ضرورت تبدیل برجام به یک قانون در آمریکا برای اطمینان از عدم خروج از آن
دکتر حسین اصغری ثانی در گفتوگو با خبرگزاری تاریخ ما با اشاره به شروع دور جدید مذاکرات از هشتم آذر ماه، اظهار کرد: ما در حال حاضر دادههای دقیقی در خصوص مذاکراتی که دولت دوازدهم انجام داده است، نداریم و هر چه هم که مطرح میشود صرفا حدس و گمان است.
وی افزود: کلیت موضوع این بود که آمریکاییها خواهان بازگشت به برجام بودند و دولت ایران نیز در مذاکرات شرکت کرد تا مکانیزمی را پیاده کند که هم تحریمها برداشته شود، هم این برداشته شدن تحریمها راستیآزمایی شود و هم اینکه دولت آمریکا تضمین دهد که مجددا از برجام خارج نخواهد شد. اینها خواستههای شفافی است که ایران مطرح میکند تا بتواند نفت خود را بفروشد و پول آن را به کشور بازگرداند و حداقل یک بخشی از تجارت بینالمللی خود را احیا کند.
این تحلیلگر مسائل بینالملل عنوان کرد: مسئله دیگر این است که پس از خروج آمریکا از برجام، تحریمهای بیشتری علیه ایران وضع شد و خسارتهای بیشتری به کشور وارد شد. همچنین از آن زمان تا کنون میزان غنیسازی ایران نیز افزایش یافته است، لذا در حال حاضر همه چیز با زمانی که آمریکا از برجام خارج شد، متفاوت است.
اصغری با اشاره به خواست ایران مبنی بر تضمین عدم خروج مجدد آمریکا از برجام، بیان کرد: برای اینکه بتوان از عدم خروج مجدد آمریکا از برجام مطمئن شد، باید برجام به یک قانون در ایالات متحده تبدیل شود، یعنی در کنگره آمریکا تصویب شود؛ که این بالاترین میزان تضمینی است که آمریکا میتواند بدهد. اما بحثی که باقی میماند این است که حتی اگر خود بایدن هم خواستار تصویب برجام در کنگره باشد، آیا کنگره حاضر به انجام این کار خودهد شد؟ خصوصا در حال حاضر که دموکراتها چند حوزه را به جمهوریخواهان واگذار کردهاند.
وی با بیان اینکه احتمالا تحریمها یک جا لغو نشود، گفت: به نظر من اگر تحریمها برداشته شود، این کار به صورت مرحله به مرحله خواهد بود، کما اینکه اخیرا آمریکاییها در مورد توافق موقت با ایران صحبت کردهاند تا ابتدا بخشی از تحریمهای ایران برطرف شود و رفع بقیه تحریمها در مراحل بعدی انجام شود.
این تحلیلگر مسائل بینالملل با اشاره به اینکه ایران سطح غنیسازی خود را به ۶۰ درصد رسانده است، گفت: ایران تمایل دارد این توانمندی هستهای خود را حفظ کند اما اینکه آیا ایران موفق خواهد شد در عین حفظ توانمندی هستهای خود در سطوح بالا، تحریمهایش هم لغو شود، به مذاکرهکنندگان ایرانی و توانمندیهای آنان بستگی دارد.
اصغری در پاسخ به اینکه دور جدید مذاکرات، از صفر خواهد بود یا ادامه مذاکرات وین، عنوان کرد: در مذاکرات وین علاوه بر ایران، کشورهای دیگری هم نقش داشتهاند، لذا من بعید میدانم مذاکرات از نقطه صفر شروع شود و به نظر دور جدید مذاکرات، ادامه مذاکرات وین خواهد بود.
پایان خبر / تاریخ ما