مرور برچسب

میترائیسم

۱ ژانویه؛ چرا این روز آغاز سال نو میلادی شد

انتخاب ۱ ژانویه به‌عنوان آغاز سال نو ریشه در تحولات تاریخی، تقویمی و فرهنگی دارد. این تصمیم نخست در روم باستان به دلیل انتصاب کنسول‌های جدید گرفته شد و بعدها با اصلاح تقویم یولیانی توسط ژولیوس سزار تثبیت شد. جشن‌های رومی، مانند سول…

کشفِ مجسمه ۱۸۰۰ ساله میترا، الهه ایرانی در آلمان

در محلی که قرار بود تبدیل به ایستگاه مرکزی آتش‌نشانی شهر شود، باستان‌شناس بقایای میتراییوم ـ محرابِ مقدسِ خدای رومی میترا ـ که در قرن چهارم ویران و متروکه شده بود را یافتند.

پنج انجمن مخفی که دنیا را از پشت درهای بسته تغییر دادند

این پنج انجمن مخفی، دنیا را از پشت درهای بسته تغییر دادند؛ از اوراکل در دلفی گرفته تا فراماسون ها، فرقه های مخفی و سازمان های مخفی در فرهنگ های مختلف برای هزاران سال وجود داشته اند. جوامع مخفی از زمان ظهور اولین تمدن های بزرگ وجود داشته

معرفی میترا خدای ایران باستان + عکس

واژه آریا که معنی آزاده، شریف و بزرگوار می دهد به قومی از نژاد آریایی گفته می شود که نیاکان مردمان سرزمین های ایران، بخشی از آسیای میانه، هندوستان و بخش هایی از اروپا هستند. آریایی های ایران حدود 2500 سال قبل از میلاد مسیح به شکل قبیله ای…

الهه مهر یا میترا کیست؟

میترا یکی از خدایان کهن و باستانی آریایی مهر یا میترا است. آنطور که شواهد نشان میدهد، میترا و آیین مهرپرستی پیش از زرتشت دارای  اهمیت بالایی بوده و توانسته در اوستا مقامی پیدا کند.  سند اثبات این اهمیت این است که در یسنای چهل و ششم، بند…

میترا در زمان اشکانیان

نقش میترا در زمان اشکانیان شفاف‌تر می‌شود. اما گمان می‌رود که در همین دوره است که سرانجام میترا با مهر یشت، با یک دگرگونی تمام‌عیار، به بدنه اصلی آیین زرتشت پیوند خورده باشد. از نقش میترا در ارمنستان و شرق آسیای صغیر نیز می‌توان به همین…

مهر یا میترا ، ایزد دوران باستان

سنت پرستش مهر به دوران بسیار کهن برمی‌گردد. مهر در تاریخ اسطوره‌های سرزمین‌های دیگر نیز خدای مهمی بوده است. در هند دوران ودایی نام او به‌صورت میتره با مفهوم پیمان و دوستی ظاهر می‌شود و یکی از خدایان گروه فرمانرواست. در ترکیب میتره – ورونه…

آیین مهر و میترائیسم چه تفاوت‌هایی با هم دارند؟

بسیاری از اصول، تفکر، خرد پاک و ناب آیین مهر مشابه تفکرات و اندیشه زرتشتی است، اما مهر پرستی و میترائیسم با یکدیگر تفاوت‌های بسیاری داردند. میتراییسم ، یا آنچه که به غلط ، از آن به عنوان مهرپرستی نام می برند ، اولین دین ایرانیان بود .اما…

برخی از جنبه های مهرپرستی

پایه و بنیان مهرپرستی یا میترائیسم بنیاد و پایه میترائیسم بر این باور استوار بوده است که مهر بزرگترین خدا بوده و سایر خدایان از او ضعیف ترند. متیرائیسم براساس پرستش آتش و پرستش قوای طبیعت، مثل باد و طوفان، خرمی و بهار، آسمان و کوه و جنگل…

اصول مشترک میترائیسم و مسیحیت

در قرون ابتدایی میلاد مسیح، میترائیسم و مسیحیت دو رقیب جدی تلقی می‌شدند. رومیان بسیار تلاش کردند تا بنیاد‌های اساسی میترائیسم که در مسیحیت رخنه کرده بود را از آن بیرون بکشند تا بتوانند ایدئولوژی مخصوص به خود را داشته و به کل از امپراتوری…

مبارزه رومیان با میترائیسم

در قرون ابتدایی بعد از میلاد مسیح، مهرپرستی ( میترائیسم ) به عنوان رقیب سرسخت و جدی مسیحیت قلمداد می‌شد. زیرا در آن دوره میترا تنها آیینی بود که راه و رسم زندگی را نشان میداد. از آنجایی که دو سیستم دینی قدرتمند در یک زمان و به صورت موازی در…

آیین میترا (مهرپرستی)در روم

آیین مهری ( میترائیسم) تاثیر زیادی در ایجاد وحدت و یکپارچگی اقوام ایرانی داشت. هم چنین باعث ایجاد نظم بسیار بین نظامیان شد. همین عوامل به علاوه اسرار آمیز بودن و ارزش‌های اخلاقی عالی آن باعث جلب توجه رومیان قرار گرفت. نظامیان رومی…

مهر پرستی و مسیحیت (۲)

شباهت های زیادی بین آیین مهرپرستی یا میترائیسم رومی و مسیحیت وجود دارد. پژوهشگران معتقدند که مسیحیت اصول اساسی خود را از از مذاهب باستانی چون میترائیسم اخذ کرده و این اصول بنیادین سبب پایداری و شکل امروزی مسیحیت گردیده است. هر چند که چگونگی…

مهرپرستی و مسیحیت (۱)

شباهت های زیادی بین آیین مهرپرستی یا میترائیسم رومی و مسیحیت وجود دارد. پژوهشگران معتقدند که مسیحیت اصول اساسی خود را از از مذاهب باستانی چون میترائیسم اخذ کرده و این اصول بنیادین سبب پایداری و شکل امروزی مسیحیت گردیده است. هر چند که چگونگی…

مهرابه

مهرابه مکانی بود که مهرپرستان جهت پرستش به آنجا می‌رفتند.  این واژه ترکیب دو کلمه‌ی مهر و آبه است . مهرابه میترائیوم نیز نامیده می‌شود. آبه به معنای جایی گود و عمق دار است. مهرآبه در معماری فضایی چهارسویی بود، که جهت اصلی نیمروزی داشت.…