بن بست ۱۴ ساله « منجیری ها»/اهالی بین سنگ و کاغذبازی معطل هستند
سایت «تاریخ ما» – گروه استان ها: مسئولان مازندران می گویند ما مشکل اعتبار برای جابجایی روستاهای درمعرض خطر سیل، سنگ، رانش و غیره نداریم. مردم هم می گویند ما را به جای امن منتقل کنید، پس مشکل معلق ماندن طرح جابجایی روستای منجیر که هرازگاهی اهالی آن شاهد سقوط تخته سنگ های بزرگ و معلق هستند، چیست.
زمانی خرد و مهارکردن سنگهای معلق و گاه طرح جابجایی روستا به مکانی امن روی میز قرار گرفت و باگذشت ۱۴ سال و تغییر چند استاندار و دولت این طرحها همچنان و زیر میز قرارگرفتهاند و هرازگاهی که سنگی به پایین سقوط میکند، ستاد بحران برای حل مشکل جان میگیرد.
ریزش سنگهای معلق تنها در آذر سال ۸۷، بیش از ۱۰ میلیارد ریال به اهالی روستای منجیر خسارت زده و علاوه بر تلف شدن ۷۰ رأس دام، به ۳۰ واحد مسکونی این روستا خسارت وارد کرد. این حادثه همچنین به دکلهای برق و دکل صداوسیما و تأسیسات زیربنایی منطقه آسیبزده است. پرونده طرح جابجایی روستای منجیر کجور از سال ۸۳ تاکنون روی میز مسئولان بوده و این طرح در زمان سه استاندار و سه فرماندار مطرح بوده که تاکنون عملی نشده است.
روستای منجیر که روی شیب ۶۰ درجه با جنس صخرهای با شرایط دلتایی و U شکل بوده، در هفت سال گذشته تاکنون چهار حادثه ریزش سنگ در روستای منجیر کجور گزارششده که خسارتهای فروانی به منطقه واردشده است.
با توافق انجامشده میان معاون سازمان جنگلها و مراتع کشور، نماینده مردم نوشهر و چالوس در مجلس، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری غرب استان و با حضور دهیار و اعضای شورای اسلامی منجیر، مکانیابی جدید برای روستاییان منجیری حاصل شد.
این مکان به مساحت ۸ هکتار ، با واگذاری به ۱۴۰ خانوار منجیری بر اساس نقشههای بنیاد مسکن عملیات جابجایی صورت میپذیرد. امید است با تصمیمات اخیر، نگرانی و اضطراب ۷ ساله روستاییان منجیر به پایان برسد و آغازگر روزهای آرام و خندان در میان چهره پیر و جوان و کودک منجیری باشیم.
عقد قرارداد با یک شرکت سوئیسی و تخصیص اعتبار ۱۴۰ میلیون تومان از سوی علیاکبر طاهایی استاندار مازندران، مطالعات زمینشناسی و مهار سنگ در بالادست روستا به اجرا درآمد. در گام دوم پیشنهاد شد تا هرچه زودتر نسبت بهچابکی منجیر، به موقعیت جغرافیایی مناسبتر اقدامات لازم عملیاتی شود.
منجیر در ۵۰ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان نوشهر واقع شده است و خطر سقوط سنگ های بزرگ و معلق جان اهالی تهدید می کنند، این پروژه ۱۴ سال نیمه تمام ماند و اهالی می گویند: زمین درنظرگرفته شده از روستا دور است و علاوه بر این سطح زمینی که برای هر خانوار درنظر گرفته شده است، پاسخگو نیست و اندک است.
اهالی: سطح زمین کم و از روستای فعلی دور است
یکی از اهالی منجیر می گوید: شمار خانوارهای این روستا افزایش پیدا کرده درحالی سطح زمین اندکی را برای ساخت مسکن و دامداری درنظر گرفته اند و زمین درنظر گرفته شده نصف ملک اهالی در روستای کنونی هم نمی شود.
روستایی دیگری می گوید: مسئولان می گویند خانوارها را به مکان جدید منتقل کنید و دامداری هایتان در مکان فعلی باقی بماند درحالی که فاصله بین مکان جدید و قبلی وجود دارد و علاوه بر این، ریزش سنگ هم جان اهالی هم دامها را تهدید می کند و نمی شود اهالی جای دیگری سکونت داشته باشند و دامداری هایشان جای دیگر.
محمد خانی نوذری مدیرکل بنیاد مسکن مازندران در گفتگو با خبرنگار «تاریخ ما» می گوید: ۳۰۰ روستای درمعرض خطر و اضطرار در کشور وجود دارد و تاپایان برنامه ششم این روستاها باید جابجا شوند.
وی با بیان اینکه در مازندران تاکنون روستای های سلیم بهرام، زرین آباد و رودبار و غیره جابجا شدند، گفت: روستای منجیر نیز از جمله روستاهای درمعرض خطر است که طرح جابجایی آن پیشینه ۱۴ ساله دارد و زمین انتخاب، تسطیح و قطعه بندی شده و باید اهالی در زمین جدید اقدام به ساخت و ساز کنند.
وی عنوان کرد: همچنین برای ساخت مسکن در روستای جدید منجیر پروانه صادر شده و تسهیلات و اعتبار بلاعوض نیز آماده است و مسئله مهم در جابجایی روستاها این است که مردم مشارکت داشته باشند و به دلیل عرق مردم به سرزمین مادری کمتر حاضر به جابجایی می شوند.
خانی نوذری با تاکید براینکه بنیاد مسکن برای جابجایی اهالی و روستاهای درمعرض خطر از نظر مسائل فنی تسهیلات مشکلی ندارد، مشارکت و همکاری مردم را لازم دانست.
در عین حال علیرضا قلی نژاد معاون بازسازی بنیاد مسکن مازندران نیز در گفتگو با خبرنگار «تاریخ ما» می گوید: مکان و زمین جدید روستای منجیر با مشارکت مسئولان و کارشناسان حوزه لغزش و رانش و کمیته مربوط زمین شناسایی شده است زیرا روستای فعلی به دلیل سقوط سنگ دیگر قابل سکونت نیست و مردم برای جابجایی باید همکاری داشته باشند.
وی با بیان اینکه برای جابجایی اهالی روستاهای درمعرض خطر کمبود اعتبار نداریم گفت: در بحث زیرساخت ها نیز استانداری کمک می کند و امروز هم مراجعه کنند وام و بلاعوض موجود است.
وی گفت: انتخاب زمین برای روستای جدید منجیر به تایید شورا و دهیاری و مسئولان فنی رسیده و مشکلی وجود ندارد.
تازه ترین اخبار میراث فرهنگی ایران و جهان را در تاریخ ما دنبال کنید.
برچیده از سایت مهر