این که بدتر از آنچه تا کنون از سوی ترامپ علیه ایران انجام شده مگر چه می خواهد بشود؟ ترامپ علیه ایران و اقتصادش هر آنچه که توانست انجام داد، برای ایران دیگر چیزی به اسم تهدید برای فشار معنایی ندارد. از این رو معتقدم اول آمریکا به شرایط اردیبهشت ۱۳۹۷ بازگردد، بعد انتظار عملی از سوی ایران داشته باشد.
بهشتی پور گفت: دستور بازگشت به برجام و تعهداتی که در آن ذکر شده کاری ساده است، شاید اجرای تصمیمات و تعهدات زمان بر باشد اما صدور حکم بازگشت به برجام که دیگر نیاز به زمان و کاری ندارد اگر جدی هستند در تصمیم شان به راحتی می توانند در این مسیر قرار بگیرند.
این کارشناس مسایل بین الملل در ارزیابی از اقدامات اخیر و چشم انداز آینده دولت بایدن اظهار کرد: بعد از ۱۰۰ روز شاید بتوان درباره عملکرد بایدن تحلیلی ارایه کرد اما در مدت کوتاه خیلی زود است که بخواهیم چیزی بگوییم. باید دید آنها در عمل چه می کنند، آیا متناسب با مواضع و سخنرانی ها و ادعاهایشان کار انجام می دهند یا خیر.
وی ادامه داد: اینکه برخی می گویند بایدن با ترامپ فرقی ندارد صحبت درستی نیست. البته که همه آنها منافع آمریکا را دنبال می کنند اما روش های آنها برای رسیدن به اهدافشان متفاوت است و در رابطه با بایدن حتما او متفاوت از ترامپ و حتی اوباما رفتار می کند.
بهشتی پور درباره برخورد بایدن در بحث برجام اظهار کرد: در این رابطه نباید فقط منتظر تغییر رفتار و عمل متقابل از سوی بایدن و آمریکا باشیم بلکه در این رابطه عملکرد اروپا، ایران، روسیه و چین هم مهم است و باید دید همه طرف ها چه بازی و رویکردی را دنبال می کنند. تاکنون بایدن در حرف خوب بوده است اما برای ایران صرف حرف زدن کافی نیست، ما منتظر عملکرد و نتیجه بخش بودن اقدامات هستیم.
پایان خبر / تاریخ ما