انار ارگانیک اشرف در سودای برندسازی
سایت «تاریخ ما» – گروه استان ها: اگر چه سیاست کلی سازمان جهاد کشاورزی؛ توسعه صنایع تبدیلی همراه با برندسازی محصولات تولیدی است؛ اما این توسعه در استان مازندارن و در شهرستان بهشهر با کندی در حال انجام است و این در حالی است که برندسازی انار و محصولات باغی همراه با توسعه صنایع تبدیلی، همچنان نیاز باغداران مازندرانی و بهشهر در شرق این استان است.
شهرستان بهشهر در شرق استان مازندران با توجه به تولید بیش از ۵۰ درصدی محصول انار در استان مازندران، صنایع تبدیلی ندارد و توجه به ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی و برندسازی این محصول از جمله دغدغه های مهم مردم و مسئولان است؛ نیازی که در سال های اخیر با افزایش تولیدات باغی و زراعی بیش از پیش احساس می شود.
انار بهشهر در فهرست میراث معنوی
امروزه برداشت انار بهشهر به عنوان یک اثر و میراث معنوی ملی، ثبت شده است و به اعتقاد جامعه شناسان و از نظر اجتماعی و فرهنگی با توجه به این که تمامی مراحل برداشت و فرآوری انار به صورت همیاری جمعی انجام می شود، این میوه در بردارنده فرهنگ کار و منفعت گروهی است و این امر به مرور زمان به عنوان میراث فرهنگی ناملموس مردمان بهشهر شناخته شده است.
همه این ویژگی ها سبب شد تا مهارت برداشت و فرآوری انار اشرف (بهشهر) با شماره ۱۳۷۲ در بهمن ماه سال ۱۳۹۵ در فهرست میراث معنوی ( ناملموس) ملی به ثبت برسد و برهمین اساس جشنواره انار اشرف (بهشهر) همه ساله همزمان با برداشت انار از انارستان های شهرستان برگزار می شود.
در این بین تهیه رب انار هم به عنوان آثار ملی کشور ثبت شد؛ چرا که هر کدام از این روش های بومی، خاص و طبیعی برای پخت رب انار کاملا ارگانیک، اثری خاص است که کمتر می توان سراغ داشت و ثبت ملی آن برای هویت بخشی میان نسل ها و حراست از تنوع فرهنگی و خلاقیت بشری دارای اهمیت است.
شهرستان بهشهر با برخورداری از آب و هوای مناسب و خاک مستعد، از هزاران سال پیش مامن و جایگاه کشت انار بوده است و کشف انار مفرغی از کشفیات باستان شناسی سایت موزه گوهرتپه رستمکلای بهشهر بیانگر این ادعا است.
برداشت انار در بهشهر از ماه مهر آغاز می شود و تا پایان آبان ادامه دارد و در این فرصت یکماهه، بیش از ۱۰ هزار تن انار از باغات انار این شهرستان برداشت می شود و سالانه بیش از ۲۰۰ میلیارد ریال، سودآوری برای شهرستان دارد و همچنان صنایع تبدیلی و فرآوری نیاز باغداران و کشاورزان است.
این موارد را مدیر جهاد کشاورزی بهشهر گفت و ادامه داد: استان مازندران دارای ۲۸ رقم انار است که ۱۶ رقم آن و بیشتر آنها در بهشهر وجود دارد که بیانگر پتانسیل این شهرستان برای رشد و تکثیر این میوه بهشتی است.
از برندسازی و دارا بودن صنایع تبدیلی برای این محصول ارگانیک بهشهر محروم مانده ایمخلیل حقیقی می گوید: با وجود تولید و کشت انار در باغات بهشهر و سودآوری مناسبی که از این محصول حاصل میشود؛ همچنان از برندسازی و دارا بودن صنایع تبدیلی برای این محصول ارگانیک بهشهر محروم مانده ایم.
وی با بیان اینکه یک سرمایه گذار بخش خصوصی برای ایجاد صنایع تبدیلی انار در بهشهر پیش قدم شده است و مجوزهای لازم اخذ شده است؛ به خبرنگار «تاریخ ما» گفت: سالانه بیش از ۱۰ هزار تن انار در بخش های مختلف این شهرستان تولید می شود از آنجایی که کارخانه ای برای بسته بندی محصولات وجود ندارد، کشاورزان تولیدات خود را برای فرآوری مناسب، به استان های دیگر عرضه می کنند.
حقیقی، فعالیت صنایع بسته بندی در شرق استان مازندران به ویژه در بهشهر را از نیازهای مهم این منطقه دانست که علاوه بر ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری، در کم کردن هزینه های جانبی برای کشاورزان هم موثر است.
۹۰ درصد تولید انار بهشهر ارگانیک است
این روزها با زندگی ماشینی و کاهش صرف زمان کافی برای تهیه مواد غذایی و حتی استفاده از محصولات فرآوری شده و به نوعی کنسروی مورد توجه ویژه قرار گرفته است و در این بین با توجه به اینکه ۹۰ درصد تولید انار بهشهر ارگانیک و سالم است؛ با راه اندازی واحدهای صنایع تبدیلی می توان علاوه بر توسعه اقتصاد منطقه و افزایش درآمد و ایجاد انگیزه بیشتر در کشاورزان، میزان کمی و کیفی محصولات را افزایش داد و سلامت مصرف کنندگان را تضمین کرد.
انار اشرف برندسازی شود
عبدالله بیابانی یکی از شهروندان بهشهری در گفت و گو با خبرنگار «تاریخ ما» گفت : شهرستان بهشهر ظرفیت منحصر به فردی در زمینه تولید محصول انار دارد که می توان با راه اندازی چند واحد فرآوری و صنایع غذایی، برای کاهش نرخ بیکاری در این شهرستان گام برداشت و برای برندسازی این محصول تلاش کرد.
وی افزود: با برگزاری جشنواره های متعدد، شاهد افزایش کشت انار در باغات این شهرستان هستیم و براساس اعلام مسئولان و کارشناسان بیش از ۳۰۰ هکتار به اراضی باغی کشت انار افزوده شده که بیانگر پتانسیل موجود در این شهرستان و رغبت مردم و باغداران، برای کشت و تولید انار است که می توان با راه اندازی صنایع تبدیلی برای فرآوری این محصول اقدام کرد.
محمد رنجبر از دیگر شهروندان مازندران هم به خبرنگار «تاریخ ما» گفت: ساخت واحدهای فرآوری و صنایع تبدیلی و سردخانه در افزایش تولید محصولات و انگیزه بیشتر کشاورزان و باغداران تاثیرگذار است که باید مورد توجه جدی مسئولان قرار گیرد.
ایجاد بازارچه محصولات ارگانیک در بهشهر و برندسازی انار
فرماندار بهشهر هم در گفت و گو با خبرنگار «تاریخ ما» بر ایجاد بازارچه محصولات ارگانیک در بهشهر و برندسازی انار تاکید کرد و گفت: شهرستان بهشهر علاوه بر ۱۰۵۰ هکتار باغ انار بیش از ۱۲ هزار هکتار باغ انار ترش است که به خاطر وجود ۱۳ هزار هکتار باغ انار وحشی و خودرو ، قطب انار منطقه به شمار می رود.
هادی خنجری هدف از برگزاری جشنواره انار اشرف را شناساندن انار بهشهر به استان و کشور و احیای فرهنگ بومی و محلی همچون پخت انواع غذاهای محلی از انار، تهیه رب انار و دیگر فراورده ها برشمرد.
وی افزود: حدود ۶۰ درصد انار برداشت شده از باغ های بهشهر ، به صورت تازه خوری می شود و بقیه به رب ، آب انار و دیگر فراورده ها تبدیل می شود که می توان از این ظرفیت در صنایع تبدیلی و فرآوری بهره جست.
به گزارش مهر، شهرستان بهشهر به عنوان قطب تولید انار استان مازندران با بیش از ۵۳ درصد تولید انار مازندران و برداشت سالانه بیش از ۱۰ هزار تن انار، دارای ۱۶ رقم انار است که انار شیرین ، ترش ، ملس و شکری از معروف ترین رقم های انار شهرستان بهشهر است که از فراوانی بیشتری نسبت به انواع دیگر برخوردار است. به علت نبود کارخانه و یا کارگاه های بسته بندی در منطقه، تاکنون برندسازی محصول انار این شهرستان امکان پذیر نشده است.