شرط ماندگاری بازی در ذهن، طراحی شخصیت مناسب است
بازی رایانهای فعالیتی آگاهانه است که تحت فرآیند مکانی و زمانی و یکسری قوانین و قواعد خاص به استمرار میرسد و با استفاده از طراحی مناسب و جذاب فضاها، ترکیب بندیها و شخصیتها تاثیر بسزایی روی مخاطب خواهد داشت.
درصد بیشتر بازیهایی که در دسترس است از لحاظ تصویری، گرافیکی و طراحی شخصیت در سطح پایینی بوده و یا ارتباط چندانی با فضای کلی آموزشی بازی ندارند. بعضی از این بازیهای عرضه شده در بازار از لحاظ آموزش، محتوا و برنامه آموزشی موفق عمل کردهاند، اما با توجه به تصاویر بیکیفیت و طراحی نادرست و نامرتبطی که در محیط بازی وجود دارد، از میزان جذب مخاطب خود کاسته اند و نتواستهاند آن چنان که باید در ذهن مخاطب ماندگار بمانند.
در پژوهشی که توسط، پریسا دارویی – استادیار گروه ارتباط تصویری دانشگاه هنر اصفهان و سعیده قضوی- کارشناس ارشد ارتباط تصویری دانشگاه غیرانتفاعی سپهر اصفهان انجام شد، طراحی شخصیت بازیهای آموزشی رایانهای تولید ایران برای کودکان ۴ تا ۶ سال مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش تلاش براین است تا بتواند گامی رو به جلو در جهت پیشرفت این صنعت و هنر مدرن بردارد، چراکه طراحی شخصیت مرتبط، صحیح و مناسب میتواند سبب ماندگاری و بقای بازی در ذهن کودک شود.
سعیده قضوی- کارشناس ارشد ارتباط تصویری دانشگاه غیرانتفاعی سپهر اصفهان در گفت و گو با خبرگزاری تاریخ ما، رشد و تحول کودک را یک فرآیند تدریجی دانست و اظهار کرد: بیشتر روانشناسان و کارشناسان تعلیم و تربیت بر این باور هستند که بازی زندگی کودک است و کودک با بازی رشد میکند. از سویی دیگر، بازیهای رایانهای طی چند دهه اخیر رشد فزایندهای داشته و به یکی از اشکال پرطرفدار سرگرمی تبدیل شدهاند.
وی افزود: در این پژوهش پس از تهیه پرسشنامه، نظرسنجی از کودکان با روش کشیدن نقاشی انجام شد. برای انجام این پژوهش، تصاویر ۱۰ نمونه بازیهای آموزشی رایانهای مخصوص کودکان ۴ تا ۶ سال موجود در کافه بازار با عنوان بیشترین و کمترین دانلود و با هدف بررسی طراحی بصری شخصیتهای بازیهای رایانه ای که در حال حاضر استفاده میشود، انتخاب شد و در قالب پرسشنامه کارشناسان تصویرساز و بازی ساز مورد نقد قرار گرفت.
قضوی، ملاک گزینش کودکان را سالم بودن آنها عنوان کرد و گفت: سن کودک، ۴ تا ۶ انتخاب شد و کودکان هیچ اختلالی اعم از یادگیری، نقص توجه، بیش فعالی نداشتند.
این کارشناس ارشد ارتباط تصویری، ویژگیها و شاخصهای مهم بصری و زیبایی شناسانه مورد نیاز در این پژوهش برای کارشناسان را، متناسب بودن با سن کودک، رنگ، شکل، تناسب، جذابیت و ماندگاری، حجم، حرکت و قابلیت استخوان بندی اعلام کرد.
بازیهای رایانهای آموزشی تولید ایران نیازمند چیست؟
وی گفت: بر اساس نتایج به دست آمده، بیشتر بازیهای تولید ایران، هیچ طراحی برای شخصیت اصلی و ثابت ندارند و در مورد طراحی آنها فکر و ایده خاصی وجود ندارد که این طرح در تمام مسیر داستان دنبال شود و یا رو به تکامل پیش برود. همچنین فضای بازی ایرانی در آنها گنجانده نشده است و در نتیجه ارتباط کمی با سن و علائق کودک و به خصوص فرهنگ ایرانی دارند، چراکه از بازیهای کشورهای دیگر استفاده شده است.
وی مهمترین اصول طراحی شخصیت در بازیهای آموزشی را ایجاد ارتباط شخصیت با محتوای برنامه آموزشی در بازی و تاثیر بصری آن بر مخاطب خود که کودک ۴ تا ۶ سال است دانست و گفت: در بازیهای رایانه ای ایرانی این مهم رعایت نشده است.
کارشناس ارشد ارتباط تصویری خاطرنشان کرد: این موارد، باعث میشود که پس از انجام بازی و استفاده کاربر از فضای بازی چندان ماندگاری در ذهن کودک باقی نماند و پس از نقاشیهایی که از کودکان تحویل گرفته شد، بیشتر آنها شخصیت بازی را به صورت مشخصی به یاد نمی آورند.
وی پیشنهاد کرد: طراحی شخصیت بازی از لحاظ جذابیت و پویایی مهم است و به دلیل اینکه آیندهای روشن در انتظار این بخش از طراحی بازیهای رایانهای کشور است، اگر این برنامه و هدف در ساخت بازیهای رایانه ای رعایت شود میتوان کارهای تاثیرگذار با رنگ و بوی ایرانی و متناسب با سن کودک ارائه داد تا در این زمینه و در جهت آموزش و پیشرفت کودکان حرفی برای گفتن داشته باشیم.
نتایج این پژوهش در ششمین کنفرانس بینالمللی بازیهای رایانهای، فرصتها و چالشها در سال ۱۳۹۹ در دانشگاه اصفهان منتشر شد.
پایان خبر / تاریخ ما