زعفران وارد قراردادهای آتی بورس میشود
معاون دفتر تنظیم بازار وزارت جهاد کشاورزی گفت: قراردادهای آتی زعفران در بورس کالای ایران بهزودی راهاندازی میشود که اتفاقی مثبت در بخش کشاورزی است و مزایای زیادی برای زعفرانکاران و ارزآوری کشور به همراه دارد.
مجید حسنی مقدم، به راهاندازی قرارداد آتی زعفران در بورس کالای ایران اشاره و اظهار کرد: قرارداد آتی زعفران، ابزار بسیار مناسبی از لحاظ شفافیت، کشف قیمت و تامین منابع مالی بخش کشاورزی است. ضمن اینکه باعث حرکت کردن به سمت استاندارد سازی محصول، تنظیم بازار و پیش بینی پذیر کردن آن میشود.
به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، حسنی مقدم گفت: یکی از مزایای راهاندازی قرارداد آتی زعفران، پیشبینی پذیر کردن بازار است؛ به طوریکه فعالان این عرصه وارد بازار آتی شده و با تجزیه و تحلیل، زعفران را برای ماههای آینده معامله میکنند که این امر علاوه بر پوشش نوسانات قیمتی در آینده، چشمانداز مناسبی از آینده بازار برای زعفرانکاران و فعالان بازار ارائه میدهد.
معاون دفتر تنظیم بازار وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه نظرات بخش کشاورزی برای راهاندازی قرارداد آتی زعفران مثبت است، خاطرنشان کرد: راهاندازی قرارداد آتی زعفران هم برای مصرفکننده که بداند قیمت از مرجع رسمی تعیین میشود و هم برای تولیدکننده که از مرجع معتبری قیمت را میگیرد مثبت است؛ یعنی این قرارداد فاصله بین مصرفکننده یا توزیعکنندگان خرد را با تولیدکننده نزدیک میکند و حد مبادله و حاشیه بازار را کاهش میدهد و به نفع هر دو طرف است؛ بنابراین این اقدام بورس کالا بسیار مثبت است و امیدواریم با تلاش و برنامهریزی، تجربه اول ما در استفاده از یک ابزار مالی در بخش کشاورزی موفق باشد.
وی در ادامه به بحث بیمه محصول کشاورزی در زمان تحویل قرارداد آتی اشاره کرد و افزود: البته قراردادهای آتی محصولات کشاورزی با قراردادهایی نظیر سکه طلا تفاوتهایی دارد؛ به عبارتی محصولی که در انبار نگهداری میشود ممکن است تا زمان تحویل و صدور گواهی انبار با مشکلاتی نظیر آفتزدگی و سایر تهدیدات مواجه شود لذا باید محصول بیمه شده و عوامل مکمل آن هم دیده شود تا کسی که قراردادهای آتی را خریداری میکند، محصول را در آینده با کیفیتی مناسب تحویل بگیرد؛ بنابراین صنعت بیمه باید در اینجا ورود کرده و محصول را بیمه کند.
حسنی مقدم تصریح کرد: لذا با توجه به مزایای متعددی که قراردادهای آتی زعفران دارد امیدواریم این محصول به عنوان اولین محصول کشاورزی که به صورت آتی معامله میشود، بازخوردهای مثبتی به بخش کشاورزی بدهد تا فعالان این حوزه به حضور در بورس کالا تشویق شوند.
به گفته وی، در این راستا بورس کالای ایران همواره با برگزاری جلسات متعدد درصدد است تا نظرات بخش کشاورزی را مورد توجه قرار داده و نظر فعالان این بخش را برای هر چه بهتر شدن معاملات لحاظ کند بنابراین ما از این قرارداد استقبال میکنیم و امیدواریم بتوانیم با بهره گیری از معاملات فیزیکی و آتی بورس کالا، درصد حضور خود را در بازارهای جهانی افزایش دهیم.
معاون دفتر تنظیم بازار وزارت جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه ابزارهایی همچون قراردادهای آتی، فوروارد، آپشن و صندوقهای کالایی رقیب خوبی برای حذف دلالان از بازار نقدی و مرجع مناسبی برای تشخیص قیمت واقعی و آگاه کردن از اتفاقات آینده است، تصریح کرد: بورس کالای ایران میتواند مرجع قیمتی محصول زعفران باشد، زیرا قیمتهایی که خارج از بورس تعیین میشود برخی حدسی و موردی است ولی قیمتهایی که در بورس تعیین میشود قیمت واقعی است و بورس به عنوان ابزار نوین در تنظیم بازار که تمام دنیا به آن اعتقاد دارند، ارتباط ما را با دنیا تسهیل میکند.
وی در پایان یادآور شد: قراردادهای آتی ابزاری است که در تمام دنیا رواج داشته و مورد توجه بخشهای مختلف قرار دارد بهطوری برای مثال کشمش سالهاست که در قالب این قرارداد در ازمیر ترکیه معامله شده و مزایای فراوانی را برای بخش مشاورزی ترکیه به همراه داشته است.
منبع: ایسنا