خانه نیما یوشیج
مربوط به چه دورهای بود؟ سال ۱۳۲۷ – معاصر
چرا خراب شد؟ فروخته شد
در سال ۱۳۲۷ نیما یوشیج، بنیان گذار شعر نوین ایران در خانه نیمه کارهاش که آن زمان خارج از تهران قرار داشت و امروز در محله تجریش و خیابان دزاشیب قرار گرفته، ساکن شد. این خانه ۱۸۰ متر مربع است و سقف شیروانی و ایوان آن که هشت ستون دارد، گواهی بر معماری متداول منطقه شمیران است.
ماجرا زمانی جالب میشود که جلال آل احمد نیز در سال ۱۳۳۱ در مجاورت خانه نیما، خانهای میخرد و امروزه همین خانه تبدیل به «خانه موزه سیمین و جلال» شده است. اما خانه نیما که پس از مرگ همسرش؛ خالی از سکنه شده بود، در سال ۱۳۴۵ توسط فرزندش به سرهنگی بازنشسته فروخته شد. هرچند مالک قصد داشت این خانه را تخریب کند، اما با پیگیری سیمین دانشور، همسر جلال آل احمد و همراهی دوستداران نیما، این خانه توسط سازمان میراث فرهنگی در فهرست آثار ملی به ثبت رسید، اما ثبت در فهرست ملی میراث فرهنگی نیز نتوانست مانعی برای تخریب خانه نیما باشد چنانکه وضعیت این روزهای این خانه تاریخی، بسیار نامناسب است.
وضعیت بغرنج خانه و گزارشهایی که از آن منتشر میشد، برخی اعضای شورای شهر از جمله احمد مسجدجامعی را بر آن داشت تا در قالب یک «تذکر» خواستار جلوگیری از تخریب خانه نیما یوشیج شوند. تذکر جدی گرفته نشد و خانه ویران و ویرانتر شد. به تدریج معتادان این خانه تاریخی را از آن خود کردند و از سوی دیگر ماجرا، درخواستها برای خروج خانه از ثبت ملی هم بالا گرفت تا اینکه در ۲۱ فروردین ماه امسال قرارداد خرید خانه نیما، پس از ۱۹ سال بین شهرداری تهران و مالک به امضا رسید و اکنون که سند مالکیت این خانه به نام شهرداری شده، امید است اقدامات لازم برای حفظ این بنای ارزشمند هر چه سریعتر انجام شود.
مردی که پیشگام نوسازی دستگاه ادبی ایران در منظومه شعر بود، سالهاست که در زادگاهش در زیر خاک آرمیده است.
اینک مشتاقان اندیشهها و آثار پدر شعر نو فارسی بر آستانه منزل او “نگران با سحر ایستادهاند. خانه نیما رو به ویرانی میرود و نیاز به بازسازی را به هر رهگذری با این بیت نیما خاطرنشان میکند: در و دیوار به هم ریختهشان, بر سرم میشکند!