نگرانی جدید بورسی / تعطیلی بازار گواهی سپرده سکه واقعیت دارد؟
بازار سنتی طلا به رقابت با بورس آمده و حالا زمزمههای تعطیلی معاملات بازار گواهی سکه در تالار بورس شنیده میشود. زمزمههایی که نگرانیهای زیادی را برای فعالان بازار سهام به دنبال داشته است.
مریم شکرانی: زمزمههای تعطیلی بازار گواهی سکه، فعالان بورس و بسیاری از کارشناسان اقتصادی را نگران کرده و آنها را به واکنش در صفحات شخصیشان واداشته است. سکه طلا در بازار تهران ۷ میلیون تومان را رد کرده و حالا بازار سنتی، بورس را در اینباره متهم کرده است.
فعالان بازار سنتی طلا میگویند که معاملات سکه در بورس رونق گرفته و همین رونق معاملات در بورس که البته از طریق بانکها ایجاد شده، سبب گرانی در بازار سنتی است.
البته این نگرانی چندان هم بیراه نیست چرا که در شهریور سال ۹۷ بازار قراردادهای آتی سکه طلا در بورس کالا با وجود تجربه ۱۰ ساله تعطیل شد. در آن زمان این بازار متهم به خط دادن به بازار نقدی سکه شده بود و فشارهای بانک مرکزی موجب تعطیلی آن شد.
به گزارش سرویس اخبار تاریخ ما، این اتفاق اما به بازار سکه کمکی نکرد و نقدینگی بالای موجود در این ابزار مالی به بازار نقدی سرازیر شد. نگاهی به بازار سکه نشان میدهد که بهای هر قطعه سکه طلا در زمان تعطیلی بازار قراردادهای آتی یعنی شهریور ۹۷ حدود چهار میلیون تومان بود و با تعطیلی این بازار نهتنها قیمت سکه مهار نشد که روند بهای آن همچنان صعودی ماند و بهای سکه در حال حاضر به بالاتر از هفت میلیون تومان رسیده است.
زمزمههای تکرار این رخداد، حالا گریبان بازار گواهی سکه طلا را گرفته است. همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه به سرویس اخبار تاریخ ما میگوید: رقابت مخرب بین بازار سرمایه و بازارهای سنتی و جوسازی، این اتفاقات غیرکارشناسی را رقم میزند و در حالیکه کشورهای همسایه بازارهای قوی و بزرگ طلا و فلزات در بورسشان ایجاد کردهاند، همین رفتارهای غیرکارشناسی باعث شده است که بورس ایران از رقابت منطقهای عقب بیفتد.
او در ادامه با اشاره به اینکه بازار گواهی سکه مزیت فراوانی برای اقتصاد کشور دارد، توضیح میدهد که وقتی معاملات سکه غیرفیزیکی و کاغذی میشود ضمن ایجاد امنیت بالا برای نگهداری سکه، موجب میشود که دارایی مردم به جای ذخیرهسازی در خانهها وارد چرخه اقتصاد شود.
دارابی ادامه میدهد: سکه با این فرآیند وارد خزانه بانکها میشود و آنها میتوانند با گواهی سپرده سکه به متقاضیان وام بدهند. زیرا سکه نقش وثایق مطمئن را برای بانکها ایفا کند. به جز این، بانکها با اعتبار این ذخایر میتوانند از بانک مرکزی طلای خام خریداری کنند. همچنین خرید و فروش سکه در بورس موجب شفافیت معاملات میشود و نقش مهمی در کنترل تورم و فساد دارد.
زمزمه تعطیلی معاملات بازار گواهی سکه در شرایطی که واکنش گسترده فعالان بازار سرمایه را به دنبال داشته، همچنان با سکوت متولیان اقتصاد کشور مواجه است. فعالان بازار سرمایه میگویند که بیثباتی قوانین و مقررات بورس موجب نااطمینانی به این بازار میشود و بهتر است که دولت و بانک مرکزی در سالی که نجات اقتصاد کشور سخت به بورس وابسته است، از رفتارهای غیرکارشناسی پرهیز کنند.
واکنش فعالان بورس در شبکههای اجتماعی هم قابل توجه بوده است.
یکی از کاربران توییتر به نام علی نیکبخت، توییت کرده است: «اینکه جامعه بورسی کشور احتمال تعطیل شدن بازار گواهی های سکه رو اصلا جدی نگرفته و هیچ حرفی دربارش نمیزنه از دو احتمال خارج نیست، یا نمیدونه اصلا همچین جایی وجود داره که وای به حال ما، یا تبعات تعطیل شدن این بازار رو نمیدونه که دوصدبرابر وای به حال ما»
کاربری دیگر به اسم محسن تقینژاد در توییتر نوشته است:
«شهریور ۹۷، بازار آتی سکه تعطیل شد.
استدلالشان چه بود؟
آتی باعث رشد قیمت سکه در بازار فیزیکی شده.
قیمت سکه چقدر بود؟ ۵ م.ت
اکنون قیمت #سکه چقدر هست؟ ۷ م.ت
راهکار تصمیم گیرندگان چیست؟ تعطیلی احتمالی گواهی سکه!
بیایید برای یک بار هم که شده از یک سوراخ دو بار گزیده نشویم!»
کاربری به اسم خدابخش نیز توییت کرده است: «اگر معاملات #سکه در بازار سرمایه جمع بشه واقعا باید فاتحه همه شعارها در خصوص توسعه این بازار را خواند.»