هر آنچه از یک خانواده معلم می خواهید بدانید…

دلایل بسیار زیاد و متنوعی درتعلیم و تربیت انسان ها نقش دارند اما یکی از مهم ترین آن ها معلم است. پس از ورود کودک به مدرسه نقش ممهمم و حیاتی معلم مشخص می شود. معلم با صبر دانش آموزان مختلف با تفکرات و فرهنگ های گوناگون را در کنار یکدیگر جمع و پیوند محکمی برقرار می کند. معلم در کنار درس مدرسه، درس زندگی می دهد. دانش آموزان که گویی فرزندانشان هستند را با پستی و بلندی زندگی آشنا می کنند و به آن ها درموقعیت های مختلف قدرت و دانش تصمیم گیری می دهند و بدین ترتیب تلاش می کنند از دانش آموزان طی سال ها تحصیل انسان های کاملی بسازند.

۱۲ اردیبهشت به مناسبت سالروز شهادت شهید مطهری روز معلم نام دارد، بی شک جامعه ای که همواره حرمت معلم را پاس می دارد، رشد و تعالی آن شتاب بیشتر می یابد و سلامت علمی و معنوی آن تضمین می شود.

ضمن تبریک این روز به معلمان دلسوز و زحمتکش در ادامه گفت و گوی خبرگزاری تاریخ ما با خانواده فرهنگی را می خوانید:

۱/ چندسال است که معلم هستید و معلم چه درس یا پایه ای هستید یا بوده اید؟

بهنام اکبری: معلم پایه های دوم، سوم، چهارم بودم  و پس از ۲۷ سال تدریس به همراه همسرم تصمیم به بازنشستگی پیش از موعد گرفتیم.

وی افزود: در مقطع راهنمایی در هفته مشاغل افرادی از شغل های مختلف به مدرسه ما آمدند و به معرفی مشاغل پرداختند. رشته تربیت معلم با توجه اینکه به آن علاقه داشتی و مزایای خوبی از نظراینکه حتی سال های تحصیل  نیز جزئی از سوابقمان به شمار میرفت، انتخاب خوبی بود.

نرمین پاک نیا: درسال ۱۳۶۸ پس از پایان مقطع راهنمایی طی آزمونی وارد دانشسرای مقدماتی شده و در سال ۱۳۷۲ فارغ التحصیل شدم وبه تدریس پرداختم، سپس دررشته زبان و ادبیات فارسی ادامه تحصیل داده و تدریس درمقاطع راهنمایی و دبیرستان را شروع کردم. درسال ۱۳۸۷ با ۲۵ سال سابقه بازنشستگی پیش از موعد داشتم و اکنون در مدارس غیردولتی مشغول هستم.

 ثمین اکبری: در حال حاضر دانشجوی رشته فیزیولوژی محض  کارشناسی ارشد هستم، مدتی به دلیل علاقه به عنوان معلم تربیت بدنی در مدرسه غیرانتفاعی مشغول تدریس بودم که بعد از آن به دلیل شیوع ویروس کرونا و نبود هیجان برای تدریس آنلاین درس ورزش ترجیح دادم که فعلا تدریس نکنم.

۲/ چه شد که معلمی/دبیری را به عنوان شغل خود انتخاب کردید؟ از شرایط استخدام آن روزها بگویید؟ چه تفاوتی با روند استخدام این روزها داشت؟

بهنام اکبری: به تدریس علاقه مند بودم و علاوه برآن به نوعی مناسب بودن مزایای این شغل سبب شد قدم در این راه بگذارم.  به عقیده من شرایط استخدام در آن روزها به مراتب سخت تر از امروز بود، گزینش ها و آزمون های ورودی چندمرحله ای بودند.

نرمین پاک نیا: علاقه! از همان کودکی هنگام بازی همیشه نقش معلم را داشتم.

 وی درخصوص شرایط استخدام  عنوان کرد: در آن سال ها استخدام روند قابل قبول و راحت تری داشت و اکنون این روند بسیار کند و تبدیل به آرزوی دست نیافتنی شده است به طوری که گذشتن از هفت خان رستم بسیار آسانتر از استخدام در مراکز دولتی است.

ثمین اکبری: معلمی شغلی است که هرکسی نمی تواند از عهده آن بر آید چون عشق و علاقه به کار و دانش آموزان از مهم ترین مواردی است که یک معلم باید داشته باشد. من معلم رسمی نیستم اما میدانم که شرایط استخدام به دلیل محدودیت در ظرفیت و سختی آزمون بسیار دشوار است.

۳/ یک خاطره از اولین روز کاریتان و یا خاطره ای از سال ها حضورتان در مدارس به عنوان معلم بگویید.

بهنام اکبری: تمام روزها و ساعت های ۲۷سال تدریس وحضور در مدرسه برایم خاطره است.

نرمین پاک نیا: اولین روز مدرسه متوجه شدیم اولین معلمان خانمی هستیم که وارد روستا شده ایم و به همین دلیل از طرف مدیر و دانش آموزان بسیار گرم  از حضور ما استقبال شد، در واقع در آن سال  بیشتر خانواده ها به دختران اجازه ثبت نام داده بودند، این اتفاق برای من به عنوان یک دختر ۲۰ ساله مایه افتخار و خوشحالی بود. چهره دانش آموزان اولین سال خدمت و حتی جایشان در کلاس را به خاطر دارم. بعدها متوجه شدم  یکی از دانش آموزان اولین سال خدمتم همکارم است.

ثمین اکبری: اولین روز کاریم استرس زیادی داشتم و وقتی وارد کلاس پایه پنجم شدم فکر میکردند مثل من هم یکی از دانش آموزان هستم.

۴/ پایه ای  که تدریس در آن را بیشتر دوست دارید کدام پایه است؟

بهنام اکبری: تدریس در تمام پایه ها شیرین است.

نرمین پاک نیا: دوست داشتم تدریس در پایه اول را تجربه کنم اما به طور کلی تدریس در هر پایه و هر مقطعی جذابیت خاص خودرا دارد.

ثمین اکبری: به دلیل اینکه ورزش در سلامت دانش آموزان اهمیت زیادی دارد، برای تمامی پایه ها لازم است و من نیز تمام پایه هارا دوست دارم.

۵/ اگر  به عقب بازگردید بازهم تدریس و معلم بودن انتخاب شما خواهد بود؟

نرمین پاک نیا: بله صددرصد!

ثمین اکبری: معلم بودن شغل خوبی برای خانم ها است و من نیزدر تلاشم که بتوانم در آزمون استخدامی قبول شده و به عنوان معلم رسمی شروع به کار کنم.

۶/ آیا فرزندان خود را به معلم شدن تشویق می کنید؟

بهنام اکبری: بله، دخترم را تشویق می کنیم که در آزمون استخدامی شرکت کند.

نرمین پاک نیا: دخترم راحتما اما به پسرم اصلا پیشنهاد نمی کنم.

۷/ از مشکلات جامعه فرهنگیان بگویید. از بازنشستگی و شرایط پس از بازنشستگی بگویید.

 بهنام اکبری: مشکلات بسیاراست، اما عدم توجه به مسائل مربوط به بیمه تکمیلی بازنشستگان از مهم ترین آن هااست.

نرمین پاک نیا: یک معلم باید هر روز معلومات خود را به روز کند و این نیاز به ذهنی فارغ از هرگونه دغدغه دارد؛ نیاز به زمان و منابعی که به رایگان در اختیار وی قرار گیرد. معلم باید بتواند هرروز چند نقش را باهم ایفا کند؛ معلم، دوست، مادر، پدر، خواهر، برادر و مشاور برای دانش آموزش باشد و بتواند تفاوت های فردی دانش آموزان را کشف کند. گاهی مشکبل یک دانش آموز می تواند سال ها فکر و ذهن یک معلم را مشغول کند. یک معلم امانت دار والاترین و ارزشمندترین دارایی هرخانواده ای است. وقتی درجامعه ارزشمندترین دارایی هرخان.اده به دست معلمان سپرده می شود پس ارزشمندین جایگاه ها نیز شایسته معلمان است.

۸/ حرف دل فرهنگیان چیست؟

بهنام اکبری: پیشرفت امکانات آموزشی، کمبود حقوق ومزایا

نرمین پاک نیا: تکریم فرهنگیان و بخشیدن جایگاهی در جامعه در شأن و منزلت یک فرهنگی که بی شک بالاترین جایگاه لایق و ارزنده یک معلم است.

۹/ مشکلات پیش آمده با شیوع ویروس کرونا برای آموزش را چگونه ارزیابی می کنید؟

بهنام اکبری: همیشه می گویم مشکلات در آموزش کم بوده که حال با آمدن کرونا تکمیل شد.

نرمین پاک نیا: بی تردید کرونا تمام جامعه را درگیر کرده است و قسمت عمده ای ازاین مشکل نیز سهم آموزش شده است و یکی از این مشکلات وجود ضعف دربرنامه شاد و اینترنت است.

ثمین اکبری: تدریس آنلاین برای درس تربیت بدنی اصلا خوب نیست. دانش آموزان تمام هفته را منتظر روزی می ماندند که ورزش داشتند، اکنون اما با توجه به آنلاین بودن، بیشتر بچه ها انگیزه ای برای ورزش ندارند، کنار دوستانشان نیستند وهیجان کار گروهی و مسابقه روا ندارند و به نظرم بزرگترین ایراد آموزش آنلاین برای درس ورزش است، من نیز اصلا موافق تدریس آنلاین نیستم، قطعا بازدهی آموزش حضوری بهتر ازاموزش آنلاین است اما به دلیل شرایط به وحود آمده باید صبور باشیم.

۱۰/ به عنوان معلم آیا موافق آموزش آنلاین هستید؟

بهنام اکبری: خیراصلا موافق نیستم. تاثیری که حضور در محیط آموزشی تمرین و تکرار مرتب در کلاس بر یادگیری دانش آموز دارد، درآموزش آنلاین وجود ندارد.

نرمین پاک نیا: در حال حاضر باتوجه به شرایط ، صد در صد موافقم.

۱۱/ اگرقرار بر مقایسه وارزیابی میان بازدهی اموزش حضوری و آموزش آنلاین به صورت جداگانه باشد آیا می توان گفت یکی بر دیگری برتری دارد؟ کدام بر کدام؟

بهنام اکبری: بله، حضور در کلاس و دیدن معلم و ارتباط چشمی و کلامی معلم و دانش آموز بازدهی را در کلاس حضوری بیشتر می کند.

نرمین پاک نیا: قطعا بازدهی آموزش حضوری نسبت به آموزش مجازی بیشتر است. عمده ترین مشکل آموزش مجازی عدم دسترسی درصدی از دانش آموزان به گوشی  و اینترنت است. در دوره ابتدایی بدلیل عدم برقراری ارتباط بین معلم و دانش آموزان بازدهی کمتر است. همچنین به دلیل عدم آگاهی والدین از نحوه آموزش و همراهی با دانش آموزان، دخالت والدین در تکمیل تکالیف و حتی برگه امتحانی از سایر مشکلات آموزش مجازی است. 

۱۲/ رابطه دانش آموزان  با معلم خود باید چگونه باشد؟ صمیمی و ودوستانه یا جدی و صرفا رابطه اموزگار و دانش آموز؟

بهنام اکبری: بایدمتعادل باشد.

نرمین پاک نیا: هرمعلم باید بتواند ارتباط متعادلی بین دانش آموزان و خود برقرار کند. جدی بودن بیش از حد باعث کسالت آور شدن و عدم جذابیت و انتقال مفاهیم آموزشی می شود از طرفی صمیمیت بیش از حد نیز سبب می شود کلاس از حالت آموزشی خود خارج شود. پس معلم باید هنر برقراری ارتباط صحیح را داشته باشد. البته بنابه تجربه شخصیم، در برخی کلاس ها لازم است معلم حتما جدی و خشک باشد.

ثمین اکبری: رابطه دانش آموز با معلم باید متعادل باشد اما به طور کلی دانش آموزا علاقه زیادی به معلم ورزش (دبیر تربیت بدنی) دارند و بیشتر مواقع ارتباط صمیمی و خوبی بین دبیران ورزش و دانش آموزان وجود دارد.

۱۳/ نقش مدرسه در تربیت دانش اموزان امروز پررنگ تر است یا در گذشته؟  

بهنام اکبری: درگذشته پررنگ تر بود، امروز محیط خانه و خانواده سبب شده که گاها اولیا حتی تذکر معلمان با فرزند درس نخوانشان را نیز نپذیرند چه بسا اینکه در امر تربیت نکاتی گوشزد شود.

نرمین پاک نیا: امروز باتوجه به وجود سونامی تکنولوژی رسانه ای، دنیای مجازی و بازی های کامپیوتری و کنسولی و تأثیرات دامنه داری که در تربیت دانش آموزان داشته، نقش مدرسه و معلم درپیدا کردن راهکار مناسب تربیتی به مراتب سخت تر شده است برای مهار و بی اثر کردن اثرات نامطلوب معلم با همراهی والدین نقش مهمتری در پرورش و تربیت فرزندان دارد.

ثمین اکبری: نقش مدرسه و معلمان در امر تعلیم و تربیت همواره مهم بوده است اما  فکر میکنم که وقتی من خودم دانش آموز بودم ترس خاصی از مدیر و ناظم مدرسه داشتیم و مدارس زیاد دانش آموز محور نبود ،اکنون اما  این چنین نیست دانش اموزان همگی رابطه خوبی با مدیر و ناظم و معلم دارند و ترسی که ما در زمان تحصیل داشتین دانش موزان الاامروزن ندارند اما فرقی در تربیت ندارد و مدرسه همواره برای تربیت بهتر دانش آموزان تلاش می کند.

۱۴/ اگر یک مقام مسئول بودید چه کاری برای  فرهنگیان انجام می دادید؟ چه چیزی را تغییر می دادید؟ چه چیزی اضافه و چه چیزی را کم می کردید؟

بهنام اکبری: قطعا باید هرمشکلی که فرهنگیان و بازنشستگان دارند را رفع می کردم.

نرمین پاک نیا: اگریک مقام مسئول بودم  ازبهترین بیمه های درمانی برای بازنشستگان فرهنگی استفاده میکردم تا یک بازنشسته بخاطر هزینه درمان مجبور به تدریس خصوصی، دستفروشی و راننده سرویس مدارس مشغول نباشد.قطعا  تمامی مشاغل شریفند اما چندشغله بودن یک معلم برای تأمین مخارج زندگی و هزینه های درمان نباید در جامعه وجود داشته باشد.

وی افزود: اگریک مقام مسئول بودم هرگز مدارس را تبدیل به اقامتگاه و محل اسکان فرهنگیان نمی کردم.  اگریک مقام مسئول بودم فراموش نمی کردم چه کسی نوشتن ” آب” را به من آموخت.

ثمین اکبری: اگه قدرتش را داشتم حقوق معلمان و حقوق بازنشستگان را افزایش میدادم و مزایای بیمه و امکانات بهتری رو برای فرهنگیان در نظر می گرفتم.

۱۵/ به عنوان فردی که پدر و مادرتان  فرهنگی هستند، تاثیرخانواده در ورود شما به حوزه آموزش و معلمی را چگونه ارزیابی می کنید؟

ثمین اکبری: خانواده همیشه حامی من هستند، همیشه تشویقم کرده اند که معلمی شغل خوبی است و سعی کن معلم خوبی شوی. سال اولی که تصمیم گرفتم به عنوان معلم شروع به کار کنم پدر و مادرم با راهنمایی ها و تجربیاتشان بسیار به من کمک کردند.

۱۶/  چه تفاوتی بین معلمان کم سن و سال (به تازگی  وارد این حوزه شده اند) و با سابقه ها  میبینید؟ به  نظرشما دانش اموزان کدام نسل از معلم هارا میخواهند و یا رابه بهتری دارند و چرا؟

بهنام اکبری: این که برخی از همکاران باسابقه ما چندان با معلمان جوان رابطه خوبی ندارند را مبینیم. اما حقیقت این است که پیشرفت و به روز شدن روش های تدریس و استفاده معلمان جوان از این روش های به روز شده ضروری است. البته در کنار آن تجربه همکاران باسابقمان بسیارارزشمند است اما حقیقت این است که معلمان جوان اشتیاق و انگیزه بیشتری دارند.

نرمین پاک نیا: پر واضح است  که معلمان کم سن و سال شور و اشتیاق بیشتری به مدرسه خواهند داشت اگر این اشتیاق درکنار تجارب معلمان باسابقه باشد مسلما موفقیت و نتایج بهتری رقم خواهد زد. دانش آموزان وقتی حس پذیرفته شدن و مقبول بودن از طرف معلم خودرا احساس کنند، سن معلم برایشان مفهومی نخواهد داشت.

ثمین اکبری: معلمان جوان صبرو حوصله بیشتری دارند؛ عموما اطلاعاتشان نیزبه روز تر است و روش تدریس های جدید و بهتری به کار می برند، اما معلم های قدیمی نیز تجارب خوبی دارند که نمی شود از این مورد چشم پوشی کرده و به آن بی توجه بود. اگرچه امروز بیشتر دانش آموزان معلم های جوان را ترجیح داده و رابطه بهتری برقرار می کنند، اما هستند دانش اموزان و اولیایی که صرفا ملاک انتخابشان با تجربه بودن معلم است و به همین دلیل معلمان قدیمی و با سابقه را ترجیح میدهند.

۱۸/ سخن پایانی خطاب به دانش آموزان، دانشجویان فرهنگیان و همکاران.

بهنام اکبری: دانش آموزان عزیزدرس بخوانید و دلسوز خود باشید. دانشجویان فرهنگیان با انگیزه، هدف و صبوری راحتان را ادامه دهید و همکاران عزیز روزتان مبارک. آرزوی سلامتی و تندرستی برای تمام همکارانم دارم.

نرمین پاک نیا: دانش آموزان و دانشجویان برای رسیدن به اهدافتان تلاش کنید و در مسیر علم و دانش پیش بروید. همکاران عزیز روزتان مبارک، آرزوی سلامتی و تندرستی برای تمام همکارانم دارم.

ثمین اکبری: آرزوی موفقیت برای دانش آموزان و دانشجو معلمان را دارم‌. از زحمات تمام معلمان و به ویژه پدر و مادرم تشکر و قدردانی می کنم.

گفت و گو از اسماسارنگی، خبرنگار خبرگزاری تاریخ ما خلیج فارس

پایان خبر / تاریخ ما

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.