توافق ۲۵ ساله ایران و چین یک نقشه راه برای همکاریهای آینده است
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران گفت: سند برنامه همکاری جامع ایران وچین فقط یک قصدنامه و نقشه راه برای هدایت همکاریهای دو کشور در زمینههای مختلف در طول سالهای آینده است.
به گزارش خبرگزاری تاریخ ما به نقل از روابط عمومی شورای راهبردی روابط خارجی، سید کمال خرازی در پاسخ به سوالی درباره سند برنامه همکاری جامع ایران و چین گفت: این سند یک قرارداد یا موافقتنامه نیست که حاوی جزئیات همکاری دو کشور در ۲۵ سال آینده باشد.
وی افزود: این سند یک قصدنامه و نقشه راه برای هدایت همکاریهای دو کشور در زمینههای مختلف در طول سالهای آینده است و همان طور که وزارت امور خارجه در گزاره برگ خود توضیح داده، حاوی رئوس همکاری درازمدت دو کشور در زمینههای سیاسی، راهبردی، اقتصادی و فرهنگی است.
خرازی گفت: این سند براساس بند ششم بیانیه رؤسای جمهور دو کشور که در سفر رئیس جمهور چین به ایران در سال ۱۳۹۴ امضا شد، تدوین شده است و شورای راهبردی روابط خارجی نیز در ترغیب مسئولان ذیربط دو کشور در تدوین پیشنویس سند و پیگیری امضای آن نقش داشت.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در پاسخ به این سوال که نقش آقای علی لاریجانی در تصویب این سند چه بوده است؟ افزود: با توجه به اینکه دولتها در ایران تغییر میکنند و در ۲۵ سال آینده ممکن است گرایشهای سیاسی مختلف، دولت را در اختیار داشته باشند، دولت چین که برخاسته از یک حزب حاکم و از تداوم و ثبات برخوردار است، تاکید داشت که نمایندهای از نظام نیز در این کار دخالت داشته باشد، لذا آقای لاریجانی به عنوان مشاور چنین نقشی را ایفا کرد تا به تداوم این همکاری تاکید شود.
وی در پاسخ به این سوال «چرا متن کامل این سند منتشر نمیشود» گفت: کشورهای دیگری نیز هستند که مشابه این سند را با چین امضا کردهاند و ابداً آن را منتشر نمیکنند، زیرا اسناد همکاری راهبردی مرتبط با امنیت ملی کشورهاست و این یک مقررات (پروتکل) جا افتاده است که کشورها چنین اسنادی را منتشر نکنند. البته وقتی براساس اسناد راهبردی موافقتنامه یا قراردادهایی در هر یک از زمینههای مندرج سند راهبردی بین دو کشور منعقد میشود، طبعاً باید در مجلسین آن دو کشور به تصویب برسد و متن آن موافقتنامهها برای اطلاع عموم منتشر خواهد شد.