«نسیان» دردِ امروز تمامی شهرهای ماست

به گزارش «تاریخ‌ما»، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه ثامن در مشهد، سید محمد بهشتی در آیین افتتاحیه نمایش فیلم «نسیان» در گروه هنر و تجربه که سه‌شنبه (۵ دی) در موزه سینما برگزار شد، بیان کرد: نام بسیار دقیقی برای این فیلم انتخاب شده است، هیچ اسم بهتری نمی‌شد برای این فیلم تصور کرد.

وی با اشاره به موضوع فیلم “نسیان” در بررسی پروژه بازسازی بافت فرسوده پیرامون حرم مطهر امام رضا (ع) اظهار کرد: این فیلم دقیقا دست بر مشکل اصلی گذاشته است، در این گونه مواقع ما معمولا دنبال مقصر می‌گردیم و مثلا از شهرداری یا وزارت مسکن به عنوان مقصر یاد می‌کنیم در حالی که تقصیر متوجه نسیان و فراموشی است.

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی میراث فرهنگی و گردشگری تاکید کرد: نسیان تنها بافت فرسوده حرم امام رضا (ع) را در بر نگرفته، بلکه همه‌ی سرزمین ما دچار نسیان شده است. نمی‌دانیم کجا زندگی می‌کنیم، که هستیم و چه کاری باید انجام دهیم.

بهشتی «نسیان» را بیماری مهلک و خطرناک جامعه امروز ما دانست و بیان کرد: اینطور نیست که “نسیان” فقط به دریاچه ارومیه یا تالاب گاوخونی رحم نکرده باشد، بلکه این بیماری چنان مهلک است که حتی به بافت پیرامون حرم امام رضا (ع) که مقدس‌ترین جا برای تمام ایرانیان در طول تاریخ بوده نیز رحم نمی‌کند.

وی با بیان این‌که نسیان ما را در تاریکی فرو می‌برد به اندازه‌ای که نمی‌فهمیم چه اتفاقی می‌افتد، افزود: این اتفاقات پشت کوه و دور از چشم ما رخ نداد بلکه جلوی روی جامعه بوده است. سالی چند میلیون نفر مردم ایران به مشهد می‌روند، این افراد نمی‌توانسته‌اند این اتفاق‌ها را نبینند. اما هیچ‌کس اعتراضی نکرده است.

او تاکید کرد: نسیان تنها در مدیریت شهری مشهد و مردم مشهد نبوده است بلکه همه ما دچار نسیان شده‌ایم. این نسیان عملا باعث شده زخم‌هایی به شهر مشهد و بافت پیرامون حرم وارد شود که باید مداوا شود، چون تقدس این مکان هیچگاه از بین نرفته و تا قرن‌های آینده هم از بین نمی‌رود. تنها اتفاق این است که داغ بزرگی از زخم زبان برای نسل ما به دلیل کارنامه بدی که به جا می‌گذاریم، باقی می‌ماند.

بهشتی در ادامه با با اشاره به مسیر رو به بهبود این نسیان، نشانه‌ی آن را فیلم مستند”نسیان” دانست و افزود: در تاریخ سینمای ایران این اولین باراست که در مورد چنین اتفاقی فیلم ساخته می‌شود. اتفاقات زیادی از این دست افتاده، ولی هیچ کدام از آنها تاکنون به عنوان موضوع فیلم نبوده که بتواند جامعه را از نسیان نجات بدهد.

وی با اشاره به اینکه هوشیار کردن مردم توسط این فیلم مهمترین هدف سازندگان آن بوده است، بیان کرد: امیدواریم این فیلم کمک کند تا خسارت‌های زیادی که در سطح کشور از سمت نسیان به وجود آمده، رفع شود، آن روز زمانی خواهد بود که ما از نسیان بیرون آمده و دوباره گذشته را به یاد آوریم.

به گزارش «تاریخ‌ما»، علاوه بر نمایش این فیلم، و امضای پوستر آن بیانیه‌ی با موضوع “نسیان” خوانده شد. در بخشی از این بیانیه آمده است؛ «آنچه که در طول تاریخ و در سایه شمس‏‌الشموس کمتر دیده شده است، بافت تاریخی و هویتی پیرامون حرم مطهر رضوی است که حرم را هزار سال در آغوش کشیده است و همیشه همسایه و پاسبان حرم بوده است. روزگاران خوش و ناخوشی بر این بافت گذشته است، ولی از شروع مداخلات گسترده در دهه‏‌های اخیر، با هر دست‏‌اندازی و تخریبی، تاری از پود هویت و فرهنگ این بافت گسسته است.

پژوهشکده ثامن برای آن‏که صدای خاموش و بی‏‌رمق مردم ریشه‏‌دار بافت پیرامون حرم رضوی که صدای هویت و فرهنگ مشهد است را پرطنین‏‌تر به گوش‏‌ها برساند و بر چشم‏‌ها بنشاند، انبوه یافته‏‌های پژوهشی چندین ساله دلسوزان و نخبگان شهری را با همراهی کارگردانی متعهد و دغدغه‏‌مند، در جامه‏‌ی فیلمی مستند درآورد تا در پژواک این صدا، فاجعه‏‌ای که در اغلب شهرها، بویژه شهرهای مذهبی، درحال وقوع است دیده شود و به‌نگام متوقف گردد.»

در این آئین؛ سید مهدی حجت – بنیانگذار سازمان میراث فرهنگی و معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران -، پیروز حناچی -معاون فنی عمرانی شهردار تهران-، قانعی راد – جامعه شناس و رییس پیشین انجمن مطالعات اجتماعی-، محمد حسن طالبیان – معاون میراث فرهنگی کشور-،عرفانیان -مشاور معاون وزیر راه و شهرسازی- ،فرزانه صادق مالواجد -مدیر کل دفتر معماری و طراحی شهری وزارت راه و شهرسازی-، حسین دهباشی – مستندساز-، جهانگرد -معاون وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات- و فرهاد اصلانی -استاد و مستندساز – برگزار شد.

انتهای پیام

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.