طرح«محله گردی»با هدف معرفی تاریخ محلات شهر مشهد به اجرا درآمد
به گزارش خبرنگار تاریخ ما، طرح محله گردی از جمله طرح هایی است که امسال در مشهد برای آشنایی شهروندان مشهدی و گردشگران با تاریخ و آداب و سنن این شهر مقدس به اجرا درآمد.
محله های قدیمی مشهد یادگاری است از شهر هزار ساله ای که روزی پر رونق و با طراوت پذیرای زائران علی بن موسی الرضا (ع) بوده و امروز درگذر زمان غبار فراموشی بر چهره شان نشسته است.
گاهی می شود با گذر از کوچه پس کوچه های چهار باغ، سر شور یا نوغان سیمای خاطرات آن روزها را به خاطر آورد، همان محله هایی که در اذهان بسیاری از مردم و به ویژه جوانان تنها یک اسم است.
از تو در توی گذرگاه پر خاطره چهار باغ می گذریم در میانه بازار پر رونق شهر، کمی آن طرف تر از نفس های معطر حریم مطهر رضوی، چارباغ با کوچه های کهنسالی که رنگ و رویی مدرن به خود گرفته هر صبح به روی زائران، مسافران و گردشگران آغوش می گشاید.
کوچه چهارباغ پر از زندگی است و با وجود فروشگاه ها و واحدهای صنفی امروزی اش، هنوز هم حال و هوایی تاریخی خود را حفظ کرده است.
در میانه این محله بنای کهن ساختمان فرهنگ سرای بهشت که قبلا خانه ای تاریخی بوده مانند گنجینه ای فرهنگی و هویتی پابرجا و مقاوم ایستاده است.
برگزاری نمایشگاه های مختلف و دوره های آموزشی، فرهنگی و هنری و اجرای تاتر در این فرهنگسرا، این کوچه را بیشتر از هر جایی دیگر به مامن هنرمندان و علاقمندان به فرهنگ و هنر تبدیل کرده است.
برگزاری طرح محله گردی در ایام نوروز نیز به این فرهنگسرا حال و هوای دیگری داده است.
علی قناویزچی مدیر گردشگری شهرداری مشهد با اشاره اجرای این طرح می گوید: هدف از اجرای این طرح را معرفی آداب و رسوم و هویت محلات مشهد به زائران و مجاوران است.
وی با اشاره به اینکه گذر زمان باعث شده که حتی شهروندانی که در این محلات زندگی می کنند نیز از گذشته منطقه خود بی خبر باشند ادامه می دهد: طرح محله گردی در قالب نمایش، آداب و سنن، گویش ها، بازی ها و وقایع مهم محله های قدیمی مشهد را برای مردم بازگو و یادآوری می کند.
وی با بیان اینکه محلات چهارباغ، نوغان و سرشور نیز به زودی میزبان این برنامه فرهنگی هنری خواهند بود، می افزاید: محله چهارباغ اولین میزبان این طرح محسوب می شود.
راضیه سعیدی سرپرست برنامه محله گردی نیز می گوید: هنرمندان تور محله گردی که در حال حاضر در چهار باغ مستقر هستند در طی ایام نوروز تلاش می کنند تا خاطرات تاریخی این محله را در قالب نمایشگاه و تئاتر برای مردم مجسم کنند.
سعیدی می گوید: حدود ۳۰ نفر از بازیگران که با لباس رایج عهد قاجار آماده هنرنمایی هستند، حوادث مهمی را که در این محله اتفاق افتاده برای مردم روایت می کنند.
وی توضیح می دهد: این بازیگران همچنین تعدادی از مشاغل سیار قدیمی مانند ندافی، چاقوتیزکنی، ریسندگی، حلاجی و… را نیز برای مردم به نمایش می گذارند.
چیزی نمی گذرد که بساط نقالی مرشد و بچه مرشد پهن می شود و توجه مردم که دارند از نمایشگاه های موجود بهره می برند به آنها جلب می شود.
مرشد مشغول روایت گری می شود و هنگامه نو شدن سال را، برای مجاوران و زائرانی که از گوشه و کنار ایران به مشهدالرضا (ع) پایتخت معنوی ایران آمده اند، با نقل های خود که شبیه نقل و نبات هستند شیرین می کند.
مردم دور مرشد و بچه مرشد جمع شده اند، ما هم به آنها می پیوندیم تا از این نمایش خیابانی سهمی ببریم.
بعد از تماشای نمایش با جواد همایونی که سرپرست گروه نمایش است و نقش مرشد را ایفا می کند هم صحبت می شویم.
وی می گوید: نیت ما شادی مردم است و در صدد هستیم تا محلات مشهد را به مردم معرفی کنیم.
وی از همه مردم دعوت می کند برای آشنایی با محله زیبای چهارباغ از دوم تا ۱۵ فروردین ماه بین ساعت ۱۷ تا ۲۰ در این محل شاهد نمایش خیابانی آنها باشند و از نمایشگاه های برپا شده در این مکان هم بازدید کنند.