کتاب«تذکره مزارات خاک مصلی»رونمایی شد/آرامستانها رمانهای نانوشته
به گزارش خبرنگار تاریخ ما، حسن دهقان رییس انجمن اهل قلم فارس در ابتدای این آیین که سه شنبه شب برگزار شد با بیان اینکه خاک مصلی تاریخ شیراز را رقم زده است، گفت: امروز پس از سال ها خرسندیم که تذکره ای رونمایی شد که ما را با فرهنگ و هویت و تاریخ آشنا می سازد.
وی با بیان اینکه این بنا نمادی از عرفان است، افزود: پروفسور مصطفی ندیم که هم شاعرانگی می کند و هم رمان می نویسند، شاگردان بسیار زیادی را در حوزه تاریخ و تمدن ایران پرورش داده است.
دهقان با بیان اینکه نویسنده، کتاب «تذکره مزارات خاک مصلی در شیراز» را به ۴ چهره ای تقدیم کرده که بخش مهمی از تاریخ، هویت و فرهنگ و هنر شهر شیراز را رقم زدند، افزود: وصاف، فرصت الدوله شیرازی، علیرضا شاپور شهبازی و حسن امداد که هریک بر تاریک فرهنگ و تاریخ این سرزمین می درخشند در این کتاب یادآوری شدند.
رییس انجمن اهل قلم فارس با اشاره به کتاب «تذکره مزارات خاک مصلی در شیراز» گفت: این اثر توسط انتشارات رخشید به چاپ رسیده است.
مهدی امیدبخش، معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در ادامه این برنامه پس از خوشامدگویی به اهالی فرهنگ، گفت: هرچه ما بتوانیم چنین جمع هایی را برگزار کنیم بازهم دچار کم کاری هستیم.
وی یادآور شد: رویدادی مانند نمایشگاه کتاب که هرسال برگزار می شود آنچنان که چنین جمع هایی با رویکردهایی منحصر به فرد در بخش پژوهش که قابل تاثیرگذاری است قطعا ناتوان از این رویکرد است.
در ادامه محمد مرادی از شاعران و نویسندگان شیرازی پیرامون پروفسور ندیم جملاتی گفت و افزود: یک محقق و مورخ، نویسنده و ادیب و یک شیرازی اصیل و پایبند به داشته های فرهنگی و با تعصب هندسه شخصیتی ایشان را تشکیل می دهد؛ در هیچ یک از آثار دکتر ندیم نیست که ما این اضلاع را نبینیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز افزود: این پژوهشگر و نویسنده حتی در آثاری که در پیوند با شیراز نیست وظیفه فرهنگی خویش را ادا می کند؛ او در حوزه های متنوعی آثار ارزنده ای ارایه کرده است.
مرادی، عنوان کرد: دست کم با تصحیح های او خاطره ها و سفرنامه هایی که نوشته از دکتر ندیم شخصیتی چندوجهی ساخته است.
مرادی با اشاره به فعالیت نویسنده کتاب «تذکره مزارات خاک مصلی» در حوزه ادبیات عامه گفت: در کنار این ها، یک رمان نویس و نویسنده سراغ داریم که رمان تاریخی «کوچه زنبورک خونه» را نوشته که اثری ارزشمند به شمار می رود.
این فعال فرهنگی در ادامه اشاره ای به کتاب «تذکره مزارات خاک مصلی در شیراز» کرد و افزود: مقدمه این اثر یادنامه ای از بزرگانی است که چند سده در معرفی بزرگان فارس قلم زدند.
سپس دکتر امینی، حضور سنگ مزار را از چند جنبه مورد تحلیل قرار داد و گفت: سنگ های مزار ابتدا به عنوان یک سند تاریخی موثقی است که حضور یک شخص را به اثبات می رساند؛ سنگ مزار داستان هایی دارد که گاهی حاوی مسایل پیش آمده در دوره ای تاریخی است.
وی دیگر جنبه سنگ ها را از باب هنری آنان مورد اشاره قرار داد و گفت: هر سنگی با اصالت های ویژه حاوی ویژگی های هنری است که یک عصر و دوره ای را و هنرمندانی را که ما هیچ اثر دیگری از آنان در دست نداریم معرفی می کنند، اما آنچه از چشمها پنهان می ماند نشانه شناسی سنگ مزارهای تاریخی است که معنای این سنگ چیست؟
وی تاکید کرد: حجم، رنگ و نوشتاری که روی آن هست و نیست اندازه سنگ های مزار همچنانی که نوشته ای حاوی معناست، غیاب بعضی واژگان دیگر هم می تواند حاوی معنی باشد بنابراین سنگ مزار مؤید معانی بسیار و هر کدام یک رمان نانوشته است.
در ادامه بامداد، کارشناس سازمان میراث فرهنگی استان فارس به بیان نکاتی از خاک مصلی شیراز و تلاش این سازمان برای حفظ میراث ناملموس پرداخت سپس پروفسور مصطفی ندیم در مورد «تذکره مزارات خاک مصلی» به سخنرانی پرداخت.
نویسنده کتاب یادشده با اشاره به تاریخ نگاری گفت: تاریخ نگاری به نقلی و نقدی دسته بندی می شود؛ از هرودوت که پدر تاریخ نگاری نام برده می شود تا اواخر قرن هجدهم فضای تاریخ نگاری، نقلی است، اما از این پس به تاریخ نگاری نقدی توجه شد.
ندیم افزود: اگرچه در قرن نوزدهم هم به دلیل کاوش های باستان شناسی همچنان تاریخ نگاری نقلی حرف اول را می زد باز بودند کسانی که به نقد تاریخ می پرداختند.
وی با اشاره به قرن بیستم و جنگ جهانی اول عنوان کرد: پس از انقلاب روسیه در سال ۱۹۱۸ دنیای جدیدی شکل می گیرد که به دنبال آرا و مکتب های جدید همراه با ایدئولوژی است؛ ظهور نظریات جدید در علوم انسانی و از جمله تاریخ نگاری با دو مکتب اصلی که زاده شرق بر اساس مارکسیسم است و تاریخ نگاری غرب است ادامه می یابد.
وی در عین حال فضای حاکم بر تاریخ نگاری در ایران را متاثر از تاریخ سیاسی دانست و گفت: متاسفانه تعداد کتاب هایی با نام تاریخ اجتماعی انگشت شمار هستند.
ندیم آرامگاه شناسی را یکی از رشته هایی عنوان کرد که در غرب به آن بسیار توجه می شود و در ادامه به چرایی آن پرداخت و گفت: در این کتاب به ۲ مسئله توجه کردم، یکی سنگ و دیگری متون روی سنگ هاست؛ در آرامستان ها مرده ها به وسیله زبان خاموش با ما از طریق سنگ مزار و متونی که بر روی آنان نگاشته شده، حرف می زنند.
در پایان این مراسم، شاه نشینِ عمارت هفت تنان میزبان رونمایی کتاب «تذکره مزارات خاک مصلی» با حضور نویسنده، معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس و رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر شیراز شد.