خبری برای سهامداران «شستا» و «تاپیکو»

بازار سرمایه روز گذشته همزمان با رشد اندک شاخص بورس شاهد درج یک خبر مهم بود. سرانجام پس از مدت‌ها احتمال عرضه پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس تقویت شد.

به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، بازار سرمایه روز گذشته همزمان با رشد اندک شاخص بورس شاهد درج یک خبر مهم بود. سرانجام پس از مدت‌ها احتمال عرضه پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس تقویت شد. آنطور که امیر هامونی مدیرعامل فرابورس ایران به رسانه‌ها اعلام کرده است تغییر مبنای محاسبه بدهی‌های این پالایشگاه از ارزی به ریالی سبب شده تا عرضه این غول صنعت پالایشی بار دیگر به جریان بیفتد.

این خبر می‌تواند اثری قابل توجه بر عرضه و تقاضای نمادهایی همچون «شستا» و «تاپیکو» داشته باشد که به‌طور غیرمستقیم و مستقیم سهامدار شرکت یاد شده هستند.

بر این اساس روز گذشته شفاف‌سازی شرکت نفت و گاز و پتروشیمی تامین تاپیکو در حالی با محوریت شفاف‌سازی درخصوص نرخ‌های ابلاغی وزارت نفت به صنایع پالایشی و تاثیر آن روی این شرکت سرمایه‌گذاری که مالک ۴۹ درصد از شرکت نفت ستاره خلیج‌فارس است، بر روی تارنمای کدال منتشر شد که نماد معاملاتی این شرکت پس از برگزاری مجمع عمومی سالانه همچنان در بورس تهران ممنوع و متوقف است.

همین امر سبب شده تا آخرین قیمت درج شده برای این نماد بهای ۱۸۱۳ تومانی آن در آخرین معاملات روز سوم شهریور ماه سال جاری باشد. بررسی معاملات روز گذشته بورس تهران به خوبی نشان می‌دهد که به رغم متوقف بودن تاپیکو، خبر عرضه اولیه پالایشگاه نفت خلیج‌فارس اگرچه نتوانست تاثیر خود را روی عرضه و تقاضای این نماد نشان دهد با این حال توانست نقشی مهم و قابل اهمیت در جمع شدن صف‌های فروش سنگین «شستا» بازی کند.

سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی که سهامدار عمده «تاپیکو» است به دلیل وزن بالای این شرکت در مجموعه دارایی‌های سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین بدون شک از این خبر تاثیر پذیرفت و همین هم سبب شد تا از کف قیمت ۳۷۷۴ تومانی تا محدوده ۳۹۱۸ تومان در پایان معاملات روز گذشته افزایش قیمت داشته باشد.

آنطور که بررسی‌ها نشان می‌دهد اگرچه طی روزهای گذشته افت قابل توجه قیمت سهام که خود را در ریزش حدودا ۵۰۰ هزار واحدی شاخص کل بورس نشان داد، تعداد زیادی از سهامداران و سرمایه‌گذاران خرد را ناامید کرده، با این حال خبر عرضه پالایشگاه نفت ستاره خلیج‌فارس به‌عنوان یک شرکت بزرگ طی روز گذشته توانسته مرهمی بر اشتیاق از دست رفته بخشی از این سهامداران نسبت به بازار سرمایه باشد.

نگاهی دقیق‌تر به عملکرد یک ماه اخیر «تاپیکو» روی تابلوی معاملات قبل از توقف حکایت از آن دارد که این شرکت ۸۱ میلیارد و ۵۰۰ هزار سهمی، سهام شناوری برابر با ۹ درصد از کل مقدار یادشده دارد. این شرکت در ۳۰ روز معاملاتی قبل از توقف به طور میانگین در هر روز شاهد تبادل ۷۰ میلیون سهم به ارزش ۱۴۸ میلیارد تومان در میان خریداران و فروشندگان بوده است.

سیر صعودی تقاضا که در ماه‌های ابتدایی سال و همزمان با افزایش رونق بازار سرمایه که روی معاملات «تاپیکو» اثرگذار بود سبب شده تا تغییرات قیمت این نماد از ابتدای سال جاری تا اوج قیمت ۲۶۰۰ تومانی به ۵۰۳ درصد برسد این در حالی است که از کف قیمت ۳۱۶ تومانی «تاپیکو» در پانزدهم شهریور ماه سال گذشته تا آخرین قیمت آن یعنی ۱۸۱۳ تومان بازدهی برابر با ۴۷۳ درصد برای سرمایه‌گذاران ایجاد شده است.

مجمع عمومی عادی سالانه شرکت نفت و گاز و پتروشیمی تامین اگرچه در زمان مقرر برگزار شده است با این حال همزمانی آن با ریزش سنگین شاخص بورس سبب شده تا شاهد درج قیمت‌های کمتر در این نماد نباشیم. گفتنی است اختلاف زمانی یاد شده با فصل مجامع که حدودا به بیش از یک ماه می‌رسد به دلیل پایان سال مالی این شرکت در پایان اردیبهشت ماه است.

به هر روی براساس آخرین قیمت‌های درج شده بر روی تارنمای شرکت مدیریت فناوری بورس تهران قیمت و ارزش نسبت قیمت به ارزش دفتری در این نماد ۷۴/ ۸ است و نسبت قیمت به خالص جریان نقد نیز به ۸۸/ ۱۹ واحد می‌رسد. ثبت این ارقام به آن معناست که «تاپیکو» در هر دوی این نسبت‌ها در مقایسه با میانگین صنعت وضعیت بهتری دارد چرا که ارزش دفتری دارایی‌های آن به قیمت نزدیک‌تر است و خالص جریان نقد آن اختلاف کمتری با میانگین ۴۵ واحدی صنعت دارد.

منبع: دنیای اقتصاد

اخبار مرتبط با بازار و سهام را در صفحه اختصاصی بورس سرویس اخبار تاریخ ما بخوانید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.