رحیمی جهانآبادی: از دولت فعلی برای مدیریت تنش بین خودمان و غرب حمایت کنیم
جلیل رحیمی جهان آبادی در گفتوگو با خبرگزاری تاریخ ما، در تحلیلی از آینده برجام با روی کار آمدن دولت جدید آمریکا اظهار کرد: معمولا دولت آمریکا در منافع کلان و اساسی خود در سیاست خارجی تصمیمگیریهای کُند و پیچیدهای دارد چون در آمریکا بین ارکان مختلف تقسیم قدرتی است.
وی ادامه داد: جدا از تقسیم قدرت در ارکان سیاسی آمریکا، مسالهی متحدان آمریکا یعنی اروپاییها و اسرائیلیها در منطقه و برخی کشورهای عربی و حتی برخی از رقبایشان مثل چین و روسیه وجود دارد که به آنها به دلیل عضویت در شورای امنیت نیاز داشته تا بتوانند اقدامی انجام بدهند، لذا فکر میکنم طرف غربی به چند نکته باید توجه کند اول اینکه چارچوب منطقی و عقلانی برای گفتوگو با ایران بر سر مسائل هستهای غیر از برجام وجود ندارد و اگر بخواهند به یک توافق جدید برسند به این راحتی میسر نیست و ممکن است هیچ وقت توافقی شکل نگیرد، پس بهتر است در همین چارچوب برجام را احیاء کرده و به آن برگردند و در چارچوب آن به تعهدات در قالب برجام عمل کرده و گفتوگوها و روابط را ادامه دهند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: آمریکاییها تجربه تلخ دوران ترامپ را دارند که نتوانست اجماع جهانی ایجاد کرده و ایران را پای میز مذاکره بیاورند. ترامپ نتوانست به ایران حمله نظامی کرده و تحریمها هم ایران را به زانو در نیاورد پس راه دیگری جز گفتوگو با ایران وجود ندارد اما همین موضوع هم به اجماع جهانی نیاز داشته برای اینکه بتوانند گفتوگوها را شکل دهند. فکر میکنم آمریکا با اروپا رایزنی کرده و با اسرائیل در منطقه و برخی از رقبا رایزنی کند و بعد به سراغ ایران برای گفتوگو میآیند.
رحیمی جهان آبادی ادامه داد: بخش دیگر ماجرا طرف ایران است، آخر عمر دولتی است که برجام را شکل داده و حدس و گمانها به این سمت میرود که ممکن است دولت آینده همسو با دولت فعلی نباشد و دیدگاههای متفاوتی در حیطه گفتوگو با آمریکا داشته باشد. آمریکا از این منظر نگرانی دارد که اگر فرصت از دست دهد مشخص نیست وارد چه فرآیند و چه فضایی میشود، از طرفی اعتماد هم ندارد که اگر بخواهد با این دولت گفتوگویی انجام دهد آن گفتوگو در دولت آینده اعتبار داشته باشد و بتواند آن را اجرایی کند، پس این شرایط اوضاع را پیچیده کرده است.
وی دربارهی رویکرد ایران اظهار کرد: ما در ایران میتوانیم کمک کنیم که این فرآیند به سمت و سوی مشخصی رود اول از همه نیاز به اجماع داریم تا از دولت فعلی حمایت شود دولت فعلی چارچوب برجام را شکل داد میتوانیم حمایت کنیم برای اینکه نقش و چالش بین خودمان و غرب را مدیریت کرده و نگذاریم اسرائیلیها و برخی کشورهای رقیب مثل عربستان سعودی آن را به سمت چالش بیشتر و تیرهتر شدن روابط پیش ببرند. اگر درک درستی از منافع و امنیت ملی وجود داشته باشد همه جناحها باید به دولت کمک کنیم و از فضای ۵ – ۶ ماه آینده استفاده شود.
رحیمی جهانآبادی ادامه داد: از طرف دیگر میتوان این پیام را به جهان مخابره کنیم که تعهدی که دولت در این چند ماه میدهد تعهد ملی است و آن ادامه پیدا خواهد کرد. از این نظر خیال طرف مقابل راحت شده و میتواند برپایه برجام و تعهدات آن فضای مثبتی شکل دهد. متاسفانه در داخل کشور چنین فضایی وجود ندارد پیامهایی در فضای سیاسی ما مخابره میشود که دولت فعلی رو به رفتن است و هر تعهدی بدهد فایدهای ندارد و ممکن است ما گفتوگو را قبول نداشته باشیم.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: از طرفی اسرائیل و عربستان سعودی به شدت به دنبال متشنج کردن فضای منطقه هستند میخواهند به بایدن بگویند گفتوگو و تعهد و قرارداد بستن با ایران فایدهای ندارد و آمریکا به سمت چالش و تحریم بیشتر و حمله نظامی برود.
وی در پایان تصریح کرد: این کلیات شرایط فعلی است. اینکه چه اتفاقی میافتد به شیوهی رفتار ما در ایران بستگی دارد و اینکه اجماع ملی روی موضوعات کلان انجام شود. همچنین بستگی به این دارد که غربیها به چه تحلیل و جمعبندی و رایزنیهایی دست پیدا کنند.
پایان خبر / رکن آنلاین