جشن افتتاح ۱۰۰۰ موزه در کشور/ موزه به سبدکالای خانوارها اضافه شد
به گزارش «تاریخما»، علی اصغر مونسان رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در آئین اختتامیه چهل و یکمین اجلاس عمومی ایکوفوم (کمیته جهانی موزهشناسی) جمعه ۲۷ مهر در موزه ملی ایران، گفت: در دولت تدبیر و امید اقدامات زیادی برای افزایش موزهها انجام شده است،به اندازهای که تا آغاز دولت یازدهم ۴۵۰ موزه در کشور فعال بودند که در کمتر از سال گذشته ۲۰۰ مورد به آنها اضافه شده است، بنابراین امیدواریم تا پایان دولت دوازدهم افتتاح هزارمین موزه کشور را جشن بگیریم.
او یکی از مهمترین اقدامات مهم در این حوزه را افزایش رصد زیاد بازدیدکنندگان از موزهها دانست وافزود: در نوروز امسال با اوج این بازدیدها مواجه بودیم و رکورد بیسابقهای داشتیم، به نادازهای که موزه ملی ایران روزانه میانگین ۲۴۵۰ نفر بازدیدکننده دارد، اما از سوی دیگر نوروز امسال این میزان به چند برابر رسید، یعنی در برخی از روزها، این میزان بازدید تعداد بازدید کنندگان به هزار نفر هم رسید.
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه برداشت و ذهنیت هر کس نسبت به موزه متفاوت است و یکسری خطوط مشترک باعث همخوانی ذهنها با یکدیگر میشود، گفت: موزه ها روایتگر ابعاد مختلف زندگی بشری هستند که متناسب با آموزههای متنوع با موضوعهای مختلف مانند قوم شناسی، مردم شناسی، سکه شناسی، گیاه شناسی، صنایع دستی و حتی موزه های نظامی و طبیعی همگی دستاوردهای مادی و معنویت بشریتند.
او بهترین تعریف از موزه را تعریف “باستانشناسانه” دانست که موزه را جاندارترین پدیده جهان هستی معرفی میکند و افزود: این فضا دنیایی از تجربه در خود دارد، بنابراین موزهها اهمیت زیادی در زندگی و آینده انسانها تا آخر تاریخ خواهند داشت.
وی با بیان اینکه موزهها محل نمایش دستاوردها و خلاقیتهای بشر در طول تاریخ است و نشان میدهد هویتهای فرهنگی چطور شکل گرفتهاند، افزود: وجه مشترک همه موزهها در این است که یک اجتماع گرد هم میآیند و با حمایت دولتها مکانی را با نام موزه ایجاد میکنند تا بتوانیم میراث فرهنگی را از یک فرهنگ را به نمایش بگذاریم و آن مکانی برای انتقال تجربه باشد.
معاون رئیس جمهور رابطه بین موزهها و میراث فرهنگی را یک پیوند جدایی ناپذیردانست و افزود: موزهها امروز راویان میراث فرهنگی هستند و درست براساس تعریف باستان شناسانه از این فضاها، اشیای تاریخی را در آینده روایت میکنند، بنابراین یک پیوند جدایی ناپذیر با میراث فرهنگی دارند.
او از دیگر کارکردهای موزهها را «گردشگری » دانست در این شرایط که مُعَرِف مبدا است و افزود: حجم زیاد حضور گردشگران آنها را به گردشگران فرهنگی تبدیل میکند که به منظور بازدید از موزه یک گروه میراث فرهنگی را شکل میدهند.
رئیس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی گردشگری تاکید کرد: در این شرایط میتوان گفت بازدید از موزه به سبد فرهنگی خانواده ها اضافه شده است.
او همچنین از انجام اقداماتی در راستای تقویت نرم افزاری برای موزهها خبر داد و بیان کرد: فروش بلیت الکترونیک و ارائه خدمات الکترونیک موزهداری از اقدامات شروع شده در طول چند سال گذشته است، امیدواریم در آینده پیگیریهای بیشتری برای افزایش تسهیلات داشته باشیم.
وی با بیان این که برگزاری نمایشگاههای مشترک ایران با موزههای مختلف کشور به خصوص در موزه ملی ایران انجام و در راستای کارکرده بین المللی موزهها رخ میدهد، ادامه داد: تعاملات
فرهنگی و بین المللی فهم مشترک در حوزه فرهنگ ایجاد میکند و تعاملات بین فرهنی و دولتها را بیشتر میکند و برای تعمیق روابط و گسترش دولتها و ملتها مهم است.
مونسان با بیان این که مقدسات و موزهها پیوند ناگسستنی با یکدیگر دارند، ادامه داد: علاوه بر فضای مذهبی و آرامگاه های دینی و مذهبی از سوی دیگر موضوعات مربوط به هشت سال دفاع مقدس نیز در این حوزه جای میگیرند، امروز موزههای مختلفی با این عنوان در شهرهای مختلف کشور به ویژه موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در تهران داریم که نشانه تقدس است، بنابراین روند موزه داری و توجه به موزه ها رو به رشد است اگرچه نسبت به همه این داشته ها همچنان عقب هستیم.
در این آئین محمدحسن طالبیان معاون میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی گردشگری نیز گفت: به این موضوع نیاز داریم که در سطح ملی و بینالمللی با هم در حوزههای میراثفرهنگی گفتوگو داشته باشیم، این گفتوگوها میتواند به صیانت هرچه بهتر میراثفرهنگی کمک میکند.
او در بخش دیگری از صحبت هایش با بیان این که امروزه حفاظت از میراثفرهنگی و صیانت از این حوزه بدون توجه به مشارکت مردم امکانپذیر نیست و مشارکت مردمی است که میتواند به صیانت هرچه بهتر میراثفرهنگی کمک کند، افزود: خوشبختانه این دوره در مدت پنج روز رضایتبخش بود و نتایج خوبی از این دوره حاصل شده و بهعنوان معاون میراثفرهنگی سازمان این آمادگی را اعلام میکنم تا در سایر حوزههای مرتبط با میراثفرهنگی گفتوگوهایی را در سطح ملی و بینالمللی انجام دهیم.»
سیداحمد محیط طباطبایی رئیس کمیته ملی ایکوم ایران نیز در سخنانی بیان کرد: موزهها رویکردشان رو به آینده است و افرادی که دید و اندیشه موزهای دارند به آینده همواره توجه دارند و برای این افراد آینده مهم است.
وی بیان اشتراکات و زمینه ایجاد درک و شناخت از یکدیگر را نمونه دیگری از مهمترین رسالتهای موزهها دانست و با بیان این که موزهها میتوانند جامعه بهتری را برای دیگران به وجود آورند، ادامه داد: افرادی که در این همایش شرکت کردند دیدگاههایشان نسبت به پنج روز گذشته تغییر کرده و این نتیجه مهم برگزاری این دوره پنج روزه است و نتیجه این گفتوگوها در این همایش بهصورت مکتوب ثبت و ضبطشده و در اختیار علاقهمندان و افرادی که برای استفاده از این تجربیات نیاز دارند، قرار داده خواهد شد.
او در ادامه با اشاره به روند رو به رشد موزهداری در ایران گفت: خوشبختانه در پنج سال اخیر شاهد رشد موزهداری در ایران هستیم و از نظر کمی و کیفی این حوزه رشد مناسبی داشته است، در این زمینه در ارتباط شهرداری نیز خانههای تاریخی را برای ایجاد موزه در اختیار هنرمندان قرار میدهد و تاکنون موزههایی به این صورت افتتاح و راهاندازی شده است.
انتهای پیام